Jednou za rok trochu organizace

1.10.2016 | Žádné komentáře

Do pošty nám chodí nejrůznější příspěvky, dotazy i náměty, ale po dobu více než deseti let se většina dotazů na stále totožná témata prakticky nemění. Ten důvod je nasnadě a jde povětšinou o začínající chovatele a o ty, kteří se snaží „prokopat“ neskutečně spletitými kasematy akvaristiky. Ty dotazy chodí téměř každý den a upřímně, je spíše výjimka, když se nějaký v poště ten den neobjeví.

Dotazy jsou na zakládání akvária, na zákaly, řasy, dekoraci, krmení, rozmnožování ryb, na techniku…, no prostě na téměř všechny disciplíny, ale objeví se i takové, které je třeba řešit osobně po telefonu. A pokud by to bylo možné, třeba i osobní návštěvou, ale to z důvodu časových nelze. Z některých dotazů je patrno, že pokročilejší akvaristé jdou do hloubky a napadne je otázka, dalo by se napsat až netradiční. Naposledy jsem měl radost z dotazu na „odlepkování jiker“, nebo dokonce na to, zda se ryby též operují? No uznejte, to jsou ty pravé dotazy, z kterých doslova čiší touha po vědění.

Je ale pravda, že na ty běžné dotazy jsem u nás na www stránkách odpovídal již vícekrát a lze vše v článcích vyhledat. Chce to prostě jen trochu té trpělivosti a vše rozhodně značně usnadní vyhledávací okénko, do kterého je možné stručný popis problému napsat a jednoduše vyhledat všechny články, kde se o té či oné otázce pojednává. Na našich www stránkách v rubrice Články je více než 1100 stránek!

Na druhou stranu je ale také pravda, že každý dotaz, byť na zdánlivě podobné téma, může obsahovat odlišnou odpověď a je to přesně o té variabilitě řešení problémů v akvaristice. Již jsem se zmiňoval o rozdílných hodnotách vody, které nám tečou v různých částech naší republiky a to pochopitelně velmi ovlivňuje řešení i základních problematik a tak je vždy lépe se informovat, než udělat chybu a v nejhorším zavinit zbytečný úhyn.

Další rozdíl v řešení dotazů spočívá ve volbě dekorace a vybavení dna. Jsou to zdánlivě nepodstatné věci při vybavení akvária a mnozí začínající kladou důraz zvláště na estetiku. Jenže při tom je nutné brát zřetel na materiály a jejich reakci s vodou. Již víme, že čím měkčí voda, tím lepší rozpouštědlo a není tedy příliš složité si představit mořskou dekoraci v měkké vodě. Po chvíli se začne vápenná dekorace doslova rozpouštět a zabarví vodu došeda. I to se může stát.

Jde též o všelijaké mořské předměty v podobě schránek plžů či hvězdice i jiné materiály. Všechny tyto dekorace do sladkovodního akvária nepatří!!! Existují výjimky jako například akvária s africkými cichlidami, které jsou tolerantní i na vodu s vysokou vodivostí.

Začasto je tedy nutné s dotazujícím hovořit osobně po telefonu a doslova ho vyzpovídat, než se k nějakému kladnému řešení dopracujeme. Do této kategorie patří též vlastní tvorba zadních stěn. Použití nejrůznějších materiálů i lepidel bychom měli dobře zvážit.

Pozor též na chov jakýchkoliv živočichů z volné přírody! Tento počinek může nastartovat v akváriu katastrofu. Jsou dobře známé případy s umístěním čolků, nejrůznějších druhů ryb a jejich potěru, plžů a dokonce i vodního hmyzu. S menšími druhy ryb může docela dobře zatočit i potápník vroubený, překrásný to sice vodní brouk, ale dravec! Mimo to jde pochopitelně o mnoho nejrůznějších možností infekce, které zaviní též nemálo problémů.

V této souvislosti je dobré si uvědomit, že akvárium je sice kousek živé přírody doma, ale přírody docela odlišné od té, ve které se pohybujeme a kterou známe například z dokumentárních filmů. Akvárium doma je umělý biologický objekt, který si zařizujeme z mnoha našich potřeb, ale s přírodou jako takovou má společného pouze to, že z ní používáme k tomuto účelu fragmenty v podobě živých tvorů a dekorace, ale v drtivé většině se tito v přírodě nemají šanci ani potkat, natož spolu žít ve společném biotopu. To je možné říci o rybách, rostlinách i dekoraci.

Zrovna tak dekorace i objem akvárií neodpovídá a naše akvária, byť ta zdánlivě objemná, jsou příliš malá na to, abychom je brali za odpovídající biotop a tak spokojenost našich chovanců doháníme technikou a nejrůznější údržbou včetně obměny vody za čerstvou.

Blíží se ale doba, kdy se na trhu objeví více druhů recyklace vody i nejrůznějších technologií na její úpravu i regeneraci a to bude skutečný nový věk akvaristiky. Tato technika doposud chybí, i když jsou již první vlaštovky, ale zatím poměrně složité a pro běžnou akvaristiku příliš drahé. Nechme se tedy překvapit. Je ale jisté, že některé firmy se těmito myšlenkami již zabývají a tak do nového věku akvaristiky spějme s otevřenou myslí a hlavně s nadějí, že i zdražování vstupů si vynahradíme úspornější i dokonalejší technikou.

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2016
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...