Jde o jejich pohodu!

2.03.2013 | Žádné komentáře

Konečně se nad Lužickými horami rozzářilo slunce a hned je veseleji. A to prosím nejen mezi námi lidmi, ale kdo jste vnímaví a sledujete bedlivě dění v akváriu, zaznamenáte jistě změnu i v chování akvarijních živočichů, zvláště pak ryb. Mimochodem, i u některých rostlin lze vysledovat změnu intenzity růstu. Může za to prodloužení doby světelného režimu dne, změny tlaku a ještě více veličin, které my lidé ani nemusíme vnímat. Vím ale jistě, že fungující akvárium umístěné ve sklepě bez oken, kde se změny v době a intenzitě osvětlení neprojeví, podléhá svým chováním změnám ročního období též. A to chováme živočichy převážně z tropických oblastí Země, kde k podobným změnám, tak jak je známe v našem podnebním pásmu, nedochází.

Dvojí pohled

1.

Byl pochmurný den a já se těšil na návštěvu u kamaráda akvaristy. Hned ve dveřích, sotva jsem stačil pozdravit, jsem byl zasypán sprškou informací o jeho chovu ryb a o tom, jak se mu daří. Kamarád mě uvedl ze síně do bytu a zamířil do místnosti, spíše do místnůstky, kde měl umístěné svoje poklady v podobě oploutvených obratlovců. Znal jsem to u něj dobře a tak mě nepřekvapila uhlazenost, až preciznost uspořádání jeho chovu. Malá místnost, okolo akvária a uprostřed stoleček s židlí, na kterou mě vždy posadil, když jsem k němu přišel. Sám si přinesl jinou židli z kuchyně. Po chvíli jsem míchal kafe v hrnku a blaženě se rozhlížel po jeho nádržích a jako vždy, poslouchal výklad mého kolegy o tom, co se mu od té doby, kdy jsem zde byl naposledy, podařilo.
Bral to vždy pěkně popořádku a postupoval od jednoho konce líhně k druhému, od jednoho akvária až k tomu poslednímu. Vše mělo v jeho zařízení svůj účel, vše bylo platné a využité. Odstavená akvária byla čistě vymyta a uložena. Zkrátka přesně tak, jak velela jeho nátura. Nezapomněl na nic a jeho výklad byl takový, jako ostatně on celý, tedy perfektní. Bábinka by jistě přirovnala, že by se z podlahy u něj dalo jíst.

Zde je nutné upozornit na skutečnost, že nejen čisté a perfektní uspořádání líhně a vybavení, ale i perfektní uspořádání interiérů akvárií bylo možné spatřit. Technická zařízení byla v dokonalém pořádku a osvětlení akvárií by mohlo jít z fleku na technickou. To se, jak všichni dobře víme, u mnoha z nás tak zdaleka neděje. Vždy, když jsem navštívil tohoto akvaristu, jsem obdivoval uspořádání vnitřků akvárií. Rostliny byly umístěné zásadně v miskách a bylo úzkostlivě dbáno na to, aby se štěrk z misek nevysypal na dno akvária. Druhy ryb byly perfektně rozděleny podle skupin a chovné páry měly svá akvária. Rozplavávačky měly vždy perfektně čistou vodu a ryby v nich byly také čerstvé, v našem jazyce bych měl spíše napsat, že byly na první pohled vitální a krásně zabarvené.

Co vytknout? Jasně, že nic, právě naopak. Vzít si v mnohém ponaučení a děkovat, že jsou ryby u tohoto akvaristy v naprostém pořádku a hlavně, mají svou budoucnost. To se bohužel o mnohých chovech napsat nedá. Pramálo záleží z pohledu chovaných ryb na tom, zda je stojan s akvárii proveden ve zlatě či v plastu. Nejdůležitější je jejich zdravotní stav a vitalita, což spolu úzce souvisí. Vše ostatní je věc a pohled chovatele samotného a také toho, jak se u svých milášků on sám cití.

V jinou dobu v jiném městě

2.

Byl pochmurný den a já se těšil na návštěvu u kamaráda akvaristy. Hned ve dveřích, sotva jsem stačil pozdravit, jsem byl zasypán sprškou informací o jeho chovu ryb a o tom, jak se mu daří. Kamarád mě uvedl ze síně do bytu a zamířil do místnosti, spíše do místnůstky, kde měl umístěné svoje poklady v podobě oploutvených obratlovců.
Nebyl jsem u Luboše zdaleka poprvé a tak jsem věděl, do čeho jdu. Malá místnost byla až po strop zaplněna akvárii a hlasité bublání doplnilo až intimně známou atmosféru. Na první pohled bylo znát, že si Luboš nedělá žádné problémy s uspořádáním technického vybavení líhně a hlavně, část samotného vybavení myslím používal ještě jeho dědeček akvarista. Zkrátka, organizovaný binec. Tak by to asi komentovala bábinka.
Zajímavé bylo jeho pojetí vybavení akvárií. Luboš si zásadně nedělal problémy se zařízením v akváriích a hlavně, základ byl štěrk nasypaný volně na dno akvária a zasazené rostliny. Vše dělalo dojem nesmírného zmatku a bylo možné si myslet, že sám chovatel ani neví, co vlastně ve svém zařízení chová. Opak byl ale pravdou, každý zkušenější by po chvíli rozmluvy poznal, že kdyby Luboše vzbudil uprostřed hlubokého spánku a zeptal se ho na sebemenší podrobnost týkající se jeho akvárií, záhy by ze sebe „vysypal“ odpověď.

A jeho ryby? Bylo potěšení sledovat stav života v jeho akváriích. Zarostlé nádrže byly domovem mnoha druhů akvarijních ryb i jiných živočichů. Vše bylo ale podle pravidel. Všemožné druhy ryb byly umístěny podle nároků tak, jak bylo třeba a ony prohřešky, které by mnozí na první pohled zaznamenali, byly skutečně pouze v prvním pohledu na líheň. Co se ryb týkalo, bylo vše v tom nejlepším pořádku.

Co vytknout? Jasně, že nic, právě naopak. Vzít si v mnohém ponaučení a děkovat, že jsou ryby u tohoto akvaristy v naprostém pořádku a hlavně, mají svou budoucnost. To se bohužel o mnohých chovech napsat nedá. Pramálo záleží z pohledu chovaných ryb na tom, zda je stojan s akvárii proveden ve zlatě či v plastu. Nejdůležitější je jejich zdravotní stav a vitalita, což spolu úzce souvisí. Vše ostatní je věc a pohled chovatele samotného a také toho, jak se u svých milášků on sám cítí.

Zdá se Vám, že je dnešní článek napsaný tak trochu přes kopírák? Je, a to zcela záměrně. Ono totiž skutečně nelze měřit akvaristy podle toho, jak vyleštěné mají boty, nebo ještě lépe, skla u akvárií. Pravda, mnohé to napovídá o jejich povahách a náturách, ale vždy by nám všem mělo jít o chované tvory, kteří si tuto cestu jistě sami nevybrali, a kteří, aniž by tušili, jsou striktně odkázáni pouze na nás akvaristy. Více bychom měli sledovat akvária spíše z pohledu zevnitř, než z vnějšku a hlavně, pokusit se vnímat prostředí, ve kterém ryby chováme.

Přejeme všem hezký začátek jara a hlavně co možná nejméně nemocných čudel!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2013
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...