Malá akvária nejsou špatná akvária, ale

7.05.2016 | Žádné komentáře

Vzkaz pro paní Lídu a její vnučku

 

Všeobecně se má za to, že čí­m větší­ akvárium, tí­m lepší­. V podstatě s tí­m lze souhlasit, ale protože jsme na akvaristických stránkách, dovolte, abych tento názor rozvedl a možná malinko i poopravil.

Prvotní­ myšlenka, která mnohé napadne při zařizování­ akvária je ta, že “pro začátek nějaké malé”…Je to právě opak toho, co by mělo být správné. Ale pozor! Ne z toho důvodu, že malé akvárium je špatné či nevhodné. Je to z toho důvodu, že malé akvárium je obtí­žnější­ na údržbu. Malá nádrž, zařízená pro trvalý pobyt ryb, potřebuje zkrátka již zkušenější­ pří­stup. Pí­ši-li o malém akváriu, mám na mysli obsah přibližně do 50. litrů.

Co limituje velikost akvária? Důvodů je ví­c, ale ty nejčastější­ jsou dva. Možnost jeho umí­stění­ a chovatelský záměr.
Ten první­ důvod je každému jasný. Je-li v bytě či jiném interiéru volné určité mí­sto, zhotoví­ se akvárium na zakázku podle mí­ry.

Bude-li nádrž klasických rozměrů dejme tomu 100x40x40 + -, máme poměrně mnoho možností­ a je tedy pouze na nás, jaký styl a jaké ryby zvolí­me.
Můžete-li si dovolit větší­ akvárium, např. 150x50x55, je možné se pustit již do větší­ho projektu. Tam se potom využí­vá fantazie a dovednosti tvůrce. Pozor jen na použité materiály! Měly by být inertní­ a neostré povahy, ale na to jsem upozorňoval již mnohokrát a myslím, že je to i v povědomí našich čtenářů.

 

A právě ta malá akvária jsou mezi veřejností a začínajícími velmi oblíbená z důvodu jak menších rozměrů, tak i menší ekonomické náročnosti. Běžná padesátilitrová akvária v podobě SADY je možné pořídit za velmi slušnou cenu. Je pravda, že v takovém akváriu chovatel neudělá světovou dekoraci, ale ti zkušenější si umí poradit i s tím. Dnes je na trhu velké množství nejrůznějších mini rostlin, živočichů i dekorace, která se hodí do tak malých prostor. Je jen na nás, jak se v tom všem vyznáme.

 

Co je ale u malých akvárií velmi důležité je ta skutečnost, že setrvačnost a to jak biologická, tak i fyzikální je nepatrná a mění se v takovém akváriu začasto velmi rychle hodnoty vody, teplota i biologické prostředí. Jestliže jsem popisoval akvária jako umělá biologická prostředí vytvořená člověkem za účelem jeho estetických potřeb, měl jsem na mysli, že nemůžeme počítat v našem akváriu s průběžnou setrvačností a biologickou rovnováhou jako je tomu v přírodě. Takové akvárium, byť větších rozměrů, je odkázáno čistě na naši podporu a starostlivost. Z toho ale také vyplývá, že je striktně odkázáno i na naše znalosti.

 

I když se přece jen pustíte do zakládání malých akvárií a nemáte pokročilé znalosti, držte se střídmosti! Mám tím na mysli střídmost v dekoraci a zvláště pak v obsádce živými tvory. Využívejte malých a „čistotných“ druhů ryb (tetry, malé parmičky, kaprovité ryby malých rozměrů i některé druhy sumečků, ryby labyrintní a zvláště pak z rodu Colisa…). Těch typů je víc, ale to už nechám na každém, jak se s výběrem porovná.

 

Důležité je množství a velmi doporučuji, i když máme asi jiné představy, využijte opět hesla o střídmosti a vybavte akvárium ploště rybami, které zabírají celý prostor akvária. Je možné tedy doporučit tetry jako ryby středních vrstev, ryby labyrintní jako ryby, které se pohybují ponejvíce u hladiny a na dno sumečky, či nějaký druh mřenek. Je též možné v tak malé nádrži chovat krevety, kterých je dnes v obchodech velké množství nejrůznějších druhů.

 

Vybavte se věděním o podávání potravy. Je to jedna z nejdůležitějších znalostí a akvaristických dovedností. Vhodně volená potrava a její množství ovlivňuje velmi celý život v akváriu a při nevhodném krmení můžeme zničit celé akvárium i s živými tvory během několika málo HODIN!!!

Pročtěte si historii Článků a vyhledejte podobná témata. Právě o tomto je u nás v DAJANĚ popsáno už mnoho stran. Než se pustíte do zařizování akvária a nemáte s tím dostatečné zkušenosti, zavolejte na uvedené tel. číslo k nám na DAJANU, rozhodně se Vám to vyplatí. Desetiminutový rozhovor Vás ušetří před mnohými starostmi a neúspěchy.

 

Držíme palce, Jiří Růžička

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2016
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...