Nebojte se nakoupit rostliny

13.10.2013 | Žádné komentáře

Dnes bych se rád věnoval problematice, o které jsem již psal, ale která se stále objevuje v článcích na internetových stránkách i jinde. Jde o nákup rostlin pro naše akvária a o některých nepravdách z tohoto koutu akvaristiky.

Nejprve jeden vzkaz pro slečnu Janu i pro všechny z našeho rybníku

Ještě než se vydám do kasemat této problematiky, dovolte, abych i já přidal svůj názor a krátce se vyjádřil k některým praktikám nacházejících se pod články v internetu. Jde o kritické až vulgární reakce. Jsem přesvědčen, že člověk, který je znalý jakékoliv problematiky, se rozhodně nepustí do divoké přestřelky s ostrými náboji tam, kde je třeba cokoliv objasnit či poopravit. Vulgarita k internetu patří tak, jako do reálného života mezi lidmi, ale právě v elektronické podobě se jaksi zbavíme začasto odpovědnosti za svá vyjádření a anonymita přece dovoluje kdeco, no ne?

Jano, pokud můžete, prostě tyto reakce neberte na vědomí a snažte se vyhledat v článcích to, co potřebujete a co Vám bude nějak platné. Není to rozhodně snadné, ale jsem moc rád, že Vás „kroky“ zavedly i k nám a tak komunikujte se zcela konkrétními lidmi a pokud se Vám nebude zdát cokoliv v článcích na internetu, ozvěte se, napište, zavolejte…, podíváme se na to.

Rostliny do akvária

Dodnes stálý, a myslím zcela zbytečný, problém a myslím, že jen tak nevymizí. Odvěké dilema… submerse a emerse. O co vlastně jde? „Na stole“ máme problematiku, která zcela zbytečně a vlastně omylem či neznalostí zevšedněla a ocitla se na koleji, z které se těžko vrací do reálu. Dočtete se o ní snad všude, kde se o nákupu rostlin hovoří a vyslechnete i mnoho planých řečí mezi akvaristy, byť třeba i těmi, co mají nějaký ten rok u akvárií odpracován.

„Tuhle kytku nekupuj, ta je vypěstovaná na suchu!“ Znáte tu větu? No jasně! Je zcela běžná a dokonce už za ta léta zevšedněla. Je však na ní něco? Zakládá se vůbec na pravdě a proč se vlastně tak o rostlinách, které jsou vypěstované tzv. emersně, takto hovoří? Je v tom mnoho neznalosti a vždy, když na podobná tvrzení „narazím“, povzdechnu si a věřte, už na ně ani nereaguji. Tady u nás je tomu ale zcela jinak. Je naším prvotním úkolem objasňovat nepravdy, které se týkají akvaristiky a pokud známe řešení, tak prosím: je tomu i v tomto případě.

Metamorfóza, tedy přeměna, se u rostlin vyskytuje velmi často a je běžnou součástí jejich života i dalšího vývoje. V akvaristice je to jev velmi známý a zároveň velmi nepochopený. Rostliny všeobecně mění svoji podobu i způsob života vždy, když se potřebují přizpůsobit okolí, nebo zcela novým podmínkám. Děje se tak v přírodě samotné, v domácnostech, v pěstírnách rostlin i v akváriích. Mnozí profesionálové této vlastnosti rostlin využívají v cílené šlechtitelské činnosti či ke komerčnímu načasování cílené podoby rostlin, včetně nastartování tvorby květu. Jde vždy o jediné a tím je znalost té které rostliny a toho kterého projevu.

Tato vlastnost je u rostlin přirozená z důvodu jejich nemožnosti přesunu na jiné, třeba vhodnější místo. Živočichové se například v případě ohrožení přesunou, schovají či vezmou „nohy na ramena“, ale u rostlin toto není možné. Tedy pardon, až na podobu rostlin ze sci fi románu „Den trifidů“. Rostliny se zkrátka brání svému zániku i tímto způsobem a je nutné se zmínit o tom, že tato jejich vlastnost jim pomáhá zachovat svůj druh velmi zdatně.

Co je ale vlastní této skutečnosti je to, že jejich přeměna do trvalejší podoby je začasto velmi dlouhá. Tedy trvá dny, týdny, měsíce a někdy i roky, přičemž rostlina stále žije a čeká na svoji příležitost v nejrůznějších podobách a třeba i v podobě semene. Už jsem psal v jednom článku o této problematice, že jsem zjistil až po téměř jednom roce, že kdysi zasazená rostlina nebyla vůbec ta, kterou jsem zasadil, ale úplně jiná, a projevila se až po tak dlouhé době.

Šlo o Echinodorus bleherae, který jsem zasadil coby mini Echinodorus latifolius, jenž po krátkém čase zmizel a já myslel, že zašel. Po roce se však na tom místě objevil jako mnohem mohutnější rostlina a po nedlouhém čase z něj vyrostla gigantická kytka, která „obsadila“ téměř celou čtyř set litrovou nádrž a stala se tak překrásnou dekorací i potřebným biofiltrem.

Tento příklad uvádím proto, že k rostlinám mnohdy přistupujeme s nevelkou trpělivostí a hlavně s poměrně zanedbatelnou znalostí i zkušeností. Rostliny vypěstované v emersi, tedy „na suchu“, jak by mnozí uvedli, jsou do akvária pod vodu vhodné zrovna tak, jako ty vypěstované pod vodou, jen musí být růstu pod vodou schopné. Mám tím na mysli to, že se v obchodech prodávají rostliny do akvárií takové, které nikdy pod vodou růst nemohou. Jedná se povětšinou o rostliny z mokřin a všeobecně nesprávně jako vodní používané.

Nebojte se tedy koupit rostliny, po kterých toužíte v jakékoliv podobě, jen je třeba uvažovat nad tím, zda zakoupit levnější rostlinu menšího vzrůstu, či již dospělou rostlinu ve větší velikosti, která se nám ale velmi líbí. Ten druhý příklad je špatný a do akvária zásadně, pokud se nejedná například o přechodnou výstavu, sázíme rostliny mladé. Postačí, když na zasazené rostlině ponecháme tři nejmladší listy. Další za nás obstará matka příroda a hlavně naše trpělivost.

To nejdůležitější je ale na nás a je to právě ona znalost věci. To když se snažíme zasadit rostlinu tam, kde nikdy neporoste, nebo je to zcela nevhodný druh pod vodu. Vím, co je to toužit po určitém druhu rostliny či ryby, ale vždy musíme vzít v úvahu naše možnosti, mezi které patří i vědění a zkušenost. Proto je vždy lépe se poradit a probrat možnosti se zkušenějším kolegou.

Vše dobré přeji a hlavně zdravá akvária!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2013
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...