Malé opakování pro naše čtenáře

30.04.2016 | Žádné komentáře

O potravě pro „živorodky“ jsem na těchto stránkách psal již vícekrát a mám tu zkušenost, že se po nějakém čase ozve další čtenář s podobným dotazem. V tomto případě jde o porody samic živorodek, které opakovaně svá mláďata přivádějí na svět. Tedy o živorodky, které „nešetříme“, ale které hned po porodu vracíme do akvária se samci, nebo jsou přímo v něm i při porodu.

 

K tomuto tématu ještě jedno upozornění. Živorodky tak jak je známe, tedy běžné ryby například z čeledi Poeciliidae, nejsou pravé živorodky a pojednání o tomto můžete vyhledat pod heslem „živorodky“ ve vyhledavači zde v Článcích na DAJANĚ. Pravé živorodky jsou poměrně vzácné a chovají se v akváriích v daleko menším množství. Pro srozumitelnost ale uvádím toto pojmenování i z důvodu velmi dlouho používaného v žargonu akvaristů.

 

V aktivní části života těchto ryb jsou samice ve společném akváriu velmi vyčerpané i z toho důvodu, že v akváriích mají malou možnost úkrytu. Samci pak jsou aktivní a prakticky dochází k neustálému opakování porodu, mnohdy až do vyčerpání samic. Je ještě nutné dodat, že samičky vystačí s jedním oplodněním na více porodů, ale ty další po prvním nejsou tak početné.

 

V tomto případě je nutné samičky velmi dobře zakrmovat, ale ve společném akváriu to není tak snadné, protože neustálé dokrmování mění rychle hodnoty vody a tím i nestabilitu chovu. Proto se doporučuje samičky při porodu oddělit a vrátit do společného akvária mezi ostatní ryby až po nějakém čase.

 

V této době je nejlépe zakrmit vydatnou potravou sušenou s dobrým obsahem tuků i proteinů, nebo potravou živou. Dále je možnost podávat zamraženou přírodní stravu a to velmi dobře poslouží Artemie střídaná s Corethrou. Samičky se již během čtrnácti dnů dostanou do dobré formy. Pokud je ta možnost, z vlastní zkušenosti doporučuji měsíc v odděleném akváriu s dobrou péčí.

 

Nakonec bych se rád zmínil o živých nitěnkách, které jsou pro živorodky jednou z velmi dobrých potravních možností, ale dnes se prodávají v obchodech zcela výjimečně. A na druhou stranu velký pozor na nitěnky zamražené!!! Zpracovávají je mnohé firmy, které neznají technologii tohoto procesu a tak, jak je koupíme v obchodu, jsou při aplikaci v akváriu svojí konzistencí nebezpečné pro zachování kvality vody.

 

Cichlidy a jejich výtěry

 

Není to složité a zvláště u cichlid jde spíše o výběr chovného páru, než o problematiku odchovu plůdku. Mláďata cichlid jsou povětšinou dosti žravá a tak se jim podaná potrava velmi líbí již od prvních dní jejich života. Je ale nutné podávat potravu živou, nejlépe začít líhnutou Artemií.

 

Pokud se pár sám vybere, třeba z více jedinců, ostatní z akvária odstraníme, nebo přelovíme vybraný pár do připravené nádrže. Jejich další osud necháme na nich, nic tím neriskujeme. Pokud přijde čas výtěru, nechme ryby, až na některé výjimky, se postarat o své potomky a až v příhodnou chvíli je oddělme. Mnozí začínající se snaží přelovit chovný pár do jiné nádrže, do vytíračky, což je u cichlid povětšinou zbytečné.

 

Cichlidy se postarají o své potomky s přehledem i ve společné nádrži za přítomnosti jiných ryb. To, že si ryby samy vyhlédnou trdliště (místo ke tření), je přirozeným projevem a věřte, že vědí, co dělají. Po rozplavání je budete mít pěkně pohromadě a nebude žádný problém je oddělit.

 

Starost o potěr je v akvaristické praxi velmi důležitá disciplina a tak se ji učme s velkou opatrností a pozorností, jen tak můžeme dosáhnout dobrých výsledků při množení ryb.

 

Jiří Růžička

 

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2016
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...