Důležitý vzkaz všem, kdo se chystají k chovu problematických druhů ry

11.02.2017 | Žádné komentáře

Chovat a případně i odchovávat problematické druhy ryb nespočívá pouze ve vytvoření odpovídajícího prostředí, ale pochopitelně i v odpovídající potravě.  A to ne pouze z důvodu druhu či skupině potravy, ale i proto, že některé druhy ryb vyžadují takovou potravu, která při použití v akváriu vodu v něm velmi znečistí a je tedy nutné použít velmi výkonné filtry, nebo každý den nádrž pracně udržovat. A nejde pouze o znečištění fyzické, s tímto se zároveň mění začasto i hodnoty vody chemické, tedy změna pH a velmi rychle stoupají i hodnoty dusíkatých látek ve vodě a tak hrozí velké nebezpečí pro chované ryby.

Chov náročných druhů ryb není tedy pouze o vyspělosti akvaristy, ale i o jeho pracovitosti či vynalézavosti a to z důvodu tvorby celého chovného plánu. Ten spočívá v komplexu, souhrnu všech nároků chovu té určité ryby.

Pokud budeme brát v úvahu například ryby s rostlinnými nároky na potravu, čeká nás velmi problematická část akvaristiky, s kterou se musíme vyrovnat. Nepíšu teď o rybách, kterým stačí granulovaná strava v podobě profesionálně vyrobených pelet, granulí či vloček. Jde o ryby, které se jen tak nenechají „opít rohlíkem“. Z vlastní zkušenosti mohu uvést například ryby z rodu Panaque, které jsem si nechal dovézt z Amazonie.

Šlo o mladé sumce a několik týdnů jsem myslel, že vše dopadne špatně. Sumci odmítali veškerou stravu a sem tam si pochutnávali pouze na kořenech. Tuto specialitu oni dokážou strávit pomocí enzymů, kterými dokážou v trávícím traktu natrávit celulózu. Je to jeden z mála rodů, které se dokážou tímto způsobem živit.

Vzal jsem tedy v úvahu jejich teritoriální rozšíření a najednou mi došlo to, s čím bych jako letitý akvarista měl vlastně začít. Nejrůznější náhrady a spíše pochutiny pochopitelně zabraly, jako například salátové okurky, ale to jistě nebylo to pravé, to, co by je dokázalo skutečně zasytit, dodat potřebné živiny a podpořit v růstu.

Díky bohu se v našich obchodech nachází mnohé potraviny i z jižní Ameriky a tak jsem vybíral takovou, která by byla odpovídající a uspěl jsem se sladkými bramborami, tedy s tím, co se nazývá běžně batáty. Od první chvíle bylo patrné, že zrovna toto je to pravé. Sumci, jinak pečlivě ukrytí mezi kořeny, kterých je potřeba velké množství, se po chvíli vrhli na tyto sladké brambory a strouhali je jako pochoutku.

Bylo vyhráno a základní kmen potravy jsem měl tak tak vyřešen. Do té doby bylo akvárium (400 l) střídavě plné salátů nejrůznějších druhů, mrkve, celeru, dýní a tak dále. Jako další a dobrý druh jsem použil dýni zvanou HOKAIDO. Tímto způsobem jsem pokračoval a došel k jídelníčku, který těm mým sumčím potvůrkám skutečně chutná.

Po nějaké době se ale objevil zcela nový výrobek z „našeho rybníku“ a to sušené granule pod názvem „CICHLID PELLETS“. Jsou vyráběné ve dvou velikostech a obsahují dva druhy granulí, zelené a světle hnědé. A ačkoliv se tyto pelety prodávají jako potrava pro cichlidy, složení jsem porovnal s nároky sumců a jen se modlil, jak se zachovají. S velkou úlevou jsem po několika dávkách zjistil, že si na ně navykli, a že je s chutí požírají. To byla pro mne velmi dobrá zpráva. Ihned objasním důvod.

Chov těchto sumců je velmi zajímavý, ale skutečně náročný. Jako postiženého akvaristu mne vždy zajímala i stránka odchovu prakticky všech druhů ryb, které jsem kdy choval. U těchto sumců je to výzva a bojím se, že na ni nebudu již v tomto životě mít dost času. Zatím se popis jejich reprodukce neobjevil a myslím, že doposud nebyli v akváriích rozmnoženi.

Co je ale na jejich chovu problematické je právě ta potrava a myslím, že jde zrovna o nějakou složku, která jim v alternativních podmínkách schází. Bude to buďto nějaký druh ovoce, nebo i živočicha, který prostě v akváriích nemají. Je to ale u těchto ryb vždy otázka času, protože jsou dlouhověcí a rozmnožují se až za poměrně dlouhou dobu jejich života.

A teď k tomu krmení. Pokud podáváme potravu dvakrát denně je nutné, při krmení nejrůznějšími zeleninami, alespoň jednou denně odsát zbytky této potravy a granulovaných kořenů. Tito sumci produkují velmi mnoho odpadu. S tím je spojená výměna vody za čerstvou a neustálé ucpávání filtrační hmoty zbytky potravy. Je tedy velmi výhodné objevit potravu, která je v tomto stavu a vodu neovlivňuje tak mnoho, jako syrová zelenina. Je tedy dobré tyto druhy potravy vystřídat a ulehčit si tak práci s neustálou obměnou vody a odkalováním. Toto je možné sice vymyslet i jinak a použít několik technických praktik, které dokážou toto obejít, ale to se rozhodně netýká běžně pořizovaných akvárií.

Dbejme tedy vždy na to, abychom vysněné ryby dokázali též umístit v odpovídajících podmínkách!!! A jsme opět u té staré pravdy, že je NUTNÉ vždy použít vědomosti, informovat se, co ta která ryba potřebuje k chovu, protože ze zkušenosti vím, že se v obchodech nabízejí i druhy, které běžný akvarista a zvláště pak začínající, prostě nedokáže chovat a v drtivé většině tyto pokusy končí pohříchu úhynem.

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

4.29/5 (7)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2017
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...