Nikdy to nekončí

28.09.2014 | Žádné komentáře

Po zvládnutí veškerých, tedy vlastně alespoň základních náležitostí s chovem akvarijních ryb, nastává u akvaristů období vymýšlení a spekulování nad tím, co by ještě vyzkoušeli a s čím by se do budoucna měli zabývat.

Už se asi hodně hovořilo a napsalo o rozmnožování a křížení původních druhů akvarijních ryb i jejich variet. Je to zajisté motor akvaristiky a někteří akvaristé by dali cokoliv za to, aby se jim už konečně ta jejich varieta povedla, aby už měli konečně něco, co nemá nikdo jiný na tomto celém světě, aby se už mohli konečně v klidu vyspat! Pominu-li ekonomickou stránku věci, velmi důležitou roli v této disciplíně hraje ego člověka a také pochopitelně touha po úspěchu v tom kterém oboru, což s tím vlastně souvisí a neméně důležitá je též touha po poznání.

V našem případě, tedy ve světě akvaristiky, to má co dělat nejen se vzděláním teoretickým, ale specielně s velmi důležitou součástí poznání a tou je praxe. Jde o to, že informace, které si každý z nás obstarává, pocházejí z mnoha nejrůznějších zdrojů a ty právě musíme pečlivě vybírat. Proto také nelze akvaristiku nabiflovat! Jediná cesta je spojit ono biflování s praxí a pečlivě si získané věci z literatury ověřovat právě vlastními postupy, protože jak jsem již mnohokrát napsal, ne vždy platí to, co je psáno, i když „to“ má začasto základy ověřené určitým člověkem v určitém místě. My již přece dobře víme, že jiná praxe je například u Mělníka a jiná v severních Čechách. Jde pochopitelně o dostupnou vodu, její kvalitu a hodnoty.

Autorské texty jsou začasto opisovány, a když ne celé, tak jistě jejich části. Dnes lze s úspěchem vydat vlastní knihu složenou z fragmentů textu jiných knih od mnoha autorů, protože jich je již velké množství. Musím se ale zmínit o tom, že zdaleka ne všechny písemnosti svázané do knižní podoby hlásají ověřené skutečnosti. A mimochodem, víme také, že i související texty, například na internetu, i když se zdají jakkoliv poučné a ověřené, jsou prostě nejednou holé nesmysly.

V procesu chovu a odchovu akvarijních ryb hraje též velkou roli cit pro věc. I když je to součást akvaristické dovednosti, je velmi důležitý a ve chvíli, kdy pokročíme do určitého stadia vědění, je nenahraditelný. Pokud se akvarista soustředí například na odchov mnoha druhů ryb v řadě po sobě a začasto je střídá, jeho další úspěchy v odchovech některé z nových variet nejsou až tak časté, ale jako specialista na určitou čeleď či dokonce rod a potažmo druh, se může dočkat vytoužené variety poměrně brzy. Tedy relativně brzy.

Pokud budu cílevědomě a hlavně znale odchovávat například paví očka, betty bojovné, skaláry…, mám poměrně velkou šanci na odchov nové variety, tedy po zvládnutí všech potřebných náležitostí, protože tyto rybí druhy jsou ve své variabilitě velmi dárné. Budu-li ale toužit po nové podobě jiných druhů, které nám neskýtají podobné možnosti tak často, můžu čekat po celý aktivní akvaristický život. A je tu ještě třetí sorta ryb, které jsou naopak tak velmi variabilní, že je téměř nemožné cílevědomě odchovat ustálenou varietu. Tímto druhem jsou například závojnatky.

Podstatou této discipliny je ale genetika a její základy. Bez znalosti alespoň základních pravidel předávání genetických vlastností živočichů či rostlin, neodchováme ani nevypěstujeme nijakou kloudnou varietu. Pokud budeme toto chtít obejít, připravte se na velmi dlouhý život, protože náhodné ustálení variety, nejen rybího druhu, není téměř možné.

Prosím, nezaměňujte s nahodilým odchováním třeba i líbivé mutace v počtu jednoho či několika jedinců z jednoho vrhu v populaci. Co se týká ustálení variety, mám na mysli skutečné ustálení v podobě téměř stoprocentního počtu potomstva z jednoho vrhu, který je na pohled shodný, a který je hlavně schopen v dalších generacích shodného výsledku reprodukce.

Přijde-li ta chvíle a šťastný akvarista spatří a rozpozná v další generaci ryb shodné rysy v potomstvu svých rodičů, je nutné se v první řadě uklidnit a sledovat frekvenci svého tepu, neboť v tu chvíli jsme velmi náchylní na infarkt. Je-li po několika minutách vše v pořádku a zjistíme-li pouze na čele lehké orosení, patří to k věci. A dokonce si myslím, že zažít toto bez emocí nelze…, protože to by musel být akvarista již po smrti. Pro podobné případy je dobré mít kolem sebe kamaráda či jiného kolegu akvaristu, který s námi bude podobné zážitky prožívat. Protože jestli ne, budeme se zdát svému okolí divní. No řekněte sami, prožívat radost bez toho, abyste se mohli s nějakým blízkým člověkem o ni podělit či pochlubit, není tak docela ono. Sdělte své pocity třeba neznámému filatelistovi, poklepe si na čelo, protože nebude vůbec tušit, o čem hovoříte a jakou to má pro vás cenu.
Myslíte, že to postačí?

Když se akvarista z oné, pro něj slavné události vzpamatuje a uklidní své okolí a hlavně rodinu, že se skutečně docela nepomát, začne „to“ nanovo a červík poznání začne vyvrtávat další tunýlek v našem mozku. Ten tunýlek znamená další možnou cestičku v našem konání a spánek je opět v trapu. Po nějakém čase, to když se z titěrného potěru stanou již chovné ryby, oko chovatele se s nepatrným zarosením přenese do světa snů a uvidí ve „svých“ dětičkách ještě další, a další, a další možnost a to prosím ještě dokonalejší a krásnější. A v tu chvíli začíná logicky následující etapa hledání a sestavování a očekávání a to stále dokola, až do akvaristova odchodu na onen svět s nekonečným počtem akvárií.

No a to je vše, co jsem Vám chtěl dnes říci, protože jsem opět na začátku jednoho krásného snu, tentokrát s betičkami. Pokud někoho popadne po přečtení tohoto článku bezmoc, věřte, že jde pouze o chvilkový pocit a hlavně nezahazujte akvária, nevzdávejte svoji odhodlanost, trpělivost, touhu po poznání, nadšení, hrdost, protože věřte, že ony chvíle po dosažení podobného úspěchu jsou neopakovatelné a vynahradí vše. Jsou to chvíle sice krátké, ale neopakovatelné a v žádném případě se neshánějte po jakékoliv droze, ta pouze umenší ony skutečné a krásné pocity při dosažení cíle s odchovem nových variet již známých druhů akvarijních ryb.

A nakonec jedno upozornění, tak uprostřed následujícího týdne si otevřete Dajanu v Článcích. Vyjde zvláštní vydání…

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Září 2014
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...