Tak a je to tady – 500 článků máme za sebou, tedy více než 1000 stran…

21.11.2015 | Žádné komentáře

Je to tak, již pětistý článek vyšel a stále je o čem psát, i když je v zájmu věci občas opakovat, nebo spíše připomenout to, co bylo již tady na DAJANĚ jednou či víckrát napsáno. Jde hlavně o změny ročních období a upozorňování na proměny v akváriích, které zrovna v tu dobu v této souvislosti probíhají. Poměrně velký krajíc zabere též odpovídání na Vaše dotazy, na které sice odpovídám většinou osobně rovnou do internetové pošty či po telefonu, ale mnohé odpovědi se mohou „hodit“ i ostatním našim čtenářům a tak je rád použiji jako náměty pro článek pod titulkem „VZKAZY“.

A zrovinka včera jsem měl takový, no dalo by se napsat, šikovný dotaz, na který odpověď bude jistě potřebná i ostatním akvaristům, kteří třeba začínají a mají podobný problém. Opět ale upozorňuji, že vždy čerpám pouze z vlastních zkušeností a tak se můžeme s ostatními kolegy v názoru na věc třeba i v detailech odlišovat, ale v podstatě se odpovědi dají použít všeobecně. Alespoň je tak koncipuji.

Zakrmování potěru

Pan Havel si postěžoval na to, že se již dostal přes počáteční neúspěchy s rozmnožováním různých druhů problematických ryb, ale stále má problém s jeho odkrmením ve fázi, jak píše: „Kdy se kulí z jikry“. Jo jo, povzdechl jsem si, tím jsme si prošli snad všichni a cit pro tento okamžik zrodu rybího života v nás musí nejprve dozrát. V někom dříve, v někom trochu později, ale k úspěchu vede několik důležitých etap poznání.

V žádném případě nekrmíme hned po tom, co se ryba vykulí z jikry, rsp. kdy protrhne jikrný obal. Ještě před touto fází je též důležitá údržba elementek a častá obměna alespoň části vody v nich za odpovídající pro vývoj plůdku. Po vykulení z vajíčka bude již na toto pozdě a volný zárodek se ocitne prakticky ničím nechráněný ve volné vodě (eleuterembryo). Tím, že se začne pohybovat, na sebe upozorňuje a v přírodě či ve společném akváriu si mnoho nebezpečných predátorů na chutném a měkounkém soustu rádo pochutná. I z tohoto důvodu se právě vykulený zárodek nalepí bysovou žlázkou na pevný podklad a tam téměř nehybně spočine až do doby vývojové změny, kdy začne plavat. Vývoj volného zárodku se v tuto chvíli mění na larvální fázi vývoje, a to ve fázi protopterygiolarvární.

Klid, ve kterém spočine plůdek v této fázi je ale také velmi důležitý pro to, aby rybí mimino nasbíralo co možná největší množství energie z živného váčku, který dostane od matky věnem. Pokud budeme po tuto dobu zárodek neustále vyrušovat, nebude schopný po jeho strávení přijímat vnější, tzv. exogenní potravu a uhyne prakticky vyhladověním.
První vnější, tedy exogenní potrava, se podává živá i z toho důvodu, že se pohybuje. Pohyb potravy nutí rybí plůdek ho přijímat (tzv. pohybový reflex). Pokud předložíme vhodnou živou potravu, tedy jak z hlediska velikosti, tak z hlediska vhodnosti druhu, neměl by nastat vážný problém a zakrmení by mělo proběhnout v pořádku. V dřívějších dobách jsme chodili téměř denně lovit potravu do přírodních zdrojů a uměli ji uchovávat a třídit podle druhů i velikostí. To se dnes neděje a používá se téměř výhradně k těmto účelům nauplie Artemie.

Tento velmi potřebný korýšek je skutečný zázrak, ale není všemocný. V akvaristice je nutné rozeznávat jeho několik druhů a to zvláště podle jeho velikosti. O různých druzích tohoto korýška si můžete přečíst na stránkách DAJANY a to v Článcích. Jde o to, že potěry nejrůznějších druhů ryb mají jinak stavěná přijímací ústrojí a hlavně jsou různě veliká. I malé druhy potěrů jsou schopné pozřít větší sousto a naopak. To si musíme odzkoušet a v budoucnu se podle toho chovat, jinak nebudeme mít s odchovy úspěch. Například terta červenohlavá pozře Artemii jakoukoliv, ale neonka obecná, která je podobně veliká, upřednostňuje Artemii sice delší, ale štíhlou, kterou může snadněji uchopit a polknout.

S většími problémy bychom se mohli setkat například u některých labyrintních ryb, nebo u teter z rodu Copella. Jmenovat bych mohl další, ale to bychom už mohli rovnou o tomto popsat mnoho stránek, pro to ale zde není prostor. Pokud budete potřebovat informaci o konkrétních druzích, napište si k nám, nebude problém s odpovědí.

Na závěr bych se rád zmínil o tom, že snad nejlepší potravou pro potěr akvarijních ryb v této fázi je vířník a jeho mnoho druhů. Je vhodný jak svojí velikostí, tak výživovou hodnotou, ale vířníkem odkrmují snad již jen poslední „mohykáni“ našeho řemesla. Pokud budete mít problém s velikostí první potravy, můžete si pro první čtyři dny namnožit trepku, tedy nálevníka, který je též vhodný, ale je nutné dbát čisté kultury a velkého množství, protože trepka není ideální z hlediska výživného. Je tedy nutné ji mít v zásobě velké množství. Dále už je téměř všechen potěr schopen pozřít nauplie Artemie. U některých druhů ryb je nutné udržovat slabé osvětlení i v nočních hodinách a to i z toho důvodu, že se v rohu u osvětlení shromažduje drobná potrava. Těch zkušeností o této problematice je mnoho, a pokud jste v dnešním článku nezaznamenali tu pravou informaci pro Vás, napište.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2015
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...