Vzkazy 10/2016

9.07.2016 | Žádné komentáře

Pro pana Ivana i ostatní akvaristy, kteří ještě váhají. Jde o nákup akvarijního setu, tedy akvária, které je téměř kompletně vybaveno i technikou, zvláště pak osvětlením. Již jsem o tom psal v minulosti a bude to ještě velmi časté téma k diskusi. Tedy ke konkrétní otázce: Ivan stojí před problémem, zda koupit akvárium s LED osvětlením, nebo s klasickými zářivkami.

V této otázce jde o to, že LRD osvětlení, i když se již poměrně dlouho využívá, ještě pro akvaristiku není zcela probádané. A přitom se vyvíjejí stále nové druhy čipů. Je to doslova fofr a tak výrobci světel nestačí reagovat. Existují čipy pro speciální účely i běžné, které se využívají místo žárovek či zářivek v domácnostech. Ale i tam je vývoj doslova raketový a vývojáři se předbíhají v tom, který ten nový čip bude výkonnější při menší spotřebě. To je priorita.

Je nutné napsat, že při tomto velmi rychlém vývoji vznikají i čipy vhodné pro růst rostlin ve sklenících a jsou již vyzkoušené v akváriích, ale se střídavým úspěchem. Ono je těžko soudit, protože neúspěch v pěstování rostlin v akváriu mohou zažít i ti, kteří mají stokrát vyzkoušenou techniku. Přitom nemusí jít zrovna o druh osvětlení, ale zkrátka o neznalost problematiky s pěstováním vodních rostlin.

Je jasné, že dříve či později se takové čipy objeví na trhu a budou se běžně distribuovat, ale v dnešní době se stále ještě hledá. Ono jde totiž též o to, že čipy vhodné pro růst rostlin ve skleníku, nemusí vyhovovat všeobecně rostlinám pod vodou.

Známé a velmi drahé LED systémy, které umožňují měnit spektrum barev i pozvolné stmívání jsou sice na trhu, ale z důvodu jejich vysoké ceny si je mohou dovolit pouze někteří. Využívají se i v mořské akvaristice.

Pravdou ale je, že pro běžná pokojová akvária, například o objemu kolem sta litrů, je možné osadit LED čipy, ale pokud mohu doporučit, nevyrábějte konečnou verzi, během několika málo týdnů budete opět měnit. Časem je možné se dopracovat k osvědčené kombinaci. Jestli mohu doporučit, tak rozhodně nepřežeňte výkon světelného toku a volte teple bílou kombinaci jako dominantní a je možné přidat modré i červené spektrum. To, v jakém poměru je nutné vyzkoušet. Ale mohu napsat, že tak během jednoho roku budeme dále a snad i budeme moci doporučit.

No a s těmi sadami, na trhu jsou již delší dobu dovozové sady z Číny s LED osvětlením, kde je použito velmi levné a snadné řešení. Výhodou této sady je též to, že ono osvětlení je napájeno pouze 24 Volty, což je bezpečnostní volba. Je ale pravda, že při tomto uspořádání není možné volit výměnu jak barev, tak množství čipů a tak jste odkázáni pouze na originální řešení továrního výrobku. Není tedy možné přizpůsobovat tok světla potřebám rostlin a je tedy nutné vyhledat takové rostliny, kterým bude již instalovaný výkon vyhovovat.

Abych byl spravedlivý, v obchodech lze též nakoupit LED osvětlení též čínské výroby, které je variabilní a lze přidávat či odebírat jednotlivé segmenty. To bych rozhodně doporučil jako více nadějné, protože je možné přizpůsobit osvětlení potřebám akvária a ne naopak, což je vždy pro provoz akvária problematičtější.

Pozor, volíte-li LED z toho důvodu, že je úspornější, je to omyl! Aby skutečně fungovalo a bylo pro rostliny odpovídající, v konečné fázi tak jako tak nebude mít o mnoho menší příkon. Je pravda, že v nabízených sadách jsou velmi úsporné čipy, ale jak jsem již výše napsal, ne vždy jsou pro určité záměry vhodné. A ještě jednu důležitou poznámku. LED není rozhodně studené světlo!!! Je to rozšířený omyl již dlouho uváděný, ale pokud se budete zajímat o LED osvětlení, zjistíte, že je nutné používat velmi účinné chladiče a to povětšinou z hliníku.

Zamražená potrava

Paní Aleno, mražená potrava pro ryby není rozhodně stoprocentní v možnostech infekce. Je mnoho nevítaných hostů v akváriích, kteří se právě touto cestou dostávají mezi naše chovance, ale je rozhodně bezpečnější, než živá potrava nalovená v přírodě. Přemrznutí přežije mnoho tvorů a zvláště pak jejich mezistádia, která se po oteplení vody velmi ochotně proberou a dál se množí. Je též důležité, od jakého výrobce tato krmiva kupujete či od koho je odebírá váš obchod.

Musím ale poznamenat, že ne všechna krmiva jsou vhodná pro všechny druhy ryb. To je nutné si zjistit vždy dříve, než si pro své chovance potravu obstaráte a to platí pochopitelně i pro ostatní potravu. Ne jen tak z plezíru si výrobci dávají dobrý pozor na to, z čeho a pro jaké ryby nabízenou potravu vyrábějí. Konec konců, velmi pestrá nabídka našich krmiv značky DAJANA je toho pádným důkazem.

Jiří Růžička

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2016
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...