Vzkazy 7/2016 – Kdy zakrmit?

16.04.2016 | Žádné komentáře

To, že jsme vytřeli po nějaké té peripetii první tetry je skvělé, ale ten den se nám jistě klidně nespalo. Znám to již dlouho, předlouho a moje noční návštěvy s baterkou u akvárií to dokazují ještě dnes. Je tady ale dopis. Pan Karel se ptá na velmi důležitou věc při vytírání ryb. Tou věcí je stále opakující se téma – čím a hlavně kdy vlastně ryby prvně krmit!?

 

Ta otázka není až tak snadná, jak se na první pohled zdá. Pokud po několika pokusech skutečně úspěšně vytřeme ryby, o kterých se nám již dlouho zdálo, musíme být připraveni na jejich první zakrmení. Zapomeňte v tomto ohledu na vařená vejce či jiné a třeba i sušené krmivo. Jediná správná potrava pro právě vylíhlé a rozplavané ryby je potrava živá a k tomu ještě odpovídající jak kterému druhu.

 

Skvěle se již dávno osvědčili vířníci, ale ty dnes zná skutečně málo a zvláště pak mladých akvaristů. Dále prachové krmení z přírodních zdrojů, a pokud odchováte ryby, které pozřou jako první potravu Artemii, je vyhráno! To jsou tak všeobecně veškeré přístupné možnosti. Umělou potravou odchováte pouze malou část rozplavaného potěru a ještě ke všemu nebude v té správné kondici.

 

Rozplavané ryby nezakrmujeme ihned, je v tom i trochu toho akvaristického citu. Ponecháme nejmenší plůdek v klidu, to je velmi důležité, a teprve až se začne shánět po potravě, velmi opatrně ji do nádrže přidáme. Pozor na překrmení, to je v začátcích nenapravitelný krok. Již mnohokrát jsem psal o tom, že překrmení je velmi zlé a překrmení u nejmenšího potěru odnesou jak ryby, tak i naše sebevědomí.

 

Pokud bych se měl zmínit o velikosti krmiva, je to téměř nemožné, protože i zdánlivě velký potěr polkne pouze velmi malou potravu a naopak i nepatrný se pustí i do většího druhu, jako je například Artemie. Pokud vzpomenu třeba na Betta splendens, ty není téměř vidět, jsou velmi životaschopné a Artemii dokážou přijmout hned jako první, exogenní, potravu.

 

Neřiďme se tedy velikostí právě rozplavaného plůdku a připravme se na odkrm tím, že zjistíme v literatuře, nebo na stránkách DAJANY, čím a jak odkrmit jaký druh potěru. Pokud budete začínat sami, zvolte tu nejmenší, tedy vířníky. Pokud se plůdek zakrmí, to se pozná u většiny druhů snadno podle plných bříšek, můžeme si říci, že se snad dočkáme zdravého potomstva.

 

Převedení na stravu umělou, tedy lépe alternativní, se provádí postupným přidáváním odpovídající potravy k potravě živé. Po týdnu, po dvou i více, to podle druhu ryb, začínáme tedy s přidáváním potravy alternativní a to tak, že ještě menší množství, než malé je správně. Moje osobní zkušenost je ta, že potravu, ať je žloutek, vyráběná suchá směs od DAJANY, kopřivy, špenát a mnoho jiných, nejprve smíchám s kapkou vody a potom doslova kápnu přes velmi jemné sítko vodu k rybám do rozplavávací nádrže. A k tomu ještě něco, ta kapka MUSÍ být skutečně malá, jinak znehodnotíte během několika minut vodu s potěrem a ten velmi rychle uhyne.

 

Pokud potěr začne přijímat potravu alternativní, postupně zvyšujeme dávky a ubíráme živou potravu, kterou si akvaristé většinou šetří na další odkrm. Je ale nejlepší, když alespoň jednu denní dávku můžeme podat živou.

 

Krmné dávky rozdělíme podle toho, jak často můžeme krmit. Ti, kdo jsou celý den doma, můžou potravu rozdělit na šest až osm denních dávek. To jen velmi dobré. Pokud chodíte do práce a doma jste až ve večerních hodinách, nedá se nic jiného dělat, než zvolit ranní dávku a potom co nejdříve odpoledne. V žádném případě nekrmte do zásoby!!!, a zvláště pak ten nejmenší potěr.

 

Pozor, pokud budete zrovna odjíždět třeba na víkend a nebudete zrovna moci zakrmit, potěr dva až tři dny bez potravy nevydrží, nebo se již nedostane do kondice. Nikdy tedy ryby nevytíráme v době, kdy musíme na nějaký čas odjet. Mnohokrát se stalo mně i kolegům, že jsme museli cestu odložit, protože nám „křičela“ v akváriích mimina!

 

Jiří Růžička

 

 

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2016
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...