Vzkazy 6/2015

21.03.2015 | Žádné komentáře

Svět komerční a svět profesní aneb, když dva dělají totéž, není to totéž!Zbyněk se dal na cestu odchovávání akvarijních ryb a shání informace, kde se jen dá. Jak jsem z jeho dopisu vyčetl, nejde snad pouze o množení ryb samotné, ale o krmení. A jsme opět u staré věci, s nadsázkou bych mohl napsat, že u té nejstarší. Ono je toho skutečně dost, a když začínajícímu akvaristovi po nějakém čase praxe konečně svitne, je to právě ten okamžik, na který není připraven a stává se, že se z radosti pomine, ale na druhou stranu je to právě ten okamžik, kdy se stává akvaristou. Tak pozor, to poznání má velmi křehké a citlivé hranice.

Odkrmení plůdku a následné krmení je velmi citlivá disciplína a jak je u naší profese zvykem, ony ty disciplíny jsou v akvaristice snad všechny citlivé a hlavně na sebe též citlivě navazují. Naučit se krmit znamená, naučit se základy akvaristiky, neboť v podávání potravy je skryté mnohé potřebné, ale též mnohé ohrožující. „Sypat“ organickou hmotu, tedy krmení, do akvária je totiž z mnoha důvodů pro tak nepatrný biologický systém, jako je akvárium, velmi zatěžující a problematické. A k tomuto konstatování ještě dodám, že vůbec není jedno, čím a jakou dávku do akvária sypeme. Jinými slovy, je nutné vzít v úvahu a rozdělit si kategorie potravy podle druhu. Tím mám na mysli, jde-li o potravu přírodní živou, nebo o potravu vyrobenou člověkem a dále musíme rozlišovat její typy a kombinace.

Již jsem nespočetněkrát psal o překrmení a v té souvislosti o tom, jaký je to malér. Ale opět musím uvést, že ne až tak v akváriích profesionálních, ve kterých odkrmujeme velké množství plůdku. Mám tím na mysli rozplavávací akvária bez zařízeného dna a s výkonnou filtrací.

Důvod velmi stručně:

Velké množství organické hmoty v akváriu a tedy i potravy, způsobí nadměrnou tvorbu amoniaku a následně dalších dusíkatých látek a ty bez skrupulí zaviní, že naše ryby se vlastně udusí, tedy paradoxně-utopí. Je to způsobeno tím, že jejich krevní oběh přestane plnit svoji zásadní funkci, tedy zásobovat tělo kyslíkem. Červené krvinky přestanou na sebe vázat jeho molekuly a v tu chvíli je jasné, že není cesty zpět.

K tomuto by nemělo v akváriu vůbec dojít, ale pokud takovou otravu zjistíme hned v začátku, je ještě možný návrat. Takovou otravu ale zjistí začínající a ne příliš zkušený akvarista bohužel již v nevratné fázi. Jde totiž o to, že otrávené ryby se v určitém stadiu, i když jsou třeba na první pohled ještě živé, již nemají šanci vrátit do obvyklého stavu. Ryby se chovají, jako kdyby voda v akváriu obsahovala málo kyslíku, tedy lapají na hladině.

Množství potravy je velmi důležitá věc zvláště při odkrmu plůdku, protože většinou odchováváme v nádrži větší množství jedinců, a proto se akvarista soustředí na techniku a kvalitu vody. V nádržích, kde odchováváme průběžně velké množství potěru je lépe zavést průtok čisté, nezatížené vody. Tyto systémy existují zcela logicky i požadavky, které určují množství průtokové vody v závislosti na velikost nádrže a množství a druhu plůdku.

Velmi jednoduše bych mohl v této souvislosti napsat, že jinak krmí zájmový akvarista ve svém dekorativním akváriu v bytě a jinak profesionál, který zařizuje akvária většinou spíše prakticky, než z důvodu dekoračního. Velmi citlivá hranice je v těch nádržích, kde rostou bujně rostliny, které dokážou spotřebovat poměrně velké množství dusičnanů, ale mají též své limity.

Dalším ukazatelem je rozdílný přístup ke krmení živou potravou, nebo umělou. Velmi citliví musíme být při podávání potravy sušené a doporučuji krmit v několika dávkách a velmi opatrným množstvím. Neberte v úvahu doporučení, které se na nás „sype“ ze všech stran: „Krmte tolik, co ryby sežerou“. Každý rybí druh má totiž jiné nároky a každý rybí druh nesnese zdaleka stejnou zátěž a to nejen v dávce potravy. Na druhou stranu, překrmíte-li neparně nezávadnou živou potravou ze sladkovodních vod, jde většinou pouze o to, že se nažrané ryby krmí průběžně a ona potrava je jim vlastně stále k dispozici. Je to nejlepší možnost, jak odchovat zdravé a silné jedince.

Rád bych zde popsal kompletní pojednání o potravě ryb v akváriích, ale skutečně by to zabralo několik set stran psaného textu i s informativními obrázky. V této souvislosti vždy doporučuji konkrétní dotaz. Budete-li potřebovat, napište raději dopis s údaji o tom, jaké ryby, kolik a hlavně v jak velkém akváriu je odchováváte, v tom případě není problém doporučit jak druh potravy, tak množství. Je skutečně rozdíl podávat potravu do zařízeného, pohledového akvária na rozdíl od rozplavávacích nádrží, ve kterých odchováváme plůdek ryb, a to rozdíl podstatný!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2015
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...