Původ a odkrm plůdku závojnatek

27.07.2013 | Žádné komentáře

Již jsem o původu závojnatek psal několikrát, ale pro upřesnění na začátku dnešního článku podstatnou část dnes ponejprv zopakuji.

Závojnatka je vyšlechtěna z karase stříbřitého (Carassius auratus), tedy z ryby, která má původ v Asii (dodnes uznávaný fakt). V Číně se o chov této ryby zajímali již před dvěma až třemi tisíci lety. Potud doložené záznamy, ale věřím, že to bylo ještě dříve, kdy z původního druhu vznikla závojnatka, tedy Carassius auratus auratus var. bicaudatus. Slovo bicaudatus v pojmenování znamená dvojitou ocasní ploutev, což je typický znak pro závojnatky. Závojnatek známe mnoho variet a mnoho jich ještě vznikne a tak se zmíním alespoň o těch nejznámějších. Krom základních tvarů závojnatky jsou to Ryukin, ranchu, oranda, lví hlava, bublina, nebehledka, teleskopka a ještě mnoho dalších. Podle barev řadíme závojnatky na jednobarevné, vícebarevné a například ustálenou barevnou variaci v mnoha varietách a to je calico. Dobře známé jsou například černé teleskopky, nebo variety KOI, které imitují zabarvení KOI kaprů.

Z karase stříbřitého ještě dál vznikly mnohé variety, jako například „kometa“ a „Schubunkin“. Je ale ještě více variet karasů s výjimečně tvarovanými tělními partiemi a mnoha nejrůznějšími barvami, jako třeba varieta „baloon“. Pokud ale nemá některá z variet dělenou ocasní ploutev, neřadí se mezi závojnatky. Její pojmenování tedy označujeme Carassius auratus auratus a nakonec se upřesňuje varieta, například Cassius auratus auratus var. baloon.

Karas, který žije v Evropě a je naší původní rybou, a který se zaměňuje s karasem stříbřitým, tedy s pravým předchůdcem závojnatek, se jmenuje karas obecný (Carassius carassius). Je ale pravda, že karas stříbřitý dnes již také žije v Evropě a můžeme ho objevit tedy i u nás ve volné přírodě. A mimochodem, o původu karase stříbřitého v Evropě dodnes není zcela jasno a jeho objevení v evropských vodách je zastřeno ne zcela jasnými indiciemi. V osmnáctém století byl dokonce u nás popsán karas, který dostal jméno Carassius auratus gibelio a byl zařazen jako poddruh karase stříbřitého. Budeme-li pátrat v historii, tak jako tak se již asi pravdy nedobereme. A nakonec tohoto stručného popisu historie karase u nás, musím sdělit jednu zdrcující zprávu. Z mnoha odborných i neodborných zpráv a pojednání dodnes není zcela patrné, zda karas stříbřitý nebyl nakonec též původní evropskou rybou!

Potrava pro plůdek závojnatek

Snad se mnohým bude zdát divné, že v době, kdy se na trhu objevují doslova záplavy druhů průmyslově vyráběných krmiv, chybí v běžném prodeji sortiment mikro potravy pro odkrm plůdku závojnatek. Ptá se na to i paní Jana, která se o chov i odchov závojnatek zajímá již delší dobu a naše korespondence ohledně závojnatek není zdaleka jediná. Myslím ale, že se tyto zkušenosti hodí i některým z Vás a tak odpovídám v článku. A ještě jednu zprávu mám pro Vás. Začasto se zmiňujete o tom, že by bylo dobré osobní setkání z důvodu předání informací ať už o chovu ryb či z důvodu lepšího poznání a využití průmyslově a doma vyráběné potravy. Řešení mám pro Vás v následujícím odstavci.

Některé dovednosti, a rozhodně to neplatí pouze v našem oboru, se nevysvětlují písemně zrovna nejlépe, ale jste-li tady od nás ze severu, je možné se setkat osobně. Od čtvrtka, tedy od prvního srpna, bude otevřena v Jablonném v Podještědí na rynku nová chovatelská prodejna, kde mě jistojistě najdete. Nečekejte ale prozatím demonstraci akvarijních ryb a rostlin, ta se připravuje až v podzimních měsících, ale je možné se přijet poradit osobně. Rád Vás u nás uvítám. Na místě se můžete seznámit s kompletním sortimentem Dajany a hlavně, mohu Vám osobně vysvětlit i potřebné kombinace a technologie homogenizace komponentů, které mám již několik let prověřené, a které mně, ale hlavně potěru závojnatek vyhovují. Konkrétní a prozatím základní informace o prodejně najdete též na www.zoorynek.cz. Tyto stránky jsou ale pouze informativní, konkrétní podoba se připravuje. Připravuji též do blízkého budoucna přednášky pro začínající i pokročilé akvaristy o chovu ryb v akváriích i v zahradních rybníčcích.

Z hlediska odkrmu závojnatek používám několik metod, protože pro tyto účely na trhu zrovna velká nabídka není, sestavuji si pokrmy pro jejich potěr sám z nejrůznějších průmyslově vyráběných i přírodních materiálů. Je na místě se zmínit, že k přípravě používám v základu krmiva od Dajany, ale jejich kombinace a spojení s přírodními komponenty je pro závojnatky i ostatní kaprovité ryby velmi důležitá. Je důležitá jak pro jejich růst, vybarvení, vitalitu a zvláště pak pro jejich další vývoj až k reprodukční fázi. V té se totiž zásadně prověří, jak byly závojnatky od narození až po jejich reprodukční zralost chovány.

Pokud mohu posloužit vlastní zkušeností, tak začínám Artemiemi, nebo odzkoušenou živou potravou přírodní. Sebedokonalejší průmyslově vyráběná potrava nenahradí zprvu živou potravu, i když se závojnatky vrhají s chutí i na potravu umělou. K ověření tohoto tvrzení postačí jednoduchý pokus. Rozdělte potěr závojnatek do dvou shodných nádrží a v jedné krmte vylíhlou nauplií Artemie a v druhé potravou umělou. Rozdíl se projeví hned v prvních dnech. Jednoznačně bych rád varoval před potravou s vysokým obsahem proteinů a tuků. Pokud ale zvolíte upravenou potravu vyráběnou průmyslově, neuděláte chybu.

Je důležité upozornit na to, že odkrm plůdku závojnatek je specifickou záležitostí a platí pro něj poměrně přísná pravidla. Tato fáze chovu závojnatek je všeobecně velmi podceňovaná. Závojnatky již dávno nejsou přírodní forma obratlovce. Závojnatka je lidmi vyšlechtěný a mnoha tisíci lety nepřirozeně formovaný tvar organismu, který zhoubně podléhá nevhodnému zacházení. Její tělo podělalo za tu dlouhou dobu poměrně zásadní anatomické změny a to je nutné brát v úvahu!
Tyto skutečnosti ovlivňují i nároky, které pozměněný tvar těla má. Podobný tvar a zabarvení těla by v přírodě v této kombinaci velmi rychle zanikl. Jeho konkurenceschopnost mezi přírodními druhy je mizivá. K tomu přispívá i nevhodné podávání potravy a zvláště pak potravy s nevhodným poměrem tuků a proteinů. Vzájemný poměr těchto látek je velmi důležitý vzhledem k pozměněné tělesné stavbě závojnatky a jejímu odlišnému stylu života a zvláště pak pohybu.

Na druhou stranu, výhoda odkrmení plůdku závojnatek umělou stravou spočívá v tom, že jsou to poměrně hltavé ryby a odpadá tedy problém s tvarem a typem potravy. Je pouze nutné zajistit přijatelnost dle aktuální velikosti plůdku a možnosti pozření. Proto ale také dochází ke špatným a nesprávným návykům chovatelů. Vzpomínám na začátky mého klubového života, kdy závojnatky byly všeobecně podceňované a zvláště pak právě z pohledu podávání potravy, její tvarové vhodnosti a nutriční kvality. Pamatuji na větu, kterou jsem často slýchával: „Pro závojnatku je tetramin škoda, té stačí rohlík“. Ať tak či tak, obojí je špatně!

Pravdou ale je, že v dnešní době se vyrábí pro závojnatky speciální šarže snad u všech výrobců a rozhodně ne jedna. Stačí se podívat na naše stránky a speciální nabídku pro závojnatky, možností je skutečně dost.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2013
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...