Vzkazy 2014/20

23.11.2014 | Žádné komentáře

Téměř zapomenutá rostlina Nuphar japonicus, stulík japonský

Mám v poště občas takový dotaz a je to dobře. Tak se mi zdá, že při té záplavě rostlin mnoha druhů i jejich kultivarů na našem trhu je dnes již vzácnost, když akvarista shání ten či onen konkrétní druh. Stává se spíše, že lidé vybírají podle toho, jak jim rostlina „padne do oka“. Pochopitelně, že to není až tak úplně špatně a pokud komukoliv v akváriu rostou dobře rostliny a nezná zcela přesně jejich název, není to žádný velký prohřešek. Zkrátka, čistá voda se zdravými rybami a rostlinami je krásná a nemusí být zrovna každá rostlina opatřena štítkem. Jinak je tomu u skutečných labužníků, u akvaristů, kteří jsou tohoto pojmenování hodni.

A myslím, že tohoto pojmenování je hoden i pan Jan. No považte, ptá se mě na rostlinu, o které se rozhodně běžně nehovoří, a kdysi jsem ji měl též v nádrži.
Je tomu již více než třicet let, co jsem poprvé viděl Nuphar japonicus na vlastní oči a hned jsem po něm, jak jinak, pochopitelně zatoužil. Bylo to u mého přítele, Ing. Karla Rataje staršího, který mě již sice sleduje shůry, ale na dlouhé chvíle v jeho sklenících si vzpomínám, jako by to bylo dnes. Dlouhé hodiny jsme spolu trávili a povídali o akvaristice a také hodně o jeho cestách po Brazílii, o kolébce mnoha druhů akvarijních ryb.

Ten stulík jsem tehdy skutečně dostal a těšil se z něj poměrně dlouhou dobu. Vzpomínám jen, že tehdy mi v pražské vodě nerostl tak, jak bych si představoval a tak jsem ho zase já věnoval kolegovi z venkova, který měl vodu odpovídající právě pro toho „Japonce“, jak jsme mu tehdy říkali. No, ale abych to popsal po pravdě, raději než bych ho umordoval, jsem ho daroval do odpovídajícího prostředí.

Stulík japonský není dnes v akváriích rozhodně běžná rostlina, i když její krása je skutečně výjimečná. Když má vhodné podmínky k růstu, vytvoří dominantní formu, která zabere dejme tomu ve stolitrovém akváriu téměř veškerý prostor. Je tedy vhodná do zadních partií.

Tato rostlina doslova miluje čerstvou a nezatíženou vodu a tak ji doporučuji do průtokových akvárií. Vím ale, že tato akvária jsou i dnes vzácností a tak mohu pouze doporučit častou výměnu části vody za „čerstvou“. Při odpovídajícím pěstování v akváriu kvete a po odkvětu vytvoří plovoucí listy, viz. foto. To se děje, i když provozujeme celoročně podmínky tropického akvária, na podzim. K jaru stulík „zatáhne“, vytvoří opět pouze ponořené listy a do podzimu roste submersně. Dorůstá ze silného oddenku a tím se též může vegetativně množit. Je ale dobře množitelný i ze semen, kdy je nutné dodržet přísný režim při klíčení, podobně jako například u Barclayí. Jde o řasy, které svým rychlým růstem dokážou celou klíčící kulturu zmařit.

Pro pěstování japonského stulíku není třeba žádných extrémních hodnot vody. V akváriích, kde skvěle rostl, jsem naměřil slabě kyselou reakci vody s nepříliš velkou tvrdostí. Velmi dobré je ohlídat výskyt přílišného množství dusíkatých látek, kdy „Japonec“ přestává růst. Je též dobré a asi i nutné dopřát mu hojného osvětlení. A ještě postřeh, vždy jsem obdivoval tuto rostlinu tam, kde bylo světlo umístěno výše nad akváriem bez krycího skla, tedy více rozptýlené. To je základní a jednoduché doporučení. Bude-li potřeba, napište si o přesnější hodnoty vody, ale z výše uvedených skutečností je jasné o co při pěstování stulíku japonského jde. Časté doplňování čerstvé, spíše měkké vody, čisté prostředí a intenzivní a rozptýlené osvětlení.

Doporučení nejen pro paní Květu

Pokud nezařizujete přímo speciální akvárium pro konkrétní účely, držte se základních pravidel pro běžné pokojové akvárium. Jaká to jsou?
1. Štěrk pokud možno inertní s hrubostí od 0,5 mm do 1. cm. Vyvarujte se bílé barvy, anebo všelijak barvený do nepřirozených odstínů, i když Vám bude doporučován!

2. Dekorace: přírodní kořeny z prověřených zdrojů, či k tomu určené a zakoupené ve specializovaných obchodech. Zrovna tak kameny. Pokud budeme používat přírodní zdroj, nezapomeňte na vstupní úpravu. Po fyzické úpravě pod tekoucí vodou se mi osvědčila tepelná „lázeň“ v troubě a to podle velikosti objektu. Cca 40 minut při 80°C. Pozor! Kameny tepelně upravujte až po dokonalém vyschnutí, hrozí jejich exploze zahřátou párou.

3. Rostliny zakoupené buďto v pěstírnách, nebo v obchodech. Je možné též u prověřených akvaristů. To z důvodu přenesení možné infekce.

4. Vodu použijte vodovodní. Voda z vodovodů bývá vhodná, jen je dobré ověřit si základní hodnoty, alespoň pH a tvrdost. Dobré je též zjistit vodivost, v tom může pomoci známý akvarista. Pozor na vodu ze studní, může být velmi vhodná, ale i naopak!!! Zrovna tak voda z přírodních zdrojů. Hrozí i zavlečení nemilých hostů v podobě nejrůznějších parazitů, červů či jiné nevítané infekce.

5. Osvětlení intenzivní, ne však přehnané. Správná intenzita se prakticky zjistí až po nějaké době a to jak v kterém akváriu.

6. Teplotu udržujte vždy termostatickými vyhřívacími tělísky, která jsou dnes běžně v prodeji.

7. Ryby nakupujte ze známého, případně doporučeného zdroje!!! Infikujete-li si hned v počátku akvárium napadenými rybami, těžko jako začátečníci budete bojovat s neznámou nákazou.

8. Techniku použijte vždy novou, starší bývá již nespolehlivá a může zavinit nemalé a hlavně pak nemilé překvapení jak Vám, tak i chovaným živočichům!

Tato doporučení berte jako radu akvaristy, který již všemi těmito peripetiemi prošel. Je možné se chovat hned od počátku jinak, ale těmito základními pokyny vyloučíte mnoho nepříjemností, které jsou zvláště pro začínající mnohdy nepřekonatelné a pokud přečká počáteční neúspěchy, musí začasto celé akvárium založit znovu.

A nezapomeňte, máte nás vždy k dispozici a teď u i na Facebooku pod adresou DAJANA PET.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2014
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...