Vzkazy 17/1016

10.12.2016 | Žádné komentáře

Stává se to, i když zcela výjimečně. Odpovědi na Vaše dopisy posílám skutečně pravidelně a rozhodně všem! Jen ty, kterými se zabývám zde na stránkách Článků, použiji jako námět a vzkaz pro další akvaristy. To v tom případě, kdy se řešení problematiky může hodit i ostatním. Ale stává se, že moje odpověď poslaná na zpáteční adresu nedojde tam, kam by měla, nebo je to vše jinak, ale zkrátka komunikace tzv. usne.

I stalo se v minulém týdnu, že jsem posílal odpověď, spíše odkaz, na dotaz ohledně Artemie a jeho ztrátu už asi nikdy nikdo neobjasní. Protože se ale takové případy stávají skutečně výjimečně, lze vše snadno napravit a tak paní Libuši posílám pozdrav a pokud čte naše články pravidelně, jak psala, jistě si zde těch pár řádků najde. A třeba se hodí i ostatním. Tento popis je výtah toho podstatného a podrobnější tématiku můžete nalézt též v minulých článcích.

Artemia je skutečně zázrak a pro akvaristy, a nejen pro ně, je nejdůležitějším krmivem, se kterým pracují. Je to mini korýšek a jeho nauplie, tedy nejmenší vývojové stadium, se používá k odkrmu mnoha druhů akvarijních ryb. Důležité je též, že Artemia má velmi dobrou nutriční hodnotu a tak je pro mnoho druhů potěru téměř nenahraditelná.

Její další výhoda je ta, že si ji téměř ze dne na den můžeme připravit k odkrmu, tedy vylíhnout, a to je dostatečně dlouhý čas k tomu, abychom se na první podávání exogenní potravy, u toho kterého druhu ryb, připravili v klidu. Nehledě na to, že je to živý organismus, který se pohybuje, což je pro mnoho druhů ryb velmi důležité.

V minulosti se popisovala Artemia jako jediný druh a to jako Artemia salina. Jenže, tento druh Artemie zřejmě již nežije, vyhynul, protože se vyskytoval v jediném solném jezeru a to již neexistuje. Dnes se používá několik druhů Artemie, jejichž vajíčka se doslova těží po celém světě a jejich vývojová stadia jsou rozdílných velikostí. Toho využívají akvaristé k odkrmení nejrůznějších velikostí rybího potěru. Takže se dá říci, že není Artemie jako Artemie.

Artemii můžeme koupit v nejrůznější podobě. Jde o to, k jakému účelu ji budeme potřebovat. Je možné využít odskořápkovaná  sušená vajíčka, nebo v podobě sušených vločkových krmiv, dále zamražené dospělce i v nejrůznějších kombinacích s jinými druhy potravy, jak sušenými tak i zamraženými. Co je ale pro akvaristy nejdůležitější, jsou vajíčka k líhnutí, tedy živý biologický materiál, ze kterého líhneme nauplie žábronožek, které zkrmujeme.

Pokud budeme kupovat vajíčka k líhnutí, je důležité s nimi umět zacházet a tak i prodloužit jejich životnost na velmi dlouhou dobu. Z praxe mám ověřeno, že i po mnoha letech se z vajíček líhnou nauplie žábronožek a to ve vysokém počtu. Je jen důležité tato vajíčka držet v chladu, ale nejlepší způsob, jak je zachovat po několik let je jejich zmrazení.

Artemie kupujeme v mnoha druzích balení a tak jsou na pultech v malých dávkách až po půlkilová balení. Nejlepší jsou Artemie zakoupené ve vakuu, ale od toho mnoho zpracovatelů ustoupilo a tak se prodávají v běžné atmosféře. Je asi jasné, že Artemie v malých baleních jsou nejdražší a čím větší balení, tím vyjde levněji, ale je nutné napsat, že tento druh potravy je čím dál dražší a náklady na odkrm akvarijních ryb postupně stoupají zároveň s cenou Artemie. O líhnutí žábronožek jsem napsal již několik podrobných popisů a tak je snadné způsob vyhledat v Článcích.

Zakládání dna akvária – pro pana Láďu

Je to téma též již několikrát popsané v článcích a je dobré si podrobnosti vyhledat, ale přeci jen několik zkušeností. Zrovna pro Vás bych rád napsal, že bych dno nezakládal vůbec, protože při odchovu většího množství potěru je nutná neustálá kontrola a estetika akvárií jde tak trochu stranou. Dále je nutné často odkalovat a kontrolovat množství zkrmené potravy, tedy jestli nezůstává na dně a to je se substrátem nepřehledné.

Pokud budete ale zakládat dno v běžném akváriu, tedy v dlouhodobě založeném, osobně preferuji čistý kačírek frakce 0,5 – 1,5 cm. Pravda je ale taková, že na trhu je dnes mnoho nejrůznějších substrátů od několika výrobců, kteří budou pochopitelně doporučovat ten svůj. Nic proti, pokud se nesetkáme zrovna s nesmyslem. Vždy dbejte na to, aby byl přehled o zbylé potravě, aby se dalo dno udržovat a aby bylo vždy založeno s materiálem, který je inertní!!! To je velmi důležité a je možné si s nesprávným založením dna akvária založit na budoucí problém.

Existují výjimky například u cichlid z některých afrických jezer, ale s těmi by rozhodně nebylo dobré začínat.

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2016
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...