Vzkazy 9/2015

2.05.2015 | Žádné komentáře

Neodhadnutelný se zdá být růst rostlin v akváriích. Postěžoval si náš čtenář a kolega Jindřich. Stal se akvaristou již v dětství a tak jsem s ním po profesní stránce velmi spřízněn. Píše a ptá se, zda bychom mu mohli objasnit funkci LED světel v akvaristice a doporučit typ tohoto nového osvětlení.

Žijeme v době, kdy technika hraje všeobecně velkou roli jak v komunikaci, výrobě či ve vesmírném programu… Těch příměrů by se dalo vypsat mnoho, ale nás zajímá hlavně akvaristika. A jsme opět tam, kde jsme byli. V akvaristice se nejnovější poznatky objevují též a to z důvodu konkurence podniků, zabývajících se výrobou akvaristických potřeb. Je to logické a to, že mnoho firem vyrábějících techniku pro akvaristiku chce být výše než ty ostatní, je také pochopitelné. Jenže, být na špici znamená mít přehled a tak se mnohé firmy i světových značek obracejí čím dál víc na odborníky v oboru a konzultují s nimi technické novinky a nejen to, sbírají nápady na zcela nové či doslova revoluční výrobky.

Jedním z takových výrobků a technickým „zázrakem“ jsou v poslední době LED osvětlení. Asi už je známe všichni a zde na našich www stránkách v Článcích jsem se již o tomto novém druhu světelného zdroje zmiňoval. V chovatelských kruzích jde o tomto osvětlení samá chvála, ale čím více času v řece života plyne, tím méně chvály se z těchto úst ozývá. Není se čemu divit! LED osvětlení jsou sice úsporná a lákají svojí malou hmotností, leč jejich účinek není stálý. Abych byl přesnější, úspěchy jsou velmi kolísavé a zvláště pak v souvislosti s pěstováním rostlin v akváriích.

Pokud budu psát o úspoře, mám k tomu několik výhrad. Úspora ano, ale na úkor růstu rostlin. Pokud budeme chtít, aby rostliny pod LED svítidly skutečně dobře rostly, musíme zapojit poměrně velké množství výkonných čipů a ty spotřebují poměrně velké množství energie. Pro dostatečné osvětlení akvária se LED svítidla nebudou ve spotřebě mnoho lišit od například dnes dobře známých a fungujících zářivek T5.

Nerad bych zde dělal sudího ve sporu LED – jo či ne. Jen upozorňuji na to, že tato svítidla ještě nejsou dostatečně odzkoušena v akvaristické praxi a ti, kteří po měsíci provozu rozhlašují, jak skvělé koupili osvětlení, za další dva či tři měsíce začasto poznají, jak se mýlili. Z vlastních poznatků mohu napsat, že většina firem uvádí na trh výkonnostně velmi poddimenzovaná osvětlení a tím se honosí i malou spotřebou, ale po nějakém čase v provozu zjistíme, že taková osvětlení svým světelným tokem prostě nestačí. Pozor na to!!! Lidské oko vnímá velmi rozdílně světelný tok, než jak se šíří ve vodním prostředí. A je dokonce velký rozdíl použití LED například ve skleníku nad suchozemskými rostlinami. Voda je zkrátka v tomto ohledu specifiká.

Dále je třeba se zmínit, že nově zařízená akvária s ještě senzoricky nezatíženou vodou propouštějí daleko více světelného toku, než akvária založená dříve. Znamená to, že osvětlení nad nově zařízeným akváriem bude jistě nějakou dobu funkční, ale po nějakém čase se budeme shánět po tom, proč nám v akváriu rostliny přestaly růst. V akváriu s kořeny se ještě navíc vyskytuje tzv. čajová voda, tedy mírné zabarvení dozlatova. A přesně tento, byť hezký a pro mnoho druhů ryb potřebný efekt, velmi negativně ovlivňuje propustnost světelného toku.

Pozor tedy při výběru osvětlení s LED zdroji, je to zcela nové pojetí a jako takové ještě není zcela probádané. Na fotografii je jasně vidět, že rostliny pod LED mají dlouhotrvající problémy s metamorfosou. Tato přeměna trvala téměř rok s tím, že tři čtvrtiny této doby se Echinodorus choval jako mrtvý. K tomuto odzkoušení jsem použil Echinodorus pod obchodní značkou „OCELOT“. Jde o poměrně známý, oblíbený a odolný Echinodorus.

Z fotografie je jasně patrné, jakou přeměnou ona rostlina prošla a to si myslím, že zdaleka ještě neukončila svůj vývoj. Takovou formu má téměř po roce nového zdroje osvětlení teprve měsíc. Velmi zjednodušeně lze říci, že LED zdroje světla rostliny využívají pouze z části, tedy, že nějakou část světelného spektra v tomto podání rostliny prostě nevidí.

Na „zkušebním“ Echinodoru je jasně patrné, že jeho původní zelené listy odumírají a je třeba napsat, že velmi pomalu, a nové listy mají zcela odlišnou a atraktivní červenou barvu. Z toho, že rostlina změnila zabarvení ze zelené na červenou je patrné, že prožívá změnu podmínek velmi zásadně. Jen doufám, že to není zbarvení „před smrtí“, jak to známe u jiných druhů. Není úplně snadné prozatím určit, jak vývoj bude pokračovat, ale závisí to také na množství a druhu živin, teplotě vody a dalších ukazatelích. Rozhodně se budu snažit uchovat objektivní prostředí a určitě předám po čase další zkušenosti.

A nakonec velmi důležitý vzkaz Vendulce a všem ostatním, kdo chováte v malé nádobě na psacím stole Bettu…

Pozor, v tak malém prostoru a ještě k tomu bez techniky je téměř nemožné udržet vodu v biologicky stálém a aktivním stavu. Doporučuji: PRAVIDELNĚ denně měnit hrnek vody v nádobě za čerstvou s odpovídající teplotou a krmit jednou denně a to ráno!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2015
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...