Vzkazy 2014/15 – To už tady taky bylo…

12.10.2014 | Žádné komentáře

Je to už několik let, co jsem odpovídal na podobný dotaz a od té doby se mi takový v poště objevil několikrát. Jde o akvarijní rostliny, o jejich použití a všeobecně o pojetí jejich významu v akvaristice. Záměrně volím slovo „akvarijní“ rostliny, protože kdybych napsal „vodní“ rostliny, bylo by to špatně a mnozí z Vás jistě vědí proč.

Označení „vodní“ je správné pro rostliny, které rostou pouze pod vodou, ale to drtivá většina rostlin, jenž se používají v akváriích, není. Musel bych z tohoto seznamu vyčlenit tak známé rostliny, jakými jsou například Echinodory, Cryptocoryny, Anubiasy a mnoho dalších. Například i tak jemná, zajímavá a překrásná rostlina, jakou je Limnophila aquatica má svoji emerzní formu a je možné ji při troše znalosti zasadit doma do květináče. Jmenovat a třídit všechny používané rostliny by bylo vyčerpávající a podobné zpracování tématu najdete spíše v nějaké knize pojednávající o rostlinách.

Pro formát našich stránek volím raději odpovědi, které čerpám z vlastní praxe, protože jsou ověřené a nic tak nemusím opisovat bez vlastní zkušenosti. I tak se ale moje znalosti nemusí každému hodit „do krámu“, protože nemáme všichni shodné podmínky k pěstování. V tomto případě jde zvláště o osvětlení a kvalitu vody, tedy shodné fyzikální, biologické i chemické hodnoty.

Přesto se lze při troše trpělivosti dopracovat k dobře rostoucím rostlinám. Budu-li psát o tom, že rostliny potřebují dostatek světla, vezmete mě asi za blázna. Jinak to ale bude, když napíšu, že každý rostlinný druh potřebuje jiné osvětlení a to nemyslím pouze jeho intenzitu, ale i zdroj. Žijeme v době, kdy o druhové škály nejrůznějšího osvětlení doslova zakopáváme, jen si vybrat! Není výjimkou, kdy se již používají nejnovější LED zdroje, známé zářivky nejrůznějších druhů, žárovky i úsporné žárovky, halogeny a ještě mnoho systémů, které jsou kombinované a používají nejrůznější elektronické uspořádání.

A teď si představte, že budete toužit po nějaké rostlině, kterou jste zrovna nedávno viděli na výstavě a do svého akvária ji prostě chcete, ať to stojí, co to stojí. Pokud nebudete mít zrovna veliké štěstí, připravte si velkou sumu peněz a velkou trpělivost. Píšu to proto, že zkoušet typy osvětlení z důvodu pěstování určitého druhu rostliny je holé bláznovství. Ano, zažil jsem to sám a také se sám řadím do oné kategorie bláznů, kteří zkrátka musí přijít na to, aby „to“ šlo. Věřte ale, že je to začasto velmi lopotná a nákladná štrapáce.

Mám v těchto případech jistý návrh, a pokud nejste zrovna ti ortodoxní, zvažte… Je mnoho akvarijních rostlin, které je možné trvale pěstovat pod vodou, a mnohé z nich jsou si podobné. Některé z nich lze dokonce rozeznat pouze podle květu, protože variabilita podoby rostlin, které rostou pod vodou je obrovská. Jednoduše napsáno, ta samá rostlina v jiném akváriu může být na pohled naprosto odlišná.
Sám jsem byl kdysi aktérem příhody, když jsem dostal od přítele akvaristy miniaturní Echinodorus, tehdy to měl být Echinodorus quadricostatus, který mu rostl po několik měsíců ve formě vysoké deset centimetrů a měl jsem ho použít jako porost do přední partie akvária. Dostal jsem ho, protože se kamarádovi zdálo, že mu ona rostlina neroste, jak by měla. Když ho onen člověk po roce viděl u mne, nevěřil svým očím. Onen „porost“ do předních partií byl už půl metru vysoký a vyklubal se z něj dominantní E. bleherae, i když skutečně, on ho měl mnoho měsíců v oné miniaturní formě a ani se mu nehnul.

To je příklad rozdílné velikosti, ale velké odlišnosti lze pozorovat též ve vybarvení rostlin při rozdílném umístění. V akváriích se preferují výrazné barvy, ať již jde o barvu zelenou či červenou, nebo jejich kombinaci či odstíny. Existují rostliny, které na sobě mají dokonce několik barev i jejich odstínů. A pozor, stačí, abyste rostlinu v tom samém akváriu přesadili do jiné partie a proměna začne také. Není to sice pravidlo, ale platí, že rostliny s červenými odstíny by měly růst v plném světle, tedy v těch partiích akvária, kde je tok světla nejintenzivnější.

Budeme-li se snažit napodobit jakoukoliv scenérii v našem akváriu podle vzoru, vždy nejprve musíme vzít pověstný rozum do hrsti a zvážit, co je nutné pro náš záměr udělat a zda na vše budeme mít dostatek prostředků. Ať již budu porovnávat jakékoliv akvárium s mým, musím v první řadě porovnat prostředí a podmínky.

Jaká jsou řešení?

Nerad bych komukoliv cokoliv nutil, ale mohu napovědět a třeba někomu ušetřím mnohé prostředky a dlouhý čas trápení ze zklamání. Jde o snadnou výměnu uvažování nad podobnými problémy. Obraťme tedy náhled a pokusme se jít na věc z druhé strany. Neroste mi tato rostlina v akváriu pod již instalovaným osvětlením? Nebudu měnit ani upravovat drahé osvětlení, ale vyměním rostlinu za podobnou.

Vím, že pro nás, pro zarputilé akvaristy, je to projev trapné slabosti, netrpělivosti a neznalosti, a „kdyby mě to mělo stát ruku“, tak mi ta rostlina v mém akváriu poroste, ale nejsme naštěstí všichni takoví. Pro většinu lidí je onen volnější přístup přijatelnější a je to jen dobře. Domácí akvária, ve kterých je čistá voda a vzrostlé rostliny by měla být skvělým doplňkem obydlí i když zrovna neznáme přesné latinské názvy rostlin…

A ještě něco, nepospíchejte na ně, začasto se stane, že metamorfóza u rostlin probíhá i několik měsíců, než se utvoří taková forma, která jí ve Vašem akváriu vyhovuje.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2014
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...