Vzkaz pro všechny

13.04.2014 | Žádné komentáře

Není vůbec snadné odpovídat na dotazy od začínajících akvaristů. Čím méně je člověk touto činností, tedy akvaristikou, políben, tím složitější bývá napsat odpověď tak, aby se dotazující něco podstatného dověděl a aby to jeho činnosti, ale hlavně jeho chovancům v tu chvíli pomohlo.

Musím se hned na začátku zmínit o tom, že zdánlivě jednoduchý dotaz v podobě: „Na rybičce se mi udělal bílý flíček…“, vygeneruje v mé mysli mnoho otázek. Jak se porovnat s tím, aby se odpověď nezdála být příliš složitá a přitom alespoň něco předala? Zvláště pak, je-li otázka doplněna větou, že si tu rybičku „nedávno zakoupili v obchodě“, což vyvolá další a další otázky. Co s tím?
Po pravdě řečeno, na podobné otázky zkrátka snadná a krátká odpověď neexistuje.

Zrovinka před týdnem jsem se bavil s kamarádem na jedné burze o podobné situaci. Zastavil mě, vzpomínali jsme a bavili jsme se o všemožných zákoutích akvaristiky a také se zmínil, že sem tam zabrousí na Dajanu, aby si přečetl, co že jsem tam nového poslední dobou spáchal. Začali jsme se bavit též o odpovědích na dopisy akvaristů a s tímto problémem jsem se mu svěřil. Jeho názor byl jednoznačný, leč mne nemohl inspirovat z jednoduchého důvodu.

„Odpověz tak, jak máš a co je reálné. Nevyhýbej se odborným názvům. Chtějí-li se stát akvaristy, musí si to umět přeložit. Stejně se tomu nevyhnou.“ No jo, zněla má odpověď, kolik lidí to ale od reality odradí? Když jsem to několikrát zkusil, mnozí se již neozvali, a nebo to pouze prodloužilo naši korespondenci a já to tak jako tak musel vysvětlovat polopatě do dalších a dalších dopisů. Raději to tedy píšu tak, že „to“ musí pochopit i úplný laik. Mimochodem, je téměř vždy poznat, s kým mám tu čest a s kým si píšu. Dotaz od pokročilého akvaristy je jasně poznat a potom je vše snadnější, ale fór je v tom, že naše stránky mají sloužit právě ponejvíce těm, kteří to potřebují nejvíce a těmi jsou právě ti začátečníci.

Tímto úvodem jsem chtěl poprosit všechny tázající se, aby dodržovali jakýsi nepsaný pořádek a v dopisech psali co možná nejvíce informací. Nejde mi zrovna o podrobný rozbor vody a čísla v podobě intenzity osvětlení apod… Jde mi alespoň o základní údaje, jako jsou: tvar a velikost nádrže, její obsádka (přibližně druhy a počet ryb), teplota vody, druh osvětlení, druh filtrace a je-li to možné i například pH. Pokud by tázající uvedl například údaj o vodivosti vody, považoval bych to za luxus.

Je mi jasné, že popis a definice potíží u napadených ryb není ani pro zkušeného snadná, ale ony ostatní údaje mi pomohou k objasnění situace a třeba i k rychlému pochopení toho, co se vlastně v akváriu děje. A ještě jedno upozornění, nezoufejte a hlavně se nebojte na cokoliv zeptat, správné určení problému je to nejtěžší, co nejen v akvaristice existuje. Začasto jde právě o tu správnou diagnosu a další kroky už jsou pouze technickou záležitostí. No a v tom je ten problém. V akvaristice to platí i pro skutečné machry. Konkrétně, nemoci ryb nejsou vždy snadno rozpoznatelné a dělají problémy i zkušeným akvaristům, natož začínajícím.

A ještě něco, vždy je lepší vytočit moje telefonní číslo! Pravda, internetová pošta nikomu nezvýší účet za internet, ale ve většině případů jeden telefonát vyřeší víc, než několik rozsáhlých dopisů. Než se písemně dopídím toho, co potřebuju pro správnou reakci zjistit, trvá někdy i několik dnů. Po telefonu několik minut. Pokud zavoláte, nebojte se jakéhokoliv zvýšeného tarifu. Volání na uvedené číslo Vás nestojí o nic víc, než to, na které voláte soukromě svým známým.

Co není možné podcenit

V minulém týdnu jsem psal dlouhý dopis paní Mileně. Byla to odpověď na volání o pomoc s nemocnými rybami. A i když jsem se touto problematikou již zabýval několikrát v Článcích, přesto mi to nedalo a objasnil jsem celou problematiku do dopisu znovu. Psal jsem o konkrétní situaci, ale pro úplnost se ještě zmíním zde a část dopisu zveřejním.

Jde o počet ryb v akváriu, ale hlavně, o pochopení chovu, nejen ryb všeobecně. Tedy o základ toho, o co se všichni snažíme. Snaha o chov všeho, co se přímo nenachází ve svém přirozeném prostředí, by měla být vždy snaha o vytvoření co možná nejlepších podmínek pro ta určitá zvířata. Touha vlastnit a chovat jakéhokoliv živého tvora by měla začínat jistě u informací o něm a u studie všech možných a nám dostupných materiálů. Toto je neoddiskutovatelné a jistě s tím budete souhlasit.

Jako další krok následuje, a rozhodně by měl, volba chovného zařízení. Zde by nemělo docházet ke kompromisům, i když se jich všichni neustále dopouštíme. Je ale jasné, co tím míním. Začasto se stane, že již při studiu určitého zvířete zjistíme, že prostě nejsme vůbec schopni vytvořit třeba jen vzdáleně vhodné podmínky pro chov vybraného tvora a svoji touhu přehodnotíme. Přehodnocují i jiní, to mi věřte.

Vezměte například veřejné zoologické zahrady. Porovnejte chovná zařízení v minulosti a dnes… Jistě, poznání se mění a s ním i starost o chovaná zvířata. Jenže, poznání se bude měnit dál a chovná zařízení také. Co je dobré v očích člověka dnes, nebude již vyhovovat o dalších deset či dvacet let v budoucnosti a co tak za sto let? Toto podstatně ovlivňují nejen nové objevy a poznání, ale i téměř raketový vývoj techniky.

Chovná zařízení se prostě vyvíjejí s tím, jak přírodu a vše co s ní souvisí poznáváme a to platí pochopitelně i o člověku. I když si čím dál víc myslím, že naše činnost na této Zemi není až tak v souladu s přírodou, ale již několik tisíc let se „to“ snaží pojmenovat významní filozofové, ale prozatím ani náznak vysvětlení, co že jsme to za tvory, a kde jsme se vlastně vzali. Mimochodem, všimli jste si, že odpovědi na tuto věčnou otázku se také v čase mění?

Jaké je tedy vhodné a odpovídající zařízení pro ty které ryby? Kolik ryb je vhodné umístit v tom a v tom akváriu? Paní Milena doplatila na to, že se jí líbí téměř všechny ryby a tak nakupovala a nakupovala a její téměř stolitrové akvárium to prostě nevydrželo. Tedy správněji, biologický systém se jí v akváriu zhroutil a její představa o tom, že stolitrové akvárium je veliké, a že si může dovolit téměř neomezený počet ryb, se zhroutila. A jsme přesně u toho, co začasto ovlivňuje naše představy o chovatelství. Jsou to nesprávné informace od zdánlivě pravdivých zdrojů. Pozor na informace z například historicky sice cenných knih, ale pro dnešní dobu již téměř škodlivých. Je nutné si uvědomit, že stolitrové akvárium začátkem minulého století bylo velkým akváriem. Dnes je to běžný základ, ze kterého bychom měli vycházet.

Pokud tedy neustále více a více zatěžujete biologický systém v akváriu tím, že přidáváte stále nové druhy ryb, je nutné přidat též odpovídající technické zařízení. A i to má své meze. Volba chovného zařízení, v našem případě jsou to akvária, je podstatou nejen toho, jak budeme v chovu dále úspěšní, ale toho, abychom netýrali naší neznalostí ony živé tvory, kteří jsou na nás zcela odkázáni.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2014
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...