Vzkazy 23/2015

17.10.2015 | Žádné komentáře

Výtěry ryb a jejich problematika

Mnoho-li pak krát jsem upozorňoval zde na stránkách DAJANY na pečlivost a důslednost při přípravě výtěrů? Panu Ladislavovi se zrovna taková nedbalost vymstila a za nedbalost byl dosti krutě potrestán. Přišel totiž o výtěr červenohlavých teter, které se snaží rozmnožit již několik měsíců, i když měl dobře „našlápnuto“… Pan L. začínal s akvaristikou v důchodovém věku a krom poměrně malých zkušeností během svého života neznal o akvaristice mnoho. Teď se ale do „toho“ pustil se vší vervou a vystavěl si v panelákovém bytě stěnu, kde začal sbírat zkušenosti. Akvaristika ho zaujala natolik, že již třetím rokem chová a rozmnožuje některé základní druhy akvarijních ryb.

V poslední době ho ale zaujaly červenohlavé tetry (Hemigrammus rhodostomus), se kterými se nějaký čas „trápil“, než si zjistil podrobnosti o jejich rozmnožení. Z hlediska rozmnožení jde o pokročilejší druh a zvláště pak je známá jejich citlivost na kvalitu vody a to hned od začátku výtěru, až po zakrmení plůdku ve stavu protopterygiolarvální. I poté je nutné udržovat stále vodu v rozplavávačkách „zdravou“. Ten nejmenší potěr ryb totiž, pokud překročí mezní hodnoty vody v jakémkoliv směru danou hranici, velmi náhle hyne.

Vše ale začíná u přípravy výtěru a zvláště tam, kde se pracuje s větším množstvím chovných párů. Když se nasazuje do separovaných výtěrů třeba padesát i více párů, každý uzná, že je to poměrně pracné chystání a výtěr musí být od počátku pečlivě připravován. Každá jeho fáze je důležitá a to nejen v přípravě ryb! Právě příprava chovného zařízení ukáže v brzké době, jak jsme při přípravě postupovali.

Doporučuji prolistovat články a vyhledat o přípravě výtěrů informace. Psal jsem o přípravě chovných ryb, vody i chovného zařízení. V krátkosti jen připomenu, že dobře připravený výtěr je základem zdařilého odchovu a bez toho není možné uspět!!!

Jde především o přípravu ryb, to trvá v tom lepším případě již od jejich narození, dále příprava technického zařízení a další důležitá věc je příprava vody, její optická i biologická čistota, odpovídající teplota a chemická správnost odpovídající nárokům určitých druhů ryb. O chemických hodnotách vody při výtěrech se vedou mnohé spory, ale v základu jde o stále to samé. Každý druh či skupina ryb má při reprodukci svá pravidla a ty je nutné dodržet. Jde zvláště o kyselost vody, tedy odpovídající hodnoty pH, tvrdost vody celková a zvláště pak o obsah uhličitanů, tedy o tvrdost uhličitanovou. To ale dnes není problém vyhledat na internetových stránkách, nebo jednoduše napsat či zavolat sem k nám do DAJANY.

K tomuto bych ještě rád napsal, že začít odchovávat ryby z „vyšších pater“ akvaristiky, tedy ty náročnější, je věc jak praxe, tak teoretické výbavy a bez nich není úspěchu. Chovné zařízení, etologii ryb, znalosti biologie a chemie vody a vše ostatní co je potřeba ke zdárným výtěrům, musí chovatel znát, jinak se k dobrým výsledkům prostě nedopracuje.

Znal jsem příklad z minulosti, kdy si jeden koumavý akvarista poradil tak, že doslova vyškemral na jednom kolegovi již upravenou vývojovou vodu, mimochodem, zlatý grál akvaristů, na druhém kolegovi několik chovných ryb a potom se chlubil v klubu úspěchem. Nebyla mu ale ta krátkozraká chlouba k duhu, protože se pravda stejně provalila a tak skončil jako tlučhuba. To pochopitelně nemá s akvaristikou mnoho společného a jediná cesta k úspěchu je skutečná praxe a hromada teoretické přípravy. Pochopitelně píšu o výtěrech náročných druhů ryb.

Pokud se budeme seznamovat s vodou a jejími specifikami, budeme dříve či později postaveni před další problematiku a to před problematiku její výroby. Myslím tím chemickou i fyzickou úpravu vody pro určitý druh ryb. Je tedy nutné znát též potřebnou techniku a možnosti domácí úpravy vody na hodnoty vody téměř destilované. Nebo naopak, bude nutné u některých druhů ryb doslova vyrobit vodu bohatší na minerály se zcela odlišným pH. To vše je ale tzv. akvaristická latina a měl by ji mít každý, kdo se chystá odchovávat ryby z horního patra akvaristiky v malíčku.

A po všech těchto útrapách se stane, že po výtěru několika párů skončíte s nulou, nebo pouze několika kousky mimin jen z toho důvodu, že zanedbáte zcela triviální záležitost a tou je lajdácká příprava hygieny výtěru. A co že se to vlastně panu Ladislavovi stalo? Připravil si první tzv. velký výtěr a dával do deseti elementek vytřít připravené páry. Vše, co jsem výše popsal pan L. absolvoval, ale podcenil hygienu a do systému se mu dostal nevítaný host. V tomto případě šlo o výskyt dravého nálevníka, který ve velmi krátké době zlikviduje i velmi početný výtěr. No co, další velmi dobrá zkušenost, ne? Pochopitelně jsem si tím také kdysi prošel a vím, jak je taková zkušenost draze zaplacená zklamáním každého z nás.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2015
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...