Vzkazy 8/2013

13.04.2013 | Žádné komentáře

Přesto, že kuchařina a akvaristika jsou na velmi vzdáleném pólu umu a znalostí, často tyto dva obory porovnávám a to z několika důvodů. Nemohu pominout, že jsou mi oba obory velmi blízké a zároveň sympatické a věnuji se jim po celý svůj život, i když kuchařině méně profesně. Proto mi také připadá správné, že se mohu o osobní znalosti opřít ve chvíli, kdy je potřeba některé zkušenosti předat.

Jednu významnou spojitost vidím v tom, že dva rozdílní kuchaři, když vaří podle stejného receptu, mohou dosáhnout naprosto rozdílného výsledku. A jako v kuchařině jde i v akvaristice o trpělivost, znalosti, použité ingredience a nepochybě i o kvalitu vody a její chemické hodnoty. A najednou tady máme mnoho společného a půjdeme-li ještě dál, najdeme jistě další příklady ke srovnání. Například osobní vlohy, chcete-li talent a pochopení celé problematiky toho kterého oboru.

Ale proč dnes tak zeširoka? Píše nám kuchař Jan a mám z toho velikou radost. Jednak proto, že mohu „kolegovi“ z cechu kuchařského pomoci radou z cechu akvaristického, který je mi přece jen nejbližší. A za druhé, problém kuchaře Jana zajímá zrovna v tuto dobu více našich čtenářů. Abych se ale v tom celém porovnávání neztratil, hned uvedu podstatu dotazu od kuchaře Jana.

Zelená voda

Téma zelených zákalů patří právě do této doby a hlavně, jak jsem již napsal, na toto téma se ozvalo více našich čtenářů. Jaro je typické oteplováním a též zvýšeným počtem světelných hodin. To, že se den prodlužuje, nám může v akváriu dělat pěkný nepořádek a hlavně, mnozí si to ani neuvědomují. Změna světelného režimu je pro akvárium velmi podstatnou veličinou, a pokud budeme světelnou intenzitu ubírat či přidávat, vždy to bude mít nějaký vliv na dění v akváriu. V tomto případě jde o dobu prodlužování osvitu akvária a zároveň o zvyšování intenzity světelného toku.

Uvedu příklad. Budu-li svítit nad akváriem jednou 36W zářivkou po dobu 11 hodin denně, a bude se mi po čase tvořit v akváriu hnědý povlak na předmětech i na listech rostlin, tedy rozsivky, zvýším dobu osvitu na 13 hodin. To většinou postačí pro zastavení rozšiřování rozsivek. To je ovlivňování délky doby osvitu. Tedy, neměním intenzitu.
Je ale další možnost, a to přidat ještě jednu zářivku či jiný zdroj světla, a nemusíme prodlužovat dobu osvětlení. A třetí možnost je, přidat na intenzitě i na době osvětlení. Jenže to je povětšinou příliš. I z tohoto důvodu se začne naopak po čase tvořit místo hnědých rozsivek řasa zelená, a to v nejrůznější podobě. A právě to se děje v akváriích při jarním prodlužování dne a zvyšovaní intenzity sluneční aktivity v našem podnebním pásmu. Tedy, velmi jednoduše a nepřesně: při nedostatku osvětlení se v akváriu tvoří hnědé řasy a při přebytku osvětlení, řasy zelené.

Pozor tedy na nezastíněná akvária během jarních měsíců. Je to vždy stejné a každé jaro se podobné dotazy pravidelně opakují. Je tedy nutné, pokud se akvárium nachází blízko denního světla, jeho dopad zastínit a zmírnit například papírem nebo jinak, a korigovat případně i umělé osvětlení. Druhá možnost je, vypnout osvětlení nad akváriem a ponechat po dobu jara a léta pouze denní světlo, ale to nedoporučuji. Denní osvětlení je u akvaristiky vůbec nevhodné, protože jeho svit je nestálý, nebo příliš intenzivní a také se podstatně mění podle ročního období. Tak nepatrné biologické prostředí jako je akvárium, je velmi snadno ovlivnitelné vnějšími vlivy z důvodu malé setrvačnosti ať teplotní, biologické i chemické.

Již v počátku plánování je dobré vybírat v místnosti takové umístění, aby se do akvária dostalo co možná nejméně denního světla. Potom nebudete mít až tak velké problémy s řasou zjara, nebo naopak, s hnědnutím povrchu dekorace na podzim, to když se denní svit v přírodě snižuje.

K tomuto bych ještě rád dodal, že k tvorbě řas velmi přispívá vysoký obsah dusíkatých látek, tedy živin. Což je v akváriích všeobecně spojeno s přerybněním a s překrmováním. Pokud budete velmi intenzivně svítit a zároveň překrmovat, vytvoříte v akváriu velmi slušnou pěstírnu zelených řas. Co tedy poradit? V případě, že už se voda zazelenala, nemusíte lomit rukama. Postačí vyprat filtrační hmotu a uvést filtr do maximální činnosti, provést základní údržbu akvária, zkontrolovat osvětlení, případně provést zastínění denního světla a hlavně, nějaký čas nekrmit. Nemusíte se bát, že budou mít ryby nedostatek. Pokud máte v akváriu již dospělé, nebo odrostlé ryby, týden bez podávání potravy vydrží a během toho týdne se určitě voda v nádrži pročistí. Dále pak je nutné korigovat podávání potravy a dobře odhadnout sílu osvětlení nad akváriem.

Závojnatky a jejich zaplnění jikrami

Tento dotaz je zjara asi nesmyslné řešit, protože se závojnatky na jaře při běžném krmení třou jako o závod. Přesto si paní Libuše stěžuje na apatii svých závojnatek a na to, že se jí nedaří jejich rozmnožení. V článcích je toho o závojnatkách habaděj, ale přece jen několik málo doporučení.

Je mi ale podezřelé, že paní Libuše popisuje stav svých závojnatek jako apatický. Bude to zřejmě jiný problém, který se třením nesouvisí. Je také možné, že ryby paní Libuše nejsou ještě pohlavně zralé, tedy dospělé. Ale to by rozhodně nebyly apatické. V tomto smyslu bych se spíše orientoval na vylepšení zdravotního stavu závojnatek a snad i na změnu potravy. O potravě vhodné pro závojnatky je na našich stránkách též mnoho potřebného ke čtení a tak stačí „zalistovat“.

Jsou zde ale ještě jiné pomocné praktiky, jak přimět závojnatky ke tření. Ty zároveň platí pro mnoho ostatních druhů ryb. Prvním opatřením bývá zvýšení teploty vody o 3°C. To vyvolá u zdravých a připravených ryb chuť ke tření. Ještě před zvýšením teploty obměňte alespoň třetinu vody v akváriu za čerstvou. Pokud ani toto opatření nepomůže, věnujte pozornost trvalému podávání nutričně vydatné potravy. V tomto případě jsou to živé nitěnky. Nezapomeňte též na rostlinnou část potravy. Mluvíme-li o jarním období, jednou z nejlepších součástí stravy zjara jsou čerstvé kopřivy. Nezapomeňte, že kopřivy obsahují též karoten, který velmi spolehlivě dokáže zvýraznit zabarvení ryb.

Nově zařízené akvárium

Pozor, nikoliv hned zpočátku!!! Jako nově zařízené akvárium je nutné brát toto ještě v druhém a ve třetím měsíci jeho života. Je nutné brát v úvahu to, že velmi důležitý biologický život se v akváriu „probudí“ a začne skutečně v kladném slova smyslu ovlivňovat život v něm až v druhém měsíci. Je dobré potom počítat s tím, že trvá další měsíc, než se aktivní biologické projevy v akváriu ustálí a začnou plnit svůj důležitý úkol. Významná je též biologická aktivace filtrační hmoty. Pamatujte, že bez zdravé bakteriální kultury se v akvaristice neobejdeme! A ještě něco, um akvaristy se pozná právě podle toho, zda dokáže svým citlivým přístupem udržet biologickou rovnováhu akvária v rozumné míře.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2013
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...