Vzkazy 2013/19

10.11.2013 | Žádné komentáře

Kde nic není, ani peníze nepomohou…

Pěkné pozdravení posílám s přáním, ještě pár dní tepla prosím…
V posledních dnech jsem zaznamenal několik dotazů na miniakvária a zvláště pak na jejich provoz. Dá se říci, že je to vlastně pravidlo. Když se uskuteční výstava s akvaristickým tématem, vždy se zvedne o tato akvária zájem. Nanoakvária jsou trend posledních let a je to právě opak toho, co jsme se snažili, jako starší a zkušenější akvaristé, předat mladým a začínajícím akvaristům. Je to fenomén posledních let a tzv. nanoakvária se vyrojila jako obchodní záměr, který byl velmi dobře marketingově zpracovaný. Miniakvária mají vzhledem k svému provozu poměrně striktní pravidla a je po čertech dobré je dodržovat.

Tento typ akvárií se začal propagovat s objevením sladkovodních krevet pro akvaristický svět a dá se říci, že při dobrém zacházení lze tuto kombinaci provozovat. To by ale nesmělo být na tomto světě vychytralých (prosím nezaměňujte za „chytrých“) lidiček, aby se původní záměr zvrtnul a tato akvária se neocitla na pultech, coby vhodné nádoby pro začínající akvaristy. Dokážu si představit, že desetilitrové akvárium je doporučeno prodejcem, jako velmi vhodný dárek k Vánocům a zároveň přibalí do „pytlíku“ i několik ryb. No je to přece kšeft ne? Ale v tu chvíli si radostní rodiče nesou domů jako dárek několik „živých mrtvol“ a velmi jistě i brzké zklamání jejich nadšeného potomka.

Na trhu jsou velmi kvalitní miniakvária s kvalitními systémy, která stojí poměrně dosti peněz, ale dají se též pořídit poměrně nenákladné sety, které jsou právě pro svou nízkou cenu „kořistí“ začínajících akvaristů, nebo právě rodičů, kteří v dobrém dají na radu těch nesprávných prodávajících a zakoupí za pár korun velmi vhodný dárek. Kdyby ale zakoupili nevím jak drahá miniakvária s tím nejlepším technickým vybavením, nepomůže to! Bez znalosti alespoň základů akvaristické biologie není možné miniakvárium s rybami provozovat.

Rád bych dnes pro představu uvedl příměr. Koupíte-li začátečníkovi drahý a složitý fotoaparát s mnoha byť geniálními funkcemi, dobré foto neudělá, i kdyby se na hlavu stavěl. V tomto případě je ale možné se během nějaké doby zacházení s fotoaparátem naučit a obeznámit se se základy fotografování. Toto ale u akvária není možné. Tedy alespoň ne bez ztrát na životech zoufalých živočichů, kteří během krátké doby v podobném akváriu uhynou.

Již jsem mnohokrát upozorňoval na to, že čím menší akvárium či jiná nádoba na chov vodních živočichů, tím menší setrvačnost jak fyzického stavu prostředí, tak i biologického. Znamená to zároveň velmi odpovědný a znalý přístup chovatele. Slůvko „odpovědný“ asi známe všichni a více či méně je odvislý od povahy chovatele, ale slovo „znalý“…, to už je jiná. Slovo „znalý“ znamená v tomto případě zachování všeho živého, co do akvária v zápalu vložíme.

K tomu, abychom mohli s čistým svědomím provozovat tato malá akvária, je nutné získat cit a hlavně nutné penzum akvaristy. Jde na prvním místě o to, alespoň rámcově pochopit vztah podávání potravy vzhledem k množství a druhu chovaných živočichů v závislosti na velikosti nádrže, tedy, množství vody v ní. To, co se vešlo do poměrně krátké poslední věty ale znamená z chovatelského hlediska poměrně velkou dávku citu a znalostí.

Trochu jiný případ je ten, když doporučím s jistými výhradami, pro takové akvárium například párek Bett s vysvětlením, co to vlastně obnáší. Pro Bettu je takové akvárium vhodné, ale s jistými úpravami. To je ale maličkost a vysvětlení, proč vlastně nepoužiji tzv. motorový a silně předimenzovaný filtr je na místě. To, že je dobré mininádrž vybavit vhodným porostem vodních rostlin je samozřejmé. Pár Bett bude zanedlouho také slavit příchod na svět mnoha potomků a co potom? Samec bude vůči samičce velmi agresivní a zřejmě ji v malé nádrži ubije. To je nutné též vysvětlit. Znamená to tedy, mít ještě jednu nádrž k dispozici, ale to je již věc druhá, je to pochopení celého chovu akvarijních ryb. Základem vždy bude jedno domovské akvárium, ve kterém chováme vhodnou skupinu ryb, se kterými můžeme potažmo nakládat podle jejich nároků na reprodukci. Je ale rozhodně nutné, mít pro ně vždy odpovídající prostředí. Budeme-li stále pouze improvizovat, nikdy se nedočkáme vytouženého úspěchu.

Budu o tom zcela jistě ještě do konce roku psát, ale již teď se musím zmínit, tak jako každým rokem před Vánocemi o tom, že podobné dárky do rukou nepřipravených začátečníků jsou spíše dárkem útrpným a pohřební komorou pro živé tvory, které věnujeme zároveň s akváriem.

A nakonec ještě jedno důležité upozornění. Vzhledem k tomu, že jsou tato malá akvária velmi skladná, jsou předmětem mnoha výstav a začasto v nemalém množství. Tyto výstavy ukazují mnohé možnosti, jak taková akvária zařídit a jak se k nim chovat. Už jsem ale na to upozorňoval, že naaranžovaná akvária po dobu výstavy, jsou pouze upravena pro tu kterou příležitost a na určitou dobu. Po týdnu, to když výstava většinou končí, se akvária rozeberou. Budete-li zařizovat akvárium pro trvalý provoz, stane se, že ukázkový vzor z výstavy nebude prostě fungovat.

Po internetu se propagují mnohé ukázkové sestavy vybavení akvárií, mnohá a ne vždy nejlevnější technika, mnohé druhy neskutečně zajímavých i krásných rostlin, živočichů, dekorace… Pozor ale, všechna tato demonstrace je povětšinou naaranžovaná pro jediný účel. Po roce či dvou letech provozu bychom mnohá tato akvária již nepoznali a pouze zkušený akvarista udrží tuto krásu v provozu trvale.

Pozor tedy, můžeme si obstarat jakékoliv nákladné vybavení či živou obsádku akvária, ale bez znalostí nám budou skutečně k ničemu, jako ten drahý a složitý fotoaparát nadšenému fotografovi, začátečníkovi.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2013
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...