Založení dna akvária

3.09.2016 | Žádné komentáře

Krom přípravy technického vybavení akvária je zakládání dna jednou z prvních akcí, která nás čeká při zařizování akvária. Tedy pokud se nechystáte zařídit akvárium pro speciální účely bez dekorace.

Je nutné upozornit na to, že dno v dlouhodobě zařízeném akváriu má svoji významnou funkci a není pouze dekorativním prvkem. Tato část akvária je významná z toho důvodu, že krom umístění rostlin v něm, slouží jako biologický filtr a biologická záloha bakterií a je domovem mnoha živočichů, které ale za celý jejich život většina akvaristů není schopna spatřit, protože jde mnohdy, krom bakterií, i o jednobuněčné miniaturní organismy, které jsou také pro chod akvária důležité. To vše ale s rostlinami též souvisí a to, že jsem v minulých článcích pojednával o tom, že v akváriu souvisí skutečně vše se vším s tím koresponduje.

O založení dna akvária a jeho několika variantách jsem se zmiňoval již vícekrát a psal o tom celé články, ale dovolte dnes poukázat na jeden styl, tedy je bohužel méně používaný, ale zato velmi efektivní a funkční.

Existují rostliny, které si zaslouží z tohoto pohledu pozornost a jsou to všechny ty, které jsou nízkého vzrůstu a tedy, hodí se do předních partií akvária či do plánu osazování celého porostu. Mnohé z nich jsou svoji podstatou nenahraditelné z ohledu odběru dusičnanů z vody a tedy velmi efektivní z hlediska regenerace prostředí v akváriu.

Jsou to rostliny, které vytvářejí pod povrchem dna hustou síť kořenů a prorůstají tak i do nejzazších koutů akvária. Tyto rostliny povětšinou sázíme několik málo centimetrů od sebe a máme s nimi nemalé problémy, protož než zakoření, neustále opouštějí dno, nebo je ryby nenechají na pokoji a dopadá to stejně. Dovolte, abych dnes popsal styl z mojí zkušenosti, který je účinný, leč velmi útočí na výdrž naší trpělivosti.

Po odzkoušení akvária je dobré nezakládat dno tím, že jednoduše nasypeme odpovídající štěrk a napustíme vodu. To je sice běžně používaný styl, ale dnes píšu o zcela jiném přístupu. Na skleněné dno akvária je dobré použít odpovídající sypké hnojivo a zasypat ho jemnějším substrátem, který je možné zakoupit v odborných obchodech. Tyto substráty jsou běžně na webových stránkách doporučovány a je dokonce popsán jejich účel.

Po tomto kroku položte další substrát a to již odpovídající hrubosti, tedy tomu, co hodláme v onom akváriu v budoucnu chovat za ryby či jiné živočichy. Až do takto vytvořeného dna sázíme rostliny, ale pozor, nikoliv do vody, ale na suché dno. To pouze provlhčíme rozprašovačem a podle plánu pak s trpělivostí sázíme jednotlivé rostlinky přibližně pět centimetrů od sebe. Nešetřete!, rostlinám tohoto druhu se daří v bohatém společenství. Pokud ale nebudete mít k dispozici více sazenic od jednoho druhu, budete o to déle čekat na výsledek.

Je dobré si nechat volné prostranství na solitérní rostliny vyššího vzrůstu, ty ale budeme sázet až těsně před, anebo po napuštění akvária vodou. Ale to jsem už příliš daleko. V první řadě je nutné dodržet důležité pravidlo. Tím je skutečně dobré osvětlení a dostatek vlhkosti v akváriu. Tu jednoduše docílíme zakrytím akvária skleněným víkem.

A teď je důležité věnovat rostlinám odpovídající péči. Tedy v první řadě nic nevylepšíte, když budete přehnojovat! Docílíte jen brzké zahnití kořenů a úhyn celého porostu. Dbejte na rovnoměrný růst rostlin a na to, aby se stěny akvária mnoho nezarosily. To jednoduše docílíte postupným odkrytím části krycího skla. Po několika dnech docílíte rovnoměrné vlhkosti, což je důležité z důvodu vyloučení napadení porostu plísněmi.

A teď nastává jen trpělivá péče o porost, který se nám, zrovna tak jako na zahradě tráva, začne rozrůstat do všech stran. Je nutné dbát na pravidelné rosení a zrovna tak pravidelné osvětlení a to alespoň 12 hodin denně. Teplotu udržujte podle druhu rostlin, ale z vlastní zkušenosti vím, že teploty kolem 22 – 24°C odpovídají většině druhů používaných rostlin. Je též nutné pravidelné zastřihávaní a to speciálními nůžkami, které jsou pro tento účel vhodné. Mají tvar hokejky a používají se též ve zdravotnictví.

Po několika měsících sklidíme krásný porost, který je možný postupně zaplavovat, až do úplného napuštění akvária. Při trpělivosti se nám akvárium odplatí velkou nádherou. Nakonec zasadíme vyšší rostliny, dno obohatíme ostatní dekorací a bude hotovo. Trpělivost se v tomto případě vyplatí!!! Takto upravené nádrže vynikají krásou a jsou velmi dekorativní.

Držím palce a přeji vytrvalost při pěstování mini porostů.

Jiří Růžička

 

 

 

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2016
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...