Vzkazy 2022/2

3.02.2023 | Žádné komentáře

Před časem jsem psal o vlivu dusíkatých látek na život v akváriu. Tento jeden, troufám si říct, z největších problémů akvaristiky, negativně ovlivňuje ponejvíce zdraví ryb, a co je také důležité, zároveň jejich růst. Pokud jde o zdraví, je to skutečně problém velký. Ono jde totiž o to, že tento doslova fenomén v negativních vlivech, je podceňovaný většinou majitelů akvárií. Slovo podceňovaný přitom není přesné, jde spíše o nevědomost.

 

Při těchto úvahách je nutné vzít v úvahu počáteční příznaky vlivu dusíkatých látek při chovu ryb v akváriích. Jde o to, že už z názvu těchto chemických prvků můžeme odečíst, že jde o látky dusivé. Znamená to, že zabraňují červeným krvinkám, resp. hemoglobinu vázat kyslík a rozvádět ho do těla ryb. Takže je docela dobře možné, že se v akváriu bude voda doslova vařit přístupem vzduchu, ale ryby se budou i tak dusit. Poznáme to snadno, když začnou ryby „pumpovat“. To je slangový název pro zrychlený pohyb skřelí. Jde o to, že rybě chybí kyslík a tak se snaží přivést ho prostřednictvím žaberních tyčinek do těla více, ale paradoxně tím urychluje zkázu celého těla.

 

V další fázi vidíme přidušenou rybu jak „troubí“ na hladině. To je další slangový název pro to, když se ryby již v pokročilé fázi dušení snaží „nalapat“ vzdušný kyslík tak, že vystrkují rypec nad hladinu a snaží se okysličit žábry.

Tedy, když se i tak k žábrám dostane velké množství kyslíku, ryba ho nedokáže přijmout do krevního oběhu a hyne nejen udušením, ale i vyčerpáním, protože je to pro její organismus velmi vyčerpávající.

 

A teď se dostaneme k tomu, proč zvýšený obsah dusíkatých látek ve vodě brání zároveň vzrůstu ryb. To, co jsem popisoval výše, je již poslední fáze postižení a v konečné fázi nepomůže ani to, že přendáte, byť ještě žijící rybu do čerstvé vody prakticky bez dusíkatých látek. Její vyčerpání je tak velké, že zachvátí celý její organismus a mnohé orgány přestanou prostě pracovat. Její vitalita i imunita odchází s vyčerpáním a ryba není schopná se bránit a obnovit důležité životní funkce.

 

Ale v drtivé většině mnoho lidí chová ryby v akváriích s vyšším obsahem dusíkatých látek, protože o tomto negativním fenoménu nemají potuchy. Ono to lze poznat podle zvýšeného pohybu žaberních víček, který je snadno rozpoznatelný. Pokud se nám bude zdát, že ryby v akváriu začaly nadměrně „pumpovat“, je nutné ihned obměnit část vody v akváriu za čerstvou, ale hlavně, provést údržbu filtrační hmoty. Ve většině případů jde o zanedbanou údržbu filtrační hmoty. To v těch případech, kdy dlouhou dobu neprovedeme její údržbu.

 

O co jde? V hmotě, kterou používáme jako filtrační, jde většinou o molitan či polyuretan, se nahromadí jak mechanické segmenty, které se postupně rozkládají a brání průtoku vody filtrem a to, co je ve filtru nejdůležitější, tedy bakterie, které nám vodu udržují právě v alespoň přijatelném stavu, přestávají plnit svoji funkci. Je tedy NUTNÉ, abychom v pravidelných intervalech tuto hmotu proprali v čisté vodě, pokud možno bez jakýchkoliv desinfekčních prostředků. V minulosti jsem zjistil od lidí v obchodě, že propírají tuto hmotu ve vodě s přídavkem sava, což je hrubá chyba. Savo je sice dobrý desinfekční prostředek, ale určený právě pro desinfekci, ale my potřebujeme pouze zprůchodnit tu hmotu od mechanických nečistot, tedy proprat.

 

Pro představu uvedu ten příklad, že mnozí z akvaristů, kteří mají více akvárií, používají k tomuto automatickou pračku v režimu máchání. V tomto případě hrozí pouze jedno nebezpečí, a to možná infekce. To tehdy, když se v jedné filtrační „houbě“ právě taková infekce přenese z akvária, kde byla používaná.

 

Prevence je v těchto případech jasná. Pozorně, například při denním krmení, sledovat projevy ryb a jejich zdraví, včetně onoho zvýšeného pohybu žaberních víček. Dále, a to je velmi důležité, NEPŘEKRMOVAT!!! Zbylá potrava, ta kterou ryby nepozřou, zapadne do dna mezi kamínky a po krátkém čase je zdrojem právě těchto potíží, protože se v teplé vodě akvária začne rychle rozkládat. Ale pozor, i překrmování v podobě té, že ryby potravu spolknou není dobré, protože velké množství exkrementů způsobí to samé.

 

V prevenci je nutné se dále věnovat pravidelné údržbě filtru vzhledem k početnosti rybí obsádky a dále též pravidelné obměny části vody. Příkladně můžeme vzít v úvahu obměnu ve stolitrovém akváriu patnácti litrů za týden úplně čerstvé vody. Pokud budete točit například do kýble vodu ze sprchy, není vůbec na místě se bát chlóru. Během plnění vody tato těkavá látka z vody téměř vymizí. Voda může být temperovaná, ale i voda s nižším stupněm nevadí, pokles teploty na přechodnou dobu o jeden či dva stupně Celsia rybám rozhodně neublíží.

 

A co se týče vzrůstu, musíme počítat s tím, že ryby v prostředí se zvýšeným obsahem dusíkatých látek musí neustále vynakládat úsilí k tomu, aby si jejich organismus přivedl dostatek kyslíku pro život. Tím se vyčerpávají, a i když je ve vodě těchto látek nepatrně zvýšené množství, mají kyslíku téměř trvale deficit. Je to jako kdybyste místo chůze celý den běhali… Zpočátku pomůže též testování vody přípravky, které jsou k dostání v odborných obchodech.

 

Jiří Růžička

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2023
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...