Motto: Nerad jsem „za chytrého“, ale rád poradím…

24.03.2013 | Žádné komentáře

Mám návrh, 22. březen by měl být svátkem všech akvaristů! Je to Den vody a tak není co dodat.

Když už jsem letos v jednom článku poněkud předčasně opěvoval jaro, musím se dnes zmínit o té nádheře, která je tady u nás v Lužických horách. Včera v noci: Vichr, -12°c, nový sníh… Jaro jako malované! No co, je ještě březen a tedy, za kamna vlezem´, jak praví dávná pranostika. Myslím ale, že má tato zkušenost reálný podklad. Jen bych nerad, aby platila i ta následující, tedy, duben, ještě tam budem´… Teplo je přece jen teplo, no ne?

Intenzita osvětlení a život v akváriu

V uplynulém týdnu jsem odpovídal na dotaz ohledně intenzity osvětlení v akváriu. Pan Jiří se ptal na konkrétní akvárium, jehož výška byla 40 cm. Potřeboval radu, jaké instalovat osvětlení a hlavně, jak silné. Na internetu i v knihách našel nejrůznější doporučení a z nich vyčetl, že na tuto výšku vodního sloupce má být světelná intenzita …
V odpovědi jsem mu napsal, že je zcela zbytečné hledat jakýkoliv předpis, jakákoliv doporučení. A to z prostého důvodu, přesné doporučení neexistuje. Platí zde jediné pravdivé doporučení, každé akvárium je originál, každé se chová jinak!

Ale jako u všech aspektů v akvaristice platí i zde určitá vodítka, podle kterých se můžeme orientovat. Je však nejdůležitější naše osobní zkušenost s každým akváriem. A dokonce je dobré vzít v úvahu i odpovědnost a pečlivost samotného akvaristy a to, jak se o vodu v akváriu stará a jak dbá na její mechanickou čistotu. Voda v akváriu propouští světlo i v závislosti na tom, jaký styl režimu akvária zvolíte. Budete-li preferovat tzv. bronzovou vodu, tedy vodu pralesních tůní, musíte rostlinám dopřát intenzivnější osvětlení. Naopak v křišťálové, bílé vodě, nebudete potřebovat až tak silné osvětlení. Doporučení a návody ve smyslu tolik a tolik wattů na jeden centimetr hloubky vody jsou zavádějící.

Nejprve ale jednu osobní zkušenost. Moje líheň je obestavěná akvárii tak, jako asi všude jinde. Je nevelká, okna má na západ a akvária mám i uprostřed místnosti. Některá jsou bez vytápění, těm stačí teplota v místnosti, v některých přitápím topnými tělísky. Velikost nádrží je od několika, až do osmi set litrů. V těch nádržích odchovávám, i když rozhodně ne nějaká veliká množství ryb, ale přece. Dalo by se říci, že ryby situuji tam, kde je zrovna prázdné místo tak, jak ryby dorůstají. Ale není tomu tak. Vypozoroval jsem, že určité druhy ryb jsou spokojené tady a jiné zase tam. Zkrátka, určitá akvária, pro určité druhy ryb…, a někdy i rostlin. Jednoduše řečeno, není to jedno! A jsem přesvědčen, že ona spokojenost života v jednotlivých akváriích je z mnoha procent odvislá od osvětlení. Přesněji řečeno, od druhu i intenzity.

V některých akváriích používáme výhradně umělá osvětlení, v některých kombinujeme denní osvětlení s umělým a vzácně jsou naše akvária závislá pouze na denním světle. Myslíte si, že záleží na světových stranách? Jistě! Při západu slunce je svit výraznější a intenzivnější a to některým rybám vyhovuje. Upozorňuji jen, že s denním světlem je nutné „zacházet“ velmi opatrně a hlavně na základě vlastních poznatků o umístěném akváriu na tom kterém místě. Je možné ho regulovat zastíněním akvária, například v letních měsících, kdy denní světlo jistě převyšuje svoji intenzitou naše požadavky. Změna chování ryb při dopadajícím slunečním osvětlení je markantní a pozná ji každý. Zvláště u některých druhů ryb, jako jsou například tetry, parmy i živorodky. Mohl bych ale jmenovat dál.

Mnohaleté zkušenosti akvaristů jsou velmi zajímavé a nejednou se divíme i ušima, jak se říká na Moravě. Budete-li po celý život obměňovat druhy ryb a pochopitelně je i reprodukovat, přijdete na mnohé, ale nakonec přece jen zjistíte to, co jste možná během praxe již tušili a co je nutné brát při chovu i pěstování v akvaristice v úvahu. Na tomto světě neexistují dvě stejně fungující akvária.

Platí velmi jednoduché pravidlo, které se kdysi říkalo i s trochou nadsázky. „Nefunguje“ ti doma akvárium? Přendej ho jinam! Je to poznatek již našich akvaristických předků, ale je pravdivý, ale hlavně, dnes se bere skutečně pouze jako archaická poučka. Je pravda, že technika, která se dnes vyrábí a v akvaristice používá, se nedá porovnat s tou, kterou používali naši dědové, ale zdaleka ne vše je v technice a už vůbec ne naše znalosti. Ty žádná technika nedožene. Víte, jak se kdysi řešil problém s růstem všelijakých řas? Obrátilo se nad akváriem krycí sklo a začasto bylo vyřešeno. Přijde Vám to podivné? Ale vůbec ne, dá se to vysvětlit. V dobách minulých se vyrábělo pro běžné potřeby sklo, na rozdíl od toho dnešního, značně nekvalitní. Při průhledu jím jste mohli spatřit mnoho vzduchových bublin, vln i jiných kazů. No a při otočení skla se jeho lom změnil a již to někdy stačilo pro jiný biologický vývoj v akváriu.

Umístění akvária vzhledem k dennímu osvětlení je též důležité z hlediska vytírání ryb a jeho přípravy. Některé druhy se třou při východu slunce, jiné dopoledne, jiné odpoledne k večeru i v noci. I z tohoto důvodu je třeba brát ohled na umístění akvária. Je ale asi bezpředmětné pro začínajícího akvaristu uvažovat o tom, jaké druhy ryb bude vytírat třeba za rok a podle toho pak případně měnit umístění pokojového akvária. V tomto případě se použije ona téměř všemocná technika a je vyhráno, no ale rozhodně ne vždy. Vhodné osvětlení je též důležité při odchovu potěru a při jeho krmení. Některým druhům rybího potěru je nutné přisvětlovat i v noci. A to zvláště v prvních dnech vývoje.
Osvětlení v akvaristice je velmi důležité! Nepodceňujte jeho význam a při umístění pokojového akvária nevybírejte určitý prostor jen proto, že se nám líbí, nebo že je zrovna tam místo. Už při rozvaze rozmístění nábytku je dobré vzít v úvahu povahu místa, kam akvárium situujeme právě z důvodu jeho další funkčnosti.

Pravda je, že akvárium se pořizuje téměř vždy, když je byt již dávno zařízen, ale i v tomto případě je nutné vybrat odpovídající umístění vzhledem ke světelným podmínkám. Je vhodné vždy vybírat takové umístění, kde je denní světlo nevýrazné a potřebnou intenzitu „dohnat“ osvětlením umělým. Ale každý, kdo má již nějakou tu praxi za sebou Vám potvrdí, že nejkrásnější pohled na život v akváriu je při dopadajícím slunečním světle. To si ale můžeme dovolit pouze chvíli ze dne. Bude-li sluneční svit dominantní, život v akváriu nebude zajisté podle našich představ. Zvláště pak měnící se roční období neprospívá tropickému životu v našich akváriích.

A nakonec ještě jedno upozornění, dejte si pozor! To s trochou nadsázky upozorňuji na to, že všelijaká amatérsky vyrobená svítidla jsou v rukou neodborníků velmi nebezpečná!!! Když už z jakéhokoliv důvodu nehodláte specializované osvětlení zakoupit, alespoň se poraďte s odborníkem, elektrikářem. Toto doporučení platí zvláště pro děti. Sám nejsem v elektrikářském oboru úplný laik, ale dostal jsem jich již za dobu mé praxe také pár pěkných. Pamatujte, že voda a síťové napětí je za určitých podmínek doslova smrtící kombinace. Pamatujte též, že voda je dobrý vodič elektrického proudu!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2013
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...