VZKAZY 24/2017 – Artemie v našich akváriích

21.10.2017 | Žádné komentáře

Je to k neuvěření, ale o Artemii se ponejprv zajímá mnoho akvaristů a dokonce i ti, kteří už mají nějaký ten čas chovu ryb v akváriích za sebou. Ale pozor! Je to pochopitelné, protože v dnešní době průmyslově vyráběných krmiv se akvaristé začnou shánět po něčem pohyblivém a maličkém až v době, kdy se začnou zabývat odchovem ryb. A je to velká škoda, protože živá Artemie, tedy její nauplie, podávané alespoň jednou týdně, vylepší jídelníček chovaných ryb natolik, že skutečně začneme po krátké době pozorovat v akváriu změny. Jde o vybarvení ryb a jejich vitalitu. Toto je ale velmi markantní před odchovem, protože Artemie má velmi blahodárný vliv i na vitalitu a počet odchovaných jedinců.

 

Nepodléhejte dojmu, že tak malý živočich je vhodný jako krmivo pouze pro malé druhy ryb. Není to zcela pravda, protože i tak malé druhy krmiv, zvláště pak živých, pozřou velmi rády i dospělé a větší druhy ryb. Pozoroval jsem toto například u dospělých závojnatek, kam mi „ukáplo“ ze síta notně Artemie a bylo evidentní, že i tak velké a robustní závojnatky si na nich pochutnávaly a „zobaly“ je s velkou chutí. Nechci tvrdit, že by nauplie Artemií bylo dobré zkrmovat tak velkým rybám jako základní stravu, ale zpestřit jim tak jídelníček je jistě i u větších druhů na místě.

 

Kolik si myslíte, že je vajíček Artemií v jednom gramu? Můžete napočítat 240 000, ale také 260 000 + -. Záleží na tom, jaký výrobce, tedy vlastně zpracovatel, Artemii prodává. Ti opravdu špičkoví uvádějí tento údaj na obalu. Akvarista se potom může podle velikosti vajíček zařídit a potřebuje-li k odkrmení potěru opravdu ty nejmenší nauplie, vybere pochopitelně ty, kterých je do jednoho gramu nejvíce. To je stará pravda a mnozí se jí řídí. Zkušenost Vás ale může poučit a po nějakém čase stráveném v líhni u svých čudel a u mikroskopu najednou zjistíte, že je sice stále dokola opakovaná pravda pravdou, ale ne tak docela.

 

Zkoušel jsem odkrmit již mnoho desítek druhů ryb a jejich potěru Artemií a asi nenapíši nic tak světoborného, když uvedu, že Artemii polyká většina rybího potěru bez problému, s chutí a co hlavně, velmi dobře po ní roste. Většina rybího potěru není ale všechen! Jsou druhy ryb, u kterých si musíte dát sakra pozor při odkrmení plůdku a hlavně na to, čím ho odkrmit. Zajímavý přitom je ten fakt, že nemusí jít vždy o přímou úměru velikosti plůdku vzhledem k velikosti potravy. Mnohé druhy akvarijních ryb jsou opravdu malé a zdolají Artemii bez problémů. Jiné jsou ale o poznání větší a mají s ní problém. Tak v čem je tedy ten pes zakopán?

 

Velikost a hlavně pak tvar Artemie jsem pozoroval delší dobu a zdaleka ne pouze počet vajíček na jeden gram. Velmi důležitý je totiž také tvar vylíhnutých nauplií. Delší dobu mi nešlo na rozum, že některé druhy akvarijních ryb mají s velikostí Artemie problém, tedy, pochopitelně jejich vylíhnutý plůdek. Právě vylíhnuté nauplie Artemie jsem zkoušel u problematického potěru, a i když se plůdek bez problémů zakrmil, další tření a následné odkrmení plůdku se opět z důvodu zakrmení nepovedlo.

 

Nemusel jsem být zrovna bystrý detektiv, abych si uvědomil to, že jsem vyměnil došlou Artemii za novou. Velikostí vajíček sice shodnou s tou předcházející, ale od jiné firmy a hlavně z jiné lokality.

 

Věděl jsem, že jsem na stopě, ale vysvětlení přišlo až s mikroskopem. Tehdy jsem přišel na to, že v nějakém případě dokonce i větší druh nauplií může být vhodnější, než menší. Ono totiž nejde až tak o samotnou velikost nauplie, jako o její tvar. Jednoduše řečeno, pro ten nejmenší potěr je jako potrava vždy vhodnější šiška, než balonek. Jde tedy o to, aby byl plůdek schopen nauplii uchopit, a je-li tvar první potravy příliš objemný, nedokáže ho právě rozplavaný plůdek polapit, natož polknout. Po této zkušenosti jsem kdysi problém vyřešil jednou pro vždy. Mnozí akvaristé si totiž stěžovali, že ač použili pro odkrmení potěru tu nejmenší možnou velikost nauplií Artemie, potěr se nepodařilo odkrmit. Stačí si vždy první dávku z nového balení Artemie odzkoušet, prohlédnout pod mikroskopem, a hned je jasno.

 

Další a dosti důležitá otázka je v krmení samotném. Ona totiž Artemie, i když je pro akvaristiku téměř z „nebe seslaná“, přesto vyžaduje při krmení náležitou pozornost. Je pravda, že s ní zakrmujeme jako s živou potravou, ale po několika málo hodinách, záleží na chemických hodnotách prostředí, ve kterém zakrmujeme, se z nauplií stává mrtvý tvor, který podléhá velmi rychle zkáze. Těm zkušenějším nemusím asi vysvětlovat, co to v elementce s právě rozplavaným potěrem znamená. V tu chvíli jsou torza mrtvých těl nauplií zrovna tak pro plůdek ohrožující, jako voda plná nebezpečných látek. Mrtvá těla nejenže zvyšují velmi rychle obsah dusíkatých látek ve vodě, ale dobře podporují nadměrný výskyt různých druhů mikrobiologických organismů ve vodě.

Jde hlavně o některé nebezpečné druhy nálevníků, z nichž nejeden druh je dravý. Stačí několik hodin a z křišťálově čistého prostředí se stane do běla zakalená, biologicky silně znečištěná voda. V tu dobu je bez velmi rychlého zásahu akvaristy život plůdku již zpečetěn.

 

Pozor tedy při krmení Artemií, je to skutečný poklad, ale při neznalém zacházení s ní se může stát, že ohrozíte i chované živočichy. Platí zde zásada: krmit střídmě a raději vícekrát denně, než najednou větší dávkou.

 

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (22)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2017
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...