Vzkazy 19/2015

1.08.2015 | Žádné komentáře

Nezmaři i ostatní… doporučení z praxe

Je to začasto k neuvěření, ale nezmar se může zjevit v akváriu skutečně z ničehož nic a můžeme si lámat hlavu nad tím jak chceme, ale nevymyslíme to. Prostě jednoho dne se nám v akváriu objeví a bude tam. Vždy se ale dá odvodit z nedávné historie akvária původ jeho zjevení, jen jde vždy o to, abychom znali jeho biologii a možnost rozmnožení. Potom nám může být mnohé jasnější.

Co ale s tím? Dnešní akvaristika má ohromnou podporu ve vyráběných komponentech jak na přírodní, tak na chemické bázi. Je možné si vybrat z mnoha přípravků, které se objevují na trhu v odborných obchodech, ale je také možné zakročit proti nezmarovi zcela bezbolestnou a přírodní cestou.

Vzpomínám na doby, kdy se ještě hromadně a zásadně jezdilo k rybníkům na živý plankton a tak nebyla o podobné návštěvníky v akváriích nouze. Nešlo pouze o ně, ale s živou potravou se začasto dostaly do akvárií i například ploštěnky či člunice a další nevítaní návštěvníci. To byli též velmi vzdorující hosté, ale vše bylo již vymyšleno a i v minulosti jsme si dokázali poradit. Nezmar se dostal do akvária zrovna tak panu Milošovi a tak jsme tento týden následně po telefonu řešili tento zapeklitý problém. Nezmar jako neodbytný žahavec je v akváriu sice neškodný, ale v teplé vodě se velmi rychle množí a jeho kolonie spočívají na skle a nevypadají nijak vábně a tak se jich akvaristé snaží z pochopitelných důvodů zbavit.

Je možné v akváriích objevit nezmary hnědé a zelené. Ti zelení jsou krásní, a pokud je akvarista i tak trochu biolog, musí se mu zákonitě zalíbit, jenže co s ním, když je ho najednou v akváriu tolik? Rozhodně se nepokoušejte zbavit se ho stíráním či dokonce rozmačkáváním na skle. Způsobíte leda pohromu ještě většího rozsahu. Nezmaři se dělí a jsou schopni se rozmnožit i z kousku svého těla (i z toho je odvozeno jeho pojmenování) mimochodem, to umí velmi dobře i ploštěnky.

Zakoupení prostředku, který umí tyto žahavce v akváriu zlikvidovat je jedna možnost, a mohu pouze varovat před předávkováním, držte se vždy návodu od výrobce. V dávných dobách jsme likvidovali nezmary mědí či skalicí modrou. Dnes je toto ale velmi nebezpečné, protože má tento způsob velmi přísná pravidla a tato praxe se již téměř nepoužívá.

Další možností je biologická „bomba“ v podobě ryb, které tyto žahavce pojídají. Mám-li napsat něco ze svých zkušeností, tedy pokud se mi v akváriu objeví nezmar, vpustím betu. Z vlastní zkušenosti mohu vřele doporučit, protože ryby Betta splendens jsou pro tento účel asi přímo určené. Mám jen jednu zásadu, kterou je nutné dodržet. Pokud vpustím do akvária s nezmarem betu, přestanu krmit. Druhý den se již bety shání po potravě a do týdne nezmara v akváriu nenajdete, beta je schopná zlikvidovat i docela velkou kolonii. Tak postupuji i v nádržích, kde mám složenou obsádku i s jinými druhy ryb. Toto opatření je pochopitelně na místě tam, kde ve společném akváriu nejsou druhy ryb, které se navzájem s betou nesnáší.

Ancistrusi jsou snad nejochotnější (Paní Věra touží po mladých Ancistrusech)

Mezi chovanými rybami jsou i takové, kterým akvarijní prostředí vyhovuje natolik, že nás obdarovávají neustále novým a novým potomstvem. Již v začátcích našich kroků u prvních akvárií se seznamujeme asi s prvními potěry u živorodek. Již ale několik desetiletí jsou v našich akváriích doma sumci z rodu Ancistrus a ti nemají žádný problém s odchováváním svého potomstva i ve společných nádržích. Tyto ryby jsou všeobecně kříženci tří druhů (minulé články) z tohoto rodu a vesele se mezi sebou kříží a rozmnožují s velkou chutí.

Pokud tyto sumce budeme chovat ve společném akváriu a budou mít k dispozici pouze zbylou potravu, kterou sypeme ostatním rybám, jejich reprodukce bude nahodilá a velmi skromná. Pokud ale začneme přidávat například nitěnky, nebo jinou potravu bohatou na proteiny, velmi brzy se začnou „tužit“ a potomstva se můžeme dočkat v brzkém termínu. V tomto ohledu se mi též velmi osvědčily mini granule NEON od DAJANY. Po tomto krmení docílíte pravidelnou reprodukci s obvyklým množství potěru.

Ancistrusi se vytírají téměř pravidelně po měsíci a dostanou-li dobrou péči, jak v kvalitě vody tak i v pravidelném podávání odpovídající potravy, svými potomky nás brzy téměř „zasypou“. Nebojte se zakrmit dobrou potravou bohatou na proteiny, to je snad jediný ukazatel úspěšného a snadného odchovu těchto oblíbených sumců.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2015
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...