O karanténě a jednom dopisu

2.02.2014 | Žádné komentáře

Karanténa, karanténa, karanténa… Je to jako „do dubu“, by řekla naše bábi. Ušetříte pár stovek, tedy doslova těch pár, a pohřbíte zcela zbytečně a z nedbalosti za mnoho set ryby! Pominu-li těch několik set z ekonomického hlediska, daleko víc mě trápí zejména úhyn oněch chuder, závislých pouze na naší odpovědnosti. Mnoho z „pokojových“ akvaristů podceňuje karanténu a doufá, že se ho to vlastně ani netýká. Doufá v to, že zrovna ty jeho nakoupené ryby budou zdravé jako tuřín, a že se nic nestane, když je vypustí rovnou do již žijícího společenského akvária. Brr, až mi z toho jde mráz po zádech.

Dnes píšu znovu o karanténě proto, že mám opakovanou zkušenost a to ne zrovna příjemnou. Je asi pochopitelné, že tyto stránky nečtou jistě všichni, kdo se hodlají pustit do stavby akvária, ale je to škoda! Alespoň by se dověděli o mnohých zhoubných nástrahách a nevědomostech chovatele, které způsobí během několika málo dnů v akváriu katastrofu. Ale proč o tom opakovaně píšu? Jednak z toho důvodu, že je potřeba některé důležité aspekty akvaristiky stále dokola opakovat, ale také proto, že ona poslední zkušenost mě zvedla doslova ze židle. Náš věrný a stálý!!! čtenář mi napsal dopis, ve kterém popisuje zážitek s nákupem ryb v obchodu…a jak, cituji: „…na to dojel“.

Onen mladý muž se jmenuje Přemek a po nějaké době se rozhodl přikoupit si hejno teter, které se mu do akvária akorát tak hodí a navzájem si s ostatními rybami nebudou jakkoli vadit. Popsal bych konkrétní situaci, ale o tu vlastně ani nejde. Jde o styl a o vše technické kolem. Jde o to, že skutečně ony rybky nakoupil v obchodě a se slávou si je nesl domů. Ujištění, že ryby jsou v pořádku, a že je může nalít i s vodou ze sáčku do akvária si vzal k srdci od odpovědného a odborného zaměstnance obchodu a provedl.

Netrvalo ani týden a v akváriu se začaly dít prapodivné věci a podle popisu si myslím, že to bude chtít hooodně trpělivosti, léčiv a hlavně, že o mnohé ryby z akvária zcela zbytečně přijde. Proč mi ale Přemek psal? Prostě se potřeboval svěřit, někomu přiznat a vypsat se ze svého hloupého činu a omylu. Píšu hloupého a to jsem ono hanebné pojmenování ponížil. V jeho dopisu se on sám nazývá ještě daleko peprněji. Přemek si prý vzpomněl na má slova až poté, když už bylo pozdě! „Měl jste pravdu“, byla jedna z posledních slov jeho psaní. To tehdy, když si vzpomněl, že bych mu mohl být něco platný a pomoci při, již bohužel velmi pozdní, léčbě.

Abyste všici rozuměli, já si tímto nestěžuji, já pouze trpím! Přemkovi jsem napsal velmi, ale velmi upřímný dopis a Vám tímto oznamuji, že mám pouze jedno akvaristické srdíčko a ne žumpu, která vše snese. To je pochopitelně napsáno s nadsázkou, ale zkuste se dostat do mých pocitů. Kolik let se snažím o to, aby ti, kteří se třeba byť náhodou ocitnou u nás na stránkách poučili o základech našeho překrásného řemesla spojeného s citem a přímo s duší chovatele. Kolik stránek jsem již popsal, kolik radostných i vážných dopisů dostal, na kolik jsem připraven odepsat a kolika nadšeným lidem již také odepsal a snad i pomohl… No a stejně se sem tam, tedy bohu dík pouze sem tam, ocitnu před podobným dopisem. Záhy si ale vždy řeknu, že jsme vlastně právě proto tady a to mě zklidní.

Někdy tak trochu lituji toho, že archiv s dopisy již dávno nevedu a všechny mažu, protože by ona databáze zaplnila asi celý disk, ale zajímalo by mě, na kolik dopisů jsem v této souvislosti již odepsal a kolik jich řešil… Tak znovu, ale přesto doporučuji články s touto tématikou vyhledat a přečíst. Je to skutečně důležité!!!
Velmi prosím a s největší vážností upozorňuji na to, že je nutné striktně dodržovat pravidla karantény, jinak se setkáte s problémy téměř vždy! Doba, kdy akvaristika a hlavně „přesazovaní“ ryb z nádrže do nádrže bylo jakžtakž bezpečné, je ta tam. Byla to ale doba izolace nejen našich myšlenek a tak musím napsat, že z určitého pohledu se může zdát, že je vlastně dobře, že už ona doba je ta tam, ale z pohledu akvaristiky je to spíše pohroma.

S otevřením hranic se před dvaceti pěti lety otevřel i svět velmi širokých možností z důvodu obchodu a to i s akvarijními rybami. Krom všech možných ostatních aspektů byla toho dobrá stránka ta, že je dnes možné sehnat téměř všechny druhy ryb, na které si vzpomenete. Na druhé straně se otevřela Pandořina skříňka s novými druhy infekcí a hlavně, objevila se jich velká spousta! Vsadil bych se o vše co považuji ve svém životě za důležité, že nenajdete prodejnu, ve které jsou všechny ryby zdravé.

Prosím neděste se, taková neexistovala nikdy už z toho důvodu, že ryby ze své podstaty nejsou zdravé nikdy, asi tak jako my lidé, ale asi víte, o čem píšu. V tomto případě jde o zhoubné infekce a o to jim umět čelit. A jedno ze základních a zásadních pravidel akvaristiky je právě karanténa. Jde o předcházení těmto negativním situacím. Infikovaná ryba, která neprojde karanténou, zaviní v brzké době likvidaci celého akvária. S infekcemi si sice lze poradit, ale pouze s některými a to ještě v době, kdy je včas rozeznáme. Co je ale skutečnost? Je to právě ten čas, kdy ještě není pozdě, ale to drtivá většina začínajících ještě prostě není schopna rozeznat.

Prevence a předcházení infekcí. Bože, jak je tato věta omílána stále dokola v humánním lékařství! Pozor ale, to samé platí i pro ostatní „vesmíry“. Prevence je všeobecně velmi důležitá činnost a karanténa v akvaristickém životě patří k jejím základům. Proto je třeba myslet, a když se chystáme změnit cokoliv na stávající situaci, a to v akvaristice platí zejména při koupi nových druhů ryb, je nutné se připravit a alespoň minimum si zopakovat. Nemohlo by se tak stát, že Přemek sedne k počítači a napíše sice sebezpytující dopis o tom, jak téměř zcela zbytečně pohřbil své krásné a již delší dobu žijící akvárium. A přitom by stačilo několik minut, pouze otevřít známý odkaz a uvědomit si, oč v tu chvíli jde. Pokud se rozkoukáte až ve chvíli, kdy bude akvárium připomínat spíše stoku pod chemičkou, bude již na sebezpytování pozdě.

A ještě nakonec něco pro paní Jarmilu

Výměna vody v akváriu během jeho provozu je až na výjimky velmi dobrá a potřebná. Zvláště pak pravidelná údržba a pravidelná výměna části vody! Nebojte se při pravidelném odkalování doplnit čerstvou vodu do akvária a to rovnou z vodovodu. Tedy pokud jí není větší množství. Pro představu uvedu, že v akváriu, kde odkalíte 10 – 15% vody se po doplnění v negativním případě nezmění téměř nic a případný pokles teploty o jeden stupeň nehraje roli, zvláště, máte-li v akváriu topné tělísko. Pozor jen na vodu, která teče například z měděného zásobníku! Pravidelnou výměnu vody až na výjimky velmi doporučuji a tam, kde teče z vodovodu voda měkká, obměňujte část vody častěji, například dvakrát týdně.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2014
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...