V obchodech to vře…

9.12.2017 | Žádné komentáře

Tak jako jsem v minulém pokračování doporučoval obezřetnost při nákupu akvaristických knih, dnes bych rád upozornil na problematické nákupy techniky. Pro akvaristiku se v minulých časech vyrábělo pouze několik technických pomůcek, které by se daly spočítat na prstech jedné ruky, a ještě by zbylo. Dnes je situace zcela jiná a hlavně, pomůcek je tolik, že se v nich sami akvaristé začasto nevyznají. Zvláště pak je zcela zbytečné se v této souvislosti zmiňovat o začínajících adeptech našeho řemesla. Pozor ale, abyste opět v dobré víře nekoupili něco, z čeho obdarovaný nebude mít vskutku ani kousek té radosti. Na trhu jsou výrobky, které s odpovědným použitím nemají co společného a většinou jsou vyráběné pouze z důvodu ekonomické výtěžnosti.

 

Nerad bych popisoval všechny pomůcky, které v obchodech pro naše účely najdeme, ale snad bychom mohli začít u filtrů, které jsou srdcem našich akvárií a mnohé nádrže by bez nich ani nebyly schopné provozu. Všímejme si hlavně velikosti nádrže, pro kterou filtr kupujeme, a velmi důležitý je též výkon. Jde o množství přečerpané vody vzhledem k objemnosti filtrační hmoty. Pro menší akvária používáme filtry vzduchové, pro větší nádrže pak filtry, které pohání čerpadlo, tyto filtry mají pak obvykle i větší objem filtrační hmoty.

 

Je důležité, jaký filtr pro jaký účel použijeme a nehraje v tom roli pouze velkost nádrže, ale i její využití. Pro malá akvária, dejme tomu kolem padesáti litrů jsou vhodné filtry poháněné vzduchovým kompresorkem opatřené polyuretanovou či jinou filtrační náplní, kde sledujeme ponejvíce klidný provoz. Taková akvária se používají většinou na trvalé umístění krevet, nebo malého množství menších druhů ryb.

 

U větších nádrží, kde počítáme například s odchovem většího množství ryb, je dobré použít čerpadlo napojené na filtrační hmotu, která je dobře přístupná a udržovatelná. K těmto účelům se používá většinou otevřená „kostka“ polyuretanu napojená přímo na čerpadlo. Vždy dbejme na jednoduchost provedení a hlavně, snadnost přístupu k údržbě celého zařízení.

 

Filtry pro větší pokojové nádrže, které jsou určené k dekorativním účelům, by měly být dobře ukryté, nebo vnější. Vnější filtry jsou umístěné pod akváriem a vlastně nezabírají v jeho interiéru žádné místo. Vnější filtry bývají nákladnější, ale zato jsou účinné a praktické. U těchto filtrů je více na místě jejich volba, kapacita a výkon. Pozor na podcenění výkonu! Zde platí dobré uvážení, pro jaký účel tento filtr kupujeme. Filtry s velkými výkony jsou určené pro akvária i nad 1000 l, ale pozor! I tady platí, že filtr s přehnaným výkonem není tak účinný, jako filtr přiměřený potřebě akvária. Znamená to tedy, že ne vždy je větší výkon vhodnější.

 

Další důležitá potřeba pro provoz akvárií je osvětlení a začasto se rozhodneme pro jeho výměnu či doplnění. Vyhnu-li se dekorativnímu uspořádání osvětlení, nejdůležitější je typ zdroje světla. A tady pozor! V módě jsou LED diody a od konvenčních druhů zdroje světla jsou velmi rozdílné. Není dobré se řídit tou myšlenkou, že LED diody jsou úspornější… Není to pravda a v akvaristice to neplatí tak jako u osvětlení v domácnosti, nebo například ve skleníku. LED osvětlení je také poměrně nákladnější, ale pravda je taková, že ceny běžných LED ramp nad akvária zlevňují, ale jsou to právě ty, která nejsou zcela účinná. Skutečně fungující LED systémy jsou ekonomicky velmi náročné.

 

Jako velmi vhodné se mi jeví použití takových druhů osvětlení, ve kterých se používají zářivky T5. Jsou to velmi slabé trubice v mnoha délkách, které mají ekonomičtější provoz než běžné zářivky a vydávají velmi příjemné i teplé světlo. Jejich cena je průměrná a jsou již běžně k dostání ve specializovaných obchodech.

 

Ještě se používají tzv. úsporné žárovky, které ale v poslední době střídají právě ony LED výrobky v nekonečných modifikacích. Některé z těch úsporných žárovek jsou skutečně velmi účinné a dokonce zvýrazňují barvu ryb i rostlin, ale je nutné je odzkoušet, protože se k těmto účelům hodí také pouze některé.

 

Jako další technická pomůcka nás může napadnout například CO2 generátor. Je to ale velmi specifická pomůcka, u které si musíme dát pozor na výkon. Mnohdy používáme zbytečně předimenzovaný generátor, který může zavinit nemalé problémy a tak si nechme ke konkrétní situaci vždy doporučit od odborného prodavače konkrétní přístroj. Pokud nebude schopen poradit, raději u takového prodejce tento přístroj nenakupujte.

 

Vzduchovací motorky jsou další a snad nejdéle používaní pomocníci v akvaristice. Dnes jich je na pultech obchodů velké množství od mnoha výrobců a tak je jen na nás, zvolíme-li levnější či ekonomicky náročnější zboží. Pokud budeme odpovědně s těmito přístroji zacházet a zvolíme-li odpovídající kompresorek od značkového výrobce, vydrží nám mnoho let.

 

A nakonec bych rád upozornil na celé sady, tedy obchodně „SETY“, které jsou v obchodech, a kterých je pro výběr velké množství. Není vždy dobré dát pouze na cenu kompletu, ale zvolte třeba kompromis, ale pozor na osvětlení. Některé firmy vyrábějí ještě stále velmi nepraktické a neodpovídající doplňky. Jsou to hlavně osvětlení a filtrace. Ne vždy se totiž použité doplňky k velikosti onoho akvária hodí. U osvětlení dbejte hlavně na praktičnost výměny zdroje světla. Ještě nedávno existovaly výrobky, kde nebylo vůbec možné použitou zářivku vyměnit.

 

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (8)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2017
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...