Vyberte si svého akvaristu (shrnutá reakce na Vaše dopisy)

5.07.2013 | Žádné komentáře

Protože naše stránky v nemalém množství navštěvují i pracovníci z akvaristických obchodů, odpovídám tímto i na jejich dotazy a zároveň je všechny pozdravuji.

To je titulek co? Hned vysvětlím, i když tím ještě více pomotám hlavy těch, kteří s akvaristikou začínají. Akvarista je totiž jediný člověk na světě, který může začínajícímu toho cechu radit tak, aby z něj zase vznikl akvarista, který se ujme jednoho dne dalšího začínajícího a tak to jde stále dokola. Nepřipomíná Vám to něco? No jistě, to přece platí v každém oboru…, tedy s malými odchylkami od reality. Dnes již spíše výjimečně, ale v dobách minulých bylo docela běžné, že děti se učily od svých rodičů to, co oni po léta cizelovali a přiváděli ke zdánlivé dokonalosti. Velmi zjednodušeně se říká, že tam, kde rodiče končili, děti začínaly. A když si slovo rodiče nahradíte třeba slůvkem mistr či učitel, chcete-li, vyjde to téměř nastejno.

Dnes bych rád upozornil na to, že není akvaristika, nemyslím tím obchod, ale obor, jako akvaristika. V ortodoxním chovateli se teď asi vzbouří kde co! Akvaristika je přece jedna a její základy jsou pro každou nádrž a pro každého tvora v ní chovaného stejné! Řekne si pokročilý a už bude spřádat kritický proslov. Po chvíli ale přece jen sleví a jeho mysl začne objevovat souvislosti. Ono objevování se projeví nakonec tak, že se mnou bude muset vcelku souhlasit.
Ano, lze tvrdit, že základy a výchozí body chovu živočichů ve vodních nádržích vytvořených člověkem jsou jedny, a že se musí vycházet z nich. Toto tvrzení je ale velmi „vachrlaté“ a mnoho chovatelů tak jako tak nebude vědět, o čem je vlastně řeč. Jde totiž o samotnou podstatu chovu ryb v akváriích a o to, že pranic nesejde na tom co vidíme, ale na tom, co nevidíme. No, ale z tohoto tvrzení není jistě také moc čtenářů nadšených. Zkusme jít ale ještě více do hloubky problematiky.

Na tomto místě je třeba také dodat, že ta pravidla ale nevytvořil člověk! Pravidla vytvořila příroda, tedy, její velmi pomalý vývoj během několika miliard let na této Zemi a my, tedy lidé, si je pouze snažíme osvojit a přizpůsobit svým potřebám. Snad by se dalo napsat, že se snažíme o to, aby se v našich podmínkách, tedy v podmínkách vytvořených uměle námi lidmi, chovali živočichové podle našich představ a přitom se ale dál vyvíjeli, jako ti, kteří žijí ve volné přírodě. Pochopitelně nám to ještě zcela nejde a matka Příroda má jasně navrch. Jasné je, že nám, tedy myslím tím lidem, ještě mnoho z toho co příroda vytvořila a vytváří, nedošlo.

Je ale pravda, že se v posledních letech mnoha chovatelům profesně velmi rozjasnilo a chov zvířecích druhů v alternativních podmínkách se oproti minulým staletím jistě vylepšil. A to zejména z hlediska chovaných živočichů. K dobru přispívá i věda a od ní se leckteré naše činnosti odvíjejí. Mnohé poznatky ale vznikají též u akvaristů a je pouze škoda, že spolupráce na tomto „poli“ není zdaleka tam, kde by měla být.

Je ale též nutné napsat, že máme všichni ještě co dohánět a upřímně, i když si mnozí myslí, že zvířata v zajetí si mnohdy žijí jako v bavlnce, myslím, že jejich skutečné místo je v jejich přirozených podmínkách, tedy ve volné přírodě. Té ale ubývá a přirozené lokality mnohých druhů musely ustoupit lidské činnosti. Stalo se tedy, že některé druhy ryb žijí již pouze v akváriích. To platí mimochodem pro mnoho ostatních živočichů. To vše ale souvisí s vývojem lidstva a s omezováním naší touhy vše „chránit“ a vše ovládat podle svých představ.

Odpovědný, a ten správný chov ryb v akváriích by měl tedy začít u teorie, ale to jsme snad již stokrát na těchto stránkách uvedli. Je tomu ale skutečně tak a v této souvislosti bych rád odkázal na titulek dnešního článku. Budeme-li začínat s tím, že vaše představy o barevném vodním světě plném života budou co možná nejrychleji splněny, uděláme velkou chybu a právě na to by Vás měl upozornit každý zkušený chovatel.

Co je předpokladem ke zdárnému a odpovídajícímu chovu každého živočicha v alternativních podmínkách? No přece zajištění odpovídajících podmínek pro každého z nich. Koupíte-li si kanára a klec, v tu chvíli můžete obdivovat jeho barvy, zpěv i jeho životní projev. Nasypete zrní, zajistíte vitamíny, napáječku napustíte čerstvou vodou a umístíte klec na odpovídající místo doma. To vše se dá pořídit i s nákupem za jedno krátké dopoledne. No a pak můžete studovat a studovat. Omlouvám se všem chovatelům kanárů, co jich na tomto světě pobývá, ale toto porovnání slouží pouze jako demonstrace odlišnosti chovu těchto dvou chovatelských světů. V žádném případě jejich snahu o dokonalý zpěv a barvu a stavbu těla nezpochybňuji! Leč přesto, skutečné spojení chovu kanárka a ryby dokázal vytvořit pouze jediný člověk na světě ve své geniální scénce a to byl Felix Holzmann.

S akvaristikou to je opačně!!! Uděláte-li tu chybu a pořídíte si akvárium s rybami dříve, než budete obeznámeni se základy jejich chovu v akváriích, zcela jistě Váš pokus dopadne špatně a to především pro ony chudery ryby, které hned v prvních dnech umoříte. Malér je v základech ve velmi odlišné věci a tou je voda. Voda je jednoduchá chemická sloučenina, ale ta voda, ve které ryby chováme, je sloučenina složitá a její hodnoty se neustále mění. A právě ty změny jsou nejčastější příčinou tragédie u začínajících akvaristů.

Zdánlivě složitým a zdlouhavým úvodem jsem se tedy dostal konečně k jadérku věci, tedy k návaznosti na titulek. Co tím vlastně myslím? Vybrat si svého akvaristu znamená takového, který nejenže ví, o čem mluví, ale také dokáže svoje rady přizpůsobit Vašim požadavkům. Chci tím naznačit pouze to, že akvarista, který bydlí například celý život v jedné lokalitě a používá stálý vodní zdroj, nemusí zrovna chápat souvislosti chovu u akvaristy, který žije v jiné lokalitě s chemicky odlišnými parametry vody. I když skutečně zkušený borec jistě bere tyto okolnosti v úvahu!

Zrovna takový problém se může stát tam, kde si akvaristu pozvou, aby vyřešil problém ve specializovaném obchodě. Ten, který nebude mít zkušenosti s obchodní praxí v akvaristické prodejně a bude například přesto po několik let doma úspěšně chovat ryby, těžko dokáže odpovědně poradit. A to je právě ta druhá akvaristika.

Ryby umístěné v obchodě by měly mít zcela jiný režim než ty, které chováme v „trvalých“ chovech. Pro tuto činnost je nejlepší zvolit jednoznačně jediné možné řešení a tím je zajištění odborného lektora pro tuto činnost. Pokud přijmeme do obchodu pracovníka byť s ohromným odhodláním a zapálením pro věc, nemůžeme od něj očekávat, že se postupně a hlavně rychle doučí. To není totiž možné! Profesionální akvaristika není v žádném případě snadná a je možná pochopit až tehdy, začnou-li se nám spojovat důležité souvislosti a tím také probudíme v sobě i cit pro věc, i když máme pro tuto činnost od přírody naděleno.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2013
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...