Je to omyl!

11.05.2013 | Žádné komentáře

Tak, jak mi do pošty chodí postupně čím dál víc dopisů, tak logicky dochází ke stále častějšímu opakování dotazů na podobná témata. Jedním z poměrně častých dotazů je dotaz na zakoupené ryby ve specializovaných prodejnách.

Zvláště tristní jsou pak ty od začínajících akvaristů či od dětí. Mnozí ani nepřipustí, že by si mohli z odborné prodejny domů do nového akvária přinést ryby s nějakou tou infekcí a příčiny problémů hledají všude jinde, jen ne v tom, že si problém přinesli hned zpočátku z odborné prodejny. Až když odpovídám na jejich dotazy, přijdeme společně na to, že mají v novém akváriu infekci, a že je třeba hned v počátku místo vytouženého podívání do čistého akvária s krásnými rybami, zahájit velmi nepříjemné a někdy i drahé léčení s nejasným koncem. To pochopitelně mnohé, a dnes čím dál více vzácné adepty akvaristiky, odradí od dalšího snažení.

Hned na začátku tohoto článku s nevděčným tématem musím napsat, že i ti nejzdatnější prodejci nemusí vždy rozpoznat začínající infekci, nebo latentní (skryté) nemoci. Ty se potom mohou projevit při zeslabení imunity ryb, tedy například při přenesení do jiného prostředí (rozdílná teplota vody, mnohdy propastně odlišná chemie a konec konců i nedostačující znalosti nového majitele ryb a akvária vcelku). V těchto okamžicích rybího života vzniká vždy stres a je důležité, jak velký a jak moc přivede rybí organismus k oslabení. To je klasický případ projevení se některé ze zákeřných chorob, číhajících na svoji příležitost.
Z vlastní zkušenosti musím napsat, že rybí infekce není něco vzácného, náhodného či snadno pomíjivého.

Ryba jako taková je vlastně stále „nemocná“ tak, jako náš, tedy lidský organismus. Jde asi o to, čemu všemu říkáme nemoc. Snad vás mnohé překvapí, že například těžký úraz, třeba při dopravní nehodě, je zlomenina. A třeba i zlomenina malíčku. Budeme-li tedy poslouchat zpravodajství v rozhlase a uslyšíme, že při dopravní nehodě byla dvě zranění těžká a dvě lehká, představujeme si asi kde co. Přitom nemusí jít zdaleka o tragickou, nebo nějak zásadně zničující, tedy z pohledu zdraví, událost. Tady s nadsázkou musím napsat, že tedy pokud se nejedná přímo o nás, že?

Mimochodem, naše tělo je neustále atakováno všemi možnými infekcemi. Vzpomeňte na alergie, všemožné záněty, naše vnitřní parazity, přemnožené bakterie, viry a tak bychom mohli jmenovat asi do nekonečna.

A tak i v našich akváriích máme všemožné pišišvory, kteří obtěžují i maří naše chovance, a kteří nám ztěžují naši práci a mnohým i estetický dojem. Mám-li být zcela spravedlivý, i naše, tedy lidské infekce jsou vlastně projevy nejrůznějších forem života, které žijí s námi na Zemi. Mají tedy právo na život? Jasně, řekneme asi, ale ne v nás!!! Ale všemožné živé projevy mnoha organismů v našem těle nejsou vždy zničující, naopak, vlastně bychom bez nich nemohli žít tak, jak to známe, ale ty, které nás trápí a čemu říkáme nemoc, ty bychom raději vůbec neviděli, což je docela dobře pochopitelné. Máme jich v těle ale požehnaně a ani o tom nemáme sebemenší tušení.

Mysleme tedy vždy na to, že si domů z obchodu přinášíme nový život, který umístíme ve zcela novém prostředí. Z hlediska našeho je to asi dnes již zcela běžná záležitost, ale musím Vás ujistit, že pro ty tvory rozhodně ne! Je pouze na nás, jakým způsobem se k nim zachováme. Jde asi o to, co můžeme vlastně při této činnosti ovlivnit. Je toho moc a věřte, že to nezačíná technikou či vzorně a draze zařízeným akváriem. Vše začíná našim věděním a všeobecnou informovaností. Je to vklad z nejvyšších a rozhodně bychom ho neměli podcenit. Tedy rozhodně ne v začátcích tvorby akvária. Netvrdím, že by člověk toužící po akváriu měl léta studovat, to rozhodně není nutné, i když velmi dobré, ale existují jisté indicie, zkrátka poznatky nás i našich předků akvaristů, kteří svou činností již dávno objevili základy chovu živočichů v akváriích.

Již mnohokrát jsem psal o karanténě a její důležitosti. Zakládat akvárium bez karanténní nádrže je vlastně nesmysl, velmi silný prohřešek proti akvaristické etice a ve své podstatě risk na účet všech živých tvorů, které si do akvária pořídíme. Už jen to, že do nově zařízené nádrže vypustíme rovnou ryby přinesené z obchodu je špatně a téměř vždy se nám to negativně záhy projeví. O takových rybách nevíme zhola nic, jejich původ, dosavadní chov, ani zda a jak byly případně karanténované. To poslední slovo předešlé věty bych dal asi do závorky, protože karanténa prodávaných ryb se téměř neprovádí.

Žijeme v době, kdy živý organismus, v našem případě ryba, je povětšinou pouze položka na dodacím listě. V mnoha obchodech, které si říkají odborné, nenajdete dnes člověka, který by všeobecně a odborně poradil se zařizováním akvária, natož s jeho dlouhodobým provozem a vším, co s tím souvisí. Mnohokrát jsem psal o neznalosti věci „odborných“ prodavačů a přitom není třeba tak moc. Ostatně, jako začínající rozhodně nepoznáte, zda Vám prodavač radí dobře. Zde ale musím opět na účet skutečných specialistů připomenout, že toto negativní upozornění neplatí rozhodně pro všechny obchody!

Prosím a nabádám tedy všechny, kdo s akvaristikou začínají, aby nebrali zakoupené ryby jako něco, co má svůj motůrek a co pouze jednou za den nakrmíme. Kupujeme si živý a zcela svébytný organismus, který má ale velmi odlišné, na rozdíl od nás, nároky na svůj život, a kterému MUSÍME vytvořit odpovídající prostředí. Zároveň se musíme snažit o pochopení jeho projevů, respektovat je a vyhovět jim. Znovu opakuji, začátky nejsou až tak složité či časově náročné. Je ale nutné!!! dodržet určité zásady, které vlastně odstartují život v našem akváriu. Na tomto místě musím napsat, že jsem za dobu své dlouholeté praxe poznal poměrně velkou řadu lidí, kteří začínali s akvaristikou, a kteří se vlastně nikdy k fungujícímu akváriu nedopracovali. A bylo to vždy pouze proto, že naprosto nepochopili zcela základní biologický systém, který s tvorbou akvária vlastně tvoříme.

Teď napíšu něco zcela scestného, ale přece… Představte si, že si do nového auta jezdícího na benzín, které je Vaší chloubou, natankujete vědomě naftu. Asi kroutíte hlavou, že? To udělá zkrátka pouze člověk velmi neznalý, nebo hooodně roztržitý. Musím přiznat, že se i to občas stává, ale i tak, udělá to velmi malé promile řidičů. Mám-li to ale porovnat s akvaristikou a s tím, že si někdo přinese do akvária nové ryby a hned je i s vodou ze sáčku nalije do již zařízeného a „fungujícího“ akvária, vyjde mi procento nesrovnatelně vyšší. Proč? Odpovězte si sami, není to tak složité.

A nakonec dovolte jedno doporučení. Vždy berte nové ryby, které si přinesete domů do akvárií jako ryby infikované. Pravda, nevíte, čím jsou infikované a tak si vždy zahrajte na detektivy a snažte se zjistit, co jim vlastně je. To se provádí poměrně snadno v karanténní nevelké nádrži a můžete si to přečíst na těchto stránkách pod heslem karanténa. Nezabere Vám to ani půl hodiny. Než nové ryby vpustíte do již fungujícího akvária mezi ostatní, měli byste je alespoň jeden měsíc sledovat v karanténní nádrži. To platí i pro akvária nová. Nikdy nevěřte nikomu, kdo Vám bude radit, abyste ryby, které přinesete domů vylili i s vodou ze sáčku rovnou do akvária, to je špatně a JE TO OMYL!!!

A znovu upozorňuji, budete-li potřebovat: čtěte, napište, volejte a třeba i křičte… Jsme tu pro Vás!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2013
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...