Pěkné pozdravení Vám všem domů i do akvárií

27.12.2014 | Žádné komentáře

Odkrmení a dospělost ryb z rodu Capoeta

Není to složité a pokud máte již za sebou alespoň základní zkušenosti, přijdete na to záhy sami. Odkrmení parmiček nedělá snad nikomu problém a pokud jste již zvládli odkrm plůdku Artemií, víte o čem mluvím. Parmičky jsou všeobecně žravé hned od svého příchodu na tento svět a nedělá jim problém se pustit do všeho, co je jim po chuti. Chybu s odkrmením udělá pouze nezkušený akvarista, který začne hned zpočátku krmit umělou stravou. Nejen tady, ale téměř u všech akvarijních odchovů, platí jedna důležitá zásada. Plůdek ryb odchováváme zásadně živou potravou. Tedy krom druhů ryb, které na ni nejsou doslova vázané. Jsou to například některé druhy sumců…

Živá potrava je alfa omega odkrmení ryb nejen z důvodu nutričního, ale i z důvodu pohybu živé potravy. Pohybový reflex je to, co je při odchovu právě narozeného plůdku ryb velmi důležité. Velmi obecně řečeno, tím, že se tak nepatrná potrava hýbe, provokuje ještě nezkušený organismus k tomu, aby ho lovil. Tento reflex je dán narozeným rybám geneticky. Pro tyto účely se již vymyslelo poměrně velké množství nejrůznější potravy, kterou lze odchovat v domácích podmínkách, ale nejvhodnější, ale také nejnebezpečnější je stále potrava z přírody, tzv. „prach“. Je to roztříděný nejmenší druh planktonu a jeho vývojových stadií, nalovený v přírodních lokalitách. V dřívějších dobách to byl nejdůležitější druh potravy pro potěr ryb vůbec, ale od doby, kdy se začala používat Artemie a její nauplie, byla tato potrava hnedle zapomenuta a zkrmují ji téměř pouze akvaristé dříve narození. Doporučuji pouze těm, kteří mají již zkušenosti, ale jak ony zkušenosti získat, když nezkusím, že?

Artemie má ještě jednu podstatnou výhodu, až na vzácné výjimky nezpůsobuje téměř žádné infekce. Nevýhoda je v tom, že nauplie Artemie jsou pro některý druh potěru i při své nepatrné velikosti přece jen velké a proto nevhodné. U některých druhů ryb musíme tedy skutečně použít prach z přírodní lokality, nebo některý z vhodných druhů nálevníků. Nejčastěji se používá jako první potrava trepka.

K odchovu toho nejmenšího potěru využíváme též mikry (Anguillula), neboli háďátko octové. Jsou to ti nejmenší červíci, které lze k tomuto účelu odchovat velmi snadno a poměrně rychle též v domácích podmínkách. Pozor, mikry mají tuhou schránku a tak některé druhy ryb jimi trpí při překrmení. Velký pozor tedy na dávkování. Například u pavích oček může poměrně snadno dojít až k perforaci tělní schránky. Pro větší druhy potěru lze též využít dalšího z červíků a to GRINDAL (Enchytraeus buchholzi). Tento červ je velmi dobře zkrmovatelný, leč vyniká poměrně vysokou tučností a tak zkrmujeme opatrně a v menších dávkách.

Další možností je potrava suchá. Nejde mi zrovna o to, že alternativní, tedy neživá potrava vyrobená člověkem je skutečně pouze náhradní a tedy není zcela nejvhodnější, ale je nutné se naučit s ní zacházet. To je velmi důležitý vzkaz pro všechny, kdo si myslí, že zakoupení suché potravy určené pro odkrm potěru je vyřešení problému. To je zásadní a mnohdy katastrofální omyl. Jakákoliv náhradní potrava vyžaduje velmi odpovědné a znalé zacházení, zvláště pak v krmných dávkách a u potěru zvláště. Většinou překrmujeme nikoli ony chudery ryby, ale voda dostává „zabrat“. Ryby potažmo také, ale to už bývá pozdě. A mimochodem, nic z alternativních, tedy neživých krmiv, prozatím nenahradí potravu živou a zvláště pak tu z přírody.

Jadérko dotazu bylo též v tom, zda a jak se pozná, kdy jsou již samičky i samci schopni rozmnožování, konkrétně: „Kdy oddělit mladé ryby do porodniček?“. To je doslovná věta z dopisu, který jsem vyřídil již začátkem měsíce, ale myslím, že by se tyto zkušenosti hodily i ostatním.

Uvedu tedy praktiky přímo z mé praxe. Pro výběr chovných ryb používám vždy ty nejsilnější a nejvitálnější ryby z hejna. Dám si tu práci a vyberu je již v jejich útlém věku. Těm potom věnuji nejvyšší pozornost a jejich jídelníček je skutečně pestrý. Používám ponejvíce potravu živou a nejlépe z přírodních lokalit. Těchto ryb, podle druhu a potřeby pro budoucí chov odděluji minimálně deset, ale běžně padesát i více. To například u neonek. Přibližně v době dospívání se projeví samy a je potom pouze na nás, jak si s nimi poradíme. Je též nutná jistá dávka šikovnosti a praxe. To když bude třeba ryby roztřídit a sestavit páry. Osobně nechávám první výtěry odbýt v hejnu a až potom ryby třídím a rozděluji do vytíraček.

K prvním výtěrům dochází spontánně a to tehdy, když se samičky začnou v břišních partiích zaplňovat a samečci se skutečně nádherně zabarví. To, že se budou tyto parmičky třít, pozná každý, byť méně zkušený akvarista. V hejnu to doslova vře a jednotlivé páry se oddělují a vytírají nad trsem jemných rostlin. Ostatní ryby potom hromadně a velmi bujně jejich jikry požírají. Pro druhé tření je nutné chovné páry oddělit samostatně do elementek.

Oddělené páry se po týdnu vytírají znovu (třecí perioda) a to nesmíme opomenout. Je nutné tuto periodu dodržet a vytírat do doby, kdy se pár vytírá a to třeba i šestkrát za sebou. Většinou to bývá v týdenních periodách. Páry se vytírají nad trsem jemných rostlin. Toto lze obejít také čistým akváriem, pod které položíme tmavý kousek papíru. Na dno akvária potom položíme třecí rošt, který zabrání tomu, aby ryby pozřely jikry.

Betta splendens v lahvi bez vzduchu

Toto je snad odvěký problém, který řeší již několik generací akvaristů. V Asii se tyto ryby chovají téměř zásadně na farmách v lahvích a to v pouze velmi malých. Bety, které jsou určené pro prodej, jsou odchované do dospělosti pouze ve dvou dcl. vody. Na těchto farmách mají tisíce lahví, které jsou natěsnány vedle sebe na zemi a obhospodařovány jedním pracovníkem, který v nich denně obmění vodu a nakrmí každou rybu zvlášť. Je to velmi titěrná a únavná práce, ale vzhledem k pracovitosti těchto lidí je to možné.

Betu lze chovat v akváriu menších rozměrů a skutečně bez vzduchu, neboť je to ryba, která je vybavena tzv labyrintem. Je to dýchací ústrojí, které dovolí této rybě využívat atmosférický vzduch. Tedy, není odkázaná na obsah kyslíku ve vodě. Jiná věc je ale ta, že pohyb vody je velmi důležitý pro její kvalitu a pokud budeme chovat bety v malé nádrži bez pohybu vody, je nutné jim začasto, například dvakrát týdně, obměnit alespoň část vody.

Krmení je potom velmi snadné, protože bety přijímají prakticky veškerou podávanou potravu pro ně určenou. Můžeme-li ale zpestřit jejich jídelníček například v létě komářími larvami, které se nacházejí téměř všude ve stojatých vodách, bude beta spokojená a hlavně se nádherně vybarví. Nejen o betách, ale i o dalších druzích ryb můžete číst zde i v příštím roce v následujících článcích.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2014
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...