Vzkazy 13/2017

17.06.2017 | Žádné komentáře

To už tu také bylo a je možné si doplnit poznatky v článcích. Je ale pravda, že jednou za čas je dobré si tyto důležité informace připomenout. A to i z toho důvodu, že ponejvíce slouží začínajícím chovatelům a o ty nám musí jít v první řadě.

 

Pokud nezařizujete přímo speciální akvárium pro konkrétní účely, držte se základních pravidel pro běžné pokojové akvárium. Jaká to jsou?

 

  1. Štěrk pokud možno inertní s hrubostí od 0,5 mm do 1 cm. Vyvarujte se bílé barvy, anebo všelijak barveného do nepřirozených odstínů, i když Vám bude doporučován!

 

  1. Dekorace: přírodní kořeny z prověřených zdrojů, či k tomu určené a zakoupené ve specializovaných obchodech. Zrovna tak kameny. Pokud budeme používat přírodní zdroj, nezapomeňte na vstupní úpravu. Po fyzické úpravě pod tekoucí vodou se mi osvědčila tepelná „lázeň“ v troubě a to podle velikosti objektu. Cca 40 minut při 80°C. Pozor! Kameny tepelně upravujte až po dokonalém vyschnutí, hrozí jejich exploze zahřátou párou.

 

  1. Rostliny nakupujte nejraději v pěstírnách, nebo v obchodech, kde je mají mimo akvária s rybami. Je možné též u prověřených akvaristů. To z důvodu přenesení možné infekce.

 

  1. Vodu použijte vodovodní. Voda z vodovodů bývá vhodná, jen je dobré ověřit si základní hodnoty, alespoň pH a tvrdost a průběžně je kontrolovat. Dobré je též zjistit vodivost, v tom může pomoci známý akvarista. Pozor na vodu ze studní, může být velmi vhodná, ale i naopak!!! Zrovna tak voda z přírodních zdrojů. Hrozí i zavlečení nemilých hostů v podobě nejrůznějších parazitů, červů či jiné nevítané infekce.

 

  1. Osvětlení intenzivní, ne však přehnané. Správná intenzita i ten odpovídající zdroj světla se prakticky zjistí až po nějaké době a to v jak kterém akváriu. (Viz FB 14.6.2017)

 

  1. Teplotu udržujte vždy termostatickými vyhřívacími tělísky, která jsou dnes běžně v prodeji. Pozor, ryby z tropických oblastí NEOTUŽUJTE“!!!

 

  1. Ryby nakupujte ze známého, případně doporučeného zdroje!!! Infikujete-li si hned v počátku akvárium napadenými rybami, těžko jako začátečníci budete bojovat s neznámou nákazou. Při dalších nákupech použijte vždy karanténní akvárium!

 

  1. Techniku použijte vždy novou, starší bývá již nespolehlivá a může zavinit nemalé a hlavně pak nemilé překvapení jak Vám, tak i chovaným živočichům! Při dnešních cenách je to možné.

 

Tato doporučení berte jako radu akvaristy, který již všemi těmito peripetiemi mnohokrát prošel. Je možné se chovat hned od počátku jinak, ale těmito základními pokyny vyloučíte mnoho nepříjemností, které jsou zvláště pro začínající mnohdy nepřekonatelné. Velmi často pak musí zakládat akvárium znovu.

 

Kolik si myslíte, že je druhů vodních rostlin?

 

To je otázka co? Je ale nutné napsat, že tento titulek by rozohnil k debatě i mnohé vědce botaniky, kteří se o vodní rostlinstvo zajímají. Ono je vůbec na hraně, co to vlastně „vodní rostlina“ je? Jak ji definovat? Jak se uvádí v mnoha pojednáních, tak vodní rostliny jsou prezentovány pod pojmenováním „HYDROFYTY“. Jsou to rostliny schopné dosáhnout vegetativní fáze, pokud mají všechny vegetativní části ponořené, nebo nadnášené vodou, nebo které se normálně vyskytují ponořené, ale k reprodukci dochází po vynoření a odumření vegetativních orgánů.

 

Když ale půjdeme striktně po této definici, mnoho vodních rostlin budeme ze seznamu muset vyřadit. Další pojmenování jsou například VODNÍ MAKROFYTA, LIMNOFYTY…

Je ale pravdou, že již mnoho botaniků se snažilo tuto problematiku řešit a vždy se našli oponenti z řad biologů, kteří nové definice vyloučili z těch a těch důvodů.

 

Pro nás akvaristy je možné napsat definici asi v tom smyslu, že pro akvaristiku jsou důležité ty rostliny, které buďto trvale, nebo alespoň část roku žijí v akváriu zatopené vodou. O jejich záměrné množení se pokouší akvaristé od počátku jejich pěstování v akváriích, ale dochází k tomu spontánně, pokud se jedná o množení vegetativní. Genarativní (pohlavní) rozmnožování je již z vyšších ročníků akvaristiky, ale je též možné a velmi zajímavé. Ještě je dobré dodat, že v obchodech se prodává mnoho druhů rostlin, které pod vodou nemají co dělat a jsou pro použití v zatopeném akváriu nevhodné.

 

Jiří Růžička

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červen 2017
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...