Vzkazy 8/2015 – nedobrovolná vězení

18.04.2015 | Žádné komentáře

Shrnul jsem několik dotazů za poslední měsíc, které se týkaly podobné problematiky, a vyšel mi z toho okruh stále dokola se opakujících nedostatků ve všeobecném chápání akvaristiky. Jde o to, že životní prostředí ryb v akváriu je něco tak odlišného od jejich biotopu přirozeného výskytu, že se začasto podivuji, že v podobných podmínkách mohou ryby vůbec delší dobu přežívat.

Je to věc neodpovídajícího náhledu lidí na život ryb v přírodě a na druhé straně na chov ryb v akváriích. Neinformovanost či neznalost, chcete-li, spočívá v tom, že pohled drtivé většiny lidí je soustředěn na rybu samotnou, na její podobu, vybarvení atd. a ono prostředí, tedy vlastně akvárium, se všeobecně pojímá jako něco sice nutného, ale poměrně drahého a tak se spekuluje, jak onu nešťastnici mít doma na komodě a přitom neutratit mnoho peněz.

Co to ale ve svém dopadu znamená? „Koupím si rybu, ale musí být výrazná a červená, to podle barvy kuchyňské linky, no aby ladila přece!“. V zájmu lidí bývá toto uvažování běžné a zrovna se namane krásně červená rybička, která je ještě ke všemu nádherně vidět, je dekorativní a žádná titěra. „Pane, jak se ta rybka jmenuje?“, „No přece závojnatka paní“, odpoví prodavač a začne svoji dávno obehranou písničku: „Ta je nenáročná a stačí jí tamto malé, hezké kulaté akvárium…“.

V očích zájemce je vyřešeno a tak stačí už jen ubezpečení ze strany prodavače, že je to ryba, které to malé kulaté akvárium stačí bohatě a ještě ke všemu nepotřebuje kyslík!!! „No považte, ta výhoda a ušetříte ještě více, nepotřebujete dokonce žádné vzduchování a ani topítko“, ubezpečuje prodavač dále a už už chystá sáček na rybu. No přece – ta ryba je nenáročná!!! „Tak jooo!“, souhlasí nadšený zákazník a už si představuje, jak udělá doma všem radost. Tedy všem lidem…, oné závojnatce začíná vlastně velmi pozvolný, zdlouhavý a trudný konec.

V jednom dopisu jsem řešil pozvolné odcházení do nebeských jezer jedné takové nešťastnice, která se ocitla v podobné situaci a vydržela více než čtyři roky. V této době měřila pět centimetrů. Jen pro představu, pětiletá závojnatka, tedy rozdílně podle variety, by měla přibližně měřit deset až dvacet centimetrů. Krom toho všeho je to ryba velmi společenská a socializačně náročná. Znamená to tedy, aby žila v hejnu nejméně tří ryb svého druhu.

A jak si tedy představuji akvárium se závojnatkami? Je to snadné jako ta představa o malém a nenáročném tvorovi, jen o poznání ekonomicky náročnější. Vidím tak pětisetlitrové akvárium s osmi závojnatkami a velmi účinnou filtrací. Dále výkonné osvětlení a uprostřed akvária velkou keramickou nádobu a trsem odolných rostlin. K tomuto účelu jsou vhodné mnohé druhy Anubiasů, Echinodorů či velkých druhů Cryptocoryn. Doporučuji velmi důrazně celé dno pokrýt alespoň pěticentimetrovou vrstvou neostrých oblázků hrubosti jednoho centimetru, tedy klasického říčního kačírku.

I když se to z mnoha doporučení nezdá, je důležité věnovat pozornost tomu, odkud závojnatky pocházejí. Pokud si obstaráte tyto ryby z importu, tedy z dovozu, asi se to nedozvíte a když tak skutečný původ bude stejně neznámý. Jde o to, že některé variety závojnatek bez problémů vydrží celoročně „pod ledem“ v zahradním rybníčku a některé zase pouze v temperovaných akváriích. Z tohoto důvodu doporučuji opatrně s teplotou, než přijdete na to, jak se zakoupené ryby chovají. Nejlépe je zakoupit ryby přímo u chovatele, který Vám o nich podá přesné informace.

A potrava je již v mnoha článcích nastíněna. Používejte kombinaci potravy určené pro tyto ryby a hlavně ji kombinujte například s mraženým přírodním krmivem. Výborné jsou pakomáří a komáří larvy a zvláště pak jako doplněk výborné balastní krmivo-dafnie.

Pozor!!! Nejsem rozhodně žádný ekoterorista, ani šílený lamentovač ba ani zaujatý pomatenec, sám jsem také prošel začátkem této skvělé činnosti jako je akvaristika, ale právě proto je mojí povinností napravovat a předávat dále své zkušenosti pro vylepšování stavu akvárií hlavně začínajících akvaristů a zde se naskytl díky majitelům firmy DAJANA PET poměrně velký prostor, kde za námi za rok přijde již téměř 100 000 lidí.

Je tedy přímo naší povinností poukazovat, napravovat a vylepšovat stav životního prostředí v našich akváriích. To se snažíme jako kolektiv všichni bez rozdílu, ať se jedná o vylepšování mnoha nových druhů potravy, tak o doporučení techniky a biologie chovu. Naše zkušenosti jsou mnohaleté a věřte, že cílem firmy je jak spokojený zákazním, tak, a to především, spokojení živočichové v akváriích.

Čeká nás všechny ale ještě téměř nekonečná cesta k tomu, abychom byli spokojeni nejen my lidé, ale i chovaní živočichové. V mnoha případech tomu tak je, ale začínali jsme všichni a tak i ti zkušenější ví, jak takový začátek chovu ryb v akváriu vypadá. Pokusme se tedy všichni o co možná nejodpovědnější přístup k chovu ryb v akváriích a ještě, než se rozhodneme pro nějakou tu krásu, informujme se o potřebách, které jsou k tomuto činu bezpodmínečně nutné, ti krásní a zajímaví tvorové si to rozhodně zaslouží!

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (1)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2015
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...