Opakující se dotazy a akvaristický cit

30.07.2016 | Žádné komentáře

Vytírání, tedy řízená reprodukce u akvarijních ryb je asi ta z nejhezčích, ale i téměř nejobtížnějších akvaristických disciplín. Rozmnožit si své vlastní ryby a vytvořit tak životaschopné hejno je vlastně i tak trochu podstatou akvaristiky a jistě i touha chovatelů. Existují výtěry náhodné, to když se nám v akváriu zčista jasna objeví malá mimina a my jsme z toho celí bez sebe. Ale to není to, za čím se jako akvaristé pachtíme. Pravé uspokojení spočívá v řízeném výtěru, tedy ve výtěru, který od začátku až do konce řídíme a připravujeme, a který by měl dopadnout dobře.

Toto vše potřebuje pochopitelně znalost akvaristy a jeho trpělivost. Někdy téměř nekonečnou, ale výsledek potom stojí za to.  Takový akvarista se po nějakém čase také dopracuje k poznání, že ryby mají při reprodukci periody, které je u některých druhů nutné dodržet, nebo se nám už žádný výtěr nepodaří z důvodu zatvrdnutí jiker v břišní dutině u samičky. Toto je velmi důležité pravidlo!

Znalost period u vytíraných ryb je významná a abyste se lépe vyznali v tom co píšu, v základu to rozvedu. Vezmu v úvahu například neonku obecnou, tedy Paracheirodon innesi. Jsou to ryby nenáročné a z hlediska běžného chovu v pokojových akváriích ty nejvhodnější. Jinak tomu je, když se rozhodneme a budeme je chtít vytřít a pořídit si tak „vlastní“ hejno. Při pátrání se v začátcích dozvíme jistě mnoho informací a tak se odhodláme k samotnému výtěru.

Při mnoha pokusech potom zjistíme, že ono to není až tak o návodu, jako o našich zkušenostech a o citu. Když vydržíme, bude několikátý pokus skutečně úspěšný. To záleží na tom, jak jsme pečliví a jak nám to „biologicky myslí“. Vím, o čem píšu, sám mám v povaze tendenci ke zbrklosti a tak se od počátku mé akvaristické praxe učím pořádku a umění se při práci s rybami zklidnit. Věřte, že při zbrklé práci u akvárií naděláte začasto nenapravitelné škody.

Ale jak dál? Co správně s párem, který se už vytřel? A při pídění se po dalších a dalších informacích zjistíte, že ryby mají určité třecí periody a zdaleka ne všechny druhy shodné. Při nedodržení těchto reprodukčních period dopadne naše snažení právě tak, jak začal dnešní článek. U mnoha druhů ryb totiž dochází u samiček k tzv. zatvrdnutí jiker v břišní dutině. Stává se to buďto u starších samiček, při nemoci (oslabení svalstva), nebo při špatném zacházení s chovnými rybami samotným akvaristou. Snad nejčastější příčinou u zdravých ryb bývá podchlazení.

Ve společenských akváriích, kde jsou ryby chované odpovídajícím způsobem, k tomuto jevu dochází výjimečně, protože se ryby svévolně a nepozorovaně vytřou, bez pomoci či záměru majitele akvária. Takže začínající akvarista ani nemá potuchy, že se mu ryby v akváriu třou jako zběsilé. A to je ten lepší případ. Jikry z takových výtěrů se stanou výborným doplňkem stravy ryb v akváriu.

Takže při odpovídající snaze o výtěry neonek se dopracujeme k tomu, že jedna samička se vytírá v pětidenní až týdenní periodě několikrát za sebou a to musíme také dodržet. Počet jiker a množství period je závislé na pečlivosti chovatele a na tom, čím ryby krmí. To je jeden z velmi důležitých ukazatelů.

Potrava, tedy při dodržení ostatních pravidel, je nejdůležitější pro množství potomstva. Jde též o přípravu chovných (generačních) ryb. Příprava v tomto případě začíná již při narození ryb a u toho, jak je už od počátku krmíme. Pokud nepodceníme volbu potravy i ostatní ukazatele, teplotu vody, dlouhodobě zvýšený obsah dusíkatých látek, velikost nádrže i skladbu ostatních ryb v akváriu, můžeme se dočkat velmi bohaté snůšky jiker. K tomuto patří i pravidelné a odpovídající osvětlení.

Je ale nutné napsat, že snůškou jiker to vše teprve začíná a nemusí „to“ ještě nic znamenat. Od jiker se teprve odvíjí další a další dovednosti, které nakonec vyústí v rozplavávačku plnou krásného potěru.

Na konec bych rád napsal, že poznání tajemství odchovu jednotlivých druhů ryb je podstata pokročilé akvaristiky a pokud se někdo k takovým chvilkám s odchovem ryb alespoň přiblíží, většinou už ho nepustí! Musím ale upozornit, že odchovy ryb v akváriích záleží skutečně na pečlivosti a poctivosti. Bez toho se nikam dál nedostaneme.

O odchovu jednotlivých druhů ryb se můžete informovat na uvedeném tel. čísle, nebo na našich www stránkách v „Článcích“. Příkladně a zvlášť podrobně je tam ve čtyřech pokračováních popsán výtěr neonek obecných a to z toho důvodu, že zvládnutí této kapitoly akvaristiky je dokončení střední akvaristické školy. Od těchto výtěrů je možné dále vytírat mnoho druhů akvarijních ryb, zvláště pak teter.

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2016
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...