Vzkazy 2/2017

14.01.2017 | Žádné komentáře

Nejprve bych rád zopakoval to, čím jednou za čas začínám článek a tím jsou dotazy na téma, které bylo publikováno ve starších ročnících. Neprohlížím pravidelně zpětně všechny články, ani to není z časových důvodů možné, protože jich je již k šesti stům. Prosím tedy, abyste jakékoliv dotazy posílali na mail. Je možné též použít telefon, odpověď bude tak rychlejší a třeba i účinnější. To v těch případech, kdy je potřeba zasáhnout ihned, například při otravách či při podivném chování ryb v akváriu. Děkuji za pochopení.

Dnes mám v poště zajímavý dotaz a to na osvětlení akvárií. Nejde snad o běžné osvětlení pokojové nádrže, ale pan Svatopluk se ptá, zda rybám nevadí nedostatečné osvětlení při jejich odchovu.

Je to tak trochu zapeklitá problematika, protože se v poslední době objevilo na trhu mnoho nových a tedy časem nevyzkoušených zdrojů světla a tak je skutečně pouze otázka času, jak se s nimi naše akvária, a hlavně život v nich, porovnají. Obecně ale mohu napsat, že znám a léta spolupracuji s mnoha akvaristy, kteří mají v líhních pouze centrální osvětlení na stropě a akvária ve stojanech jsou neosvětlená, tedy jsou skutečně v polostínu.

V tomto případě nepíšu o sobě, protože jsem vždy nádrže individuálně osvětloval i ve stojanech, ale ze zkušeností od jiných kolegů vím, že tak odchovávají ryby po celý svůj život a nikterak si oni ani jejich ryby nestěžují. Snad bychom dostali jinou odpověď, kdybychom s rybami promluvili, ale to ještě bohužel z pochopitelných důvodů nelze.

Rád bych se ale v této souvislosti zmínil o LED osvětlení, které se v poslední době doslova dere na trh, a které vytlačuje jiné zdroje doposud používané. Toto téma lze též vyhledat v Článcích.  LED osvětlení je technika prozatím poněkud rozporuplná a zkušenost s ním není až tak dobrá, aby bylo možno ho bez vysvětlení doporučit.

V této souvislosti mluvíme ponejvíce o úspoře energie, ale je to vše trochu jinak, tedy vlastně ani ne tak trochu. Pokud zapneme nad akváriem LED osvětlení s očekáváním velké úspory, velmi brzy přijdeme na to, že se tak nestane a ještě ke všemu nastanou v akváriu změny k horšímu. Pokud budeme porovnávat spotřebu třeba se žárovkami, snad by se dalo hovořit o úspoře, ale už při porovnání se zářivkami asi pohoříme.

LED osvětlení vidí naše oko poměrně slušně a dokáže se mu přizpůsobit. Jinak je to už s rostlinami, a pokud neosadíme akvárium notnou dávkou LED čipů, rostlinám se nebude dařit a navíc porostou neblaze proslulou „hnědou řasou“, tedy rozsivkami. Asi všichni víme, jak takový zahnědlý porost v akváriu neblaze vypadá. Jinak tomu bude, pořídíme-li si nad akvárium LED osvětlení s dostatečnou dávkou příkonu a odpovídajícími čipy. Pozor ale, tady už se o úspoře nelze vůbec bavit. Spotřeba takového osvětlení je shodná se zářivkovým zdrojem. A další věc, jeho pořízení nás přijde zatím ještě oproti zářivkám velmi draho.

Je tedy možné shrnout mou odpověď do krátkého odstavce. Rybám při odchovu nedostatek osvětlení až tak nevadí, ale píšu zde pouze o odchovných nádržích bez rostlin. Pozor ale, světelný režim, i když ne intenzivní, musí být v akváriích dodržen, protože osvětlení je velmi důležité k zachování a funkci životních projevů nejen dospívajících ryb!

Ke skalárům neonku?

Jasně, pokud to chcete zkusit, máte tu možnost. Jde o to, že skaláry jsou poměrně velcí dravci a neonky jim mohou sloužit jako prima sousto. Nic ve zlém, je to přirozené, ale snese-li to Vaše peněženka, můžete takto skaláry častovat opětovaně. Konec konců, není snad lepší sousto pro rybu, než je právě ryba.

Je ale pravda, že se skaláry s červenými neonkami chovají a dokonce i několik let pohromadě, ale má to svá pravidla. Je dobré, když k neonkám přidáme mladé a malé skaláry a oni si to nějak vyříkají. Pokud spolu odrostou, tak se stává, že si neonek skaláry v dospělosti nevšimnou. Stačí ale pak, abyste odjeli na delší dobu z domova, a hlad vykoná své. Jakmile se ale skaláry jednou neonkami nasytí, budou to dělat stále. Je tedy pouze na každém z nás, budeme-li pokoušet štěstí a předkládat skalárům tyto „obložené chlebíčky“ v podobě neonek.

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

4/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2017
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...