Vzkazy 25/2017

28.10.2017 | 1 komentář

Zimní spánek u akvarijních ryb je též aktuální otázkou a tak bych dnes rád upozornil na jeho některá pravidla. Konkrétní dotaz tu mám od pana Honzy, ale odpověď je pochopitelně určena všem, kdo se o tuto problematiku zajímají.

 

V našich akváriích chováme několik druhů ryb, u kterých je možné navodit „zimní spánek“ a dokonce to lze z hlediska reprodukce velmi doporučit. Pan Honza se ptá konkrétně na jednu z poměrně běžných až legendárních druhů ryb a to Tanychthys albonubes. Do podobné kategorie lze ale přidat například základní varietu závojnatého karase stříbřitého, tedy závojnatky. Je ale pravda, že tuto varietu závojnatky chováme ponejvíce v zahradních rybníčcích a tak je jejich přezimování pod širým nebem téměř přirozené.

 

Kardinálka čínská, falešná neonka, ale správně Tanychthys albonubes je sice velmi běžná akvarijní rybka, ale z pohledu skutečného chovatele je na ní možné najít mnoho zajímavého. Pochází z Bělomračných hor v okolí Kantonu, okolí Hongkongu a ještě ji lze najít v jiných, podobně utvořených lokalitách. Je to legenda minulých let kdy se jí věnovalo mnoho akvaristů.

 

Tato rybka přežívá v akváriu jak ve vodě teplé přes 20°C, tak ve vodě velmi chladné. Při správném chovu a postupné přípravě na zimní období přezimuje i v pěti stupních Celsia. To ale nelze provést ze dne na den a tak je zkušenost nutná. Je ale pravda, že ryby, které chováme například v zimních zahradách, nebo ve verandách, kde v zimě nebývá vysoká teplota, jsou při návratu teplého jarního počasí v daleko lepší kondici, než ryby chované celoročně v teplé vodě.

 

Tento poznatek znali akvaristé v dřívějších dobách, kdy byla i z tohoto důvodu tato rybka velmi oblíbená, protože se v akváriích přitápělo výjimečně. Je ale také nutné napsat, že kardinálka plavala v akváriích v době, kdy ještě nebylo k mání mnoho druhů ryb do akvárií a tak byla její oblíbenost a zdánlivá nenáročnost v tu dobu pochopitelná.

 

Osobně jsem poznal starého akvaristu, který tuto rybku choval po celý svůj život a věnoval se jí skutečně plně. Když se blížilo zimní období, přestěhoval kardinálky do místnosti, kde netopil, a kde teplota vody neklesla pod pět stupňů. Takto chované kardinálky byly z jara vitální a hlavně, jejich reprodukce přinášela mnoho životaschopného potěru.

 

U těchto ryb je velmi zajímavé to, že nemají shodné vlastnosti při reprodukci. Podle mne je to způsobené nejen výskytem ve své domovině, ale právě způsobem chovu po mnohá léta v akváriích. Jde o to, že rozdílnost reprodukce těchto ryb je někdy až podivná. Některé ryby se třou postupně, tedy některé samičky odkládají jikry po periodách, a některé se vytírají najednou, tedy snůšku jiker odloží v jednom tření a sameček je přitom stačí oplodnit také najednou.

 

Velmi zajímavé potom je, že potomci z těchto vrhů návyky svých rodičů kopírují. A tak si můžeme vychovat variety, které své výtěry provádějí postupně, anebo ty, které se vytírají naráz, což je pro chovatele jistě zajímavější. U těchto ryb je ale skutečně dobré dodržet letní a zimní periodu a to i z důvodu jejich pravidelné řízené reprodukce, kdy je jejich potěr velmi odolný a početnější, než u ryb chovaných celoročně v teplé vodě.

 

A ještě bych rád poukázal na to, že jsem se sám před mnoha lety těmto krásným rybkám delší dobu věnoval a musím upozornit, že jejich chov prodělal za mnohá léta v akváriích změny a tak je dobré při jejich chovu začínat velmi obezřetně, protože jejich původ je dnes velmi neurčitý. Pochopitelně vše závisí na jejich genetických dispozicích, ale to už je pouze na chovateli, jak si s nimi poradí.

 

Tanychthys albonudbes patří do kategorie nejlevnějších ryb a tak je jejich výskyt v akváriích stále menší a to právě i z toho důvodu, že se jim věnuje méně profesních chovatelů. Pokud si ale dáte trochu práce s jejich sháněním, ještě je jistě seženete a vsadím se, že Vám jejich chov přinese spoustu zajímavých chvil.

 

Jiří Růžička

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

1 komentář

  1. Bohuslav Filip

    Jirko, MOC PĚKNÉ. Slávek

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2017
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...