Vzkazy 5/2013

16.02.2013 | Žádné komentáře

Témata popisovaná níže, jsou zároveň odpovědi na Vaše dotazy, které se v poslední době ze známého důvodu nahromadily a hromadí v mé poště.

Již mnohokrát jsem psal o tom, že jedním z nejčastějších a nejzávažnějších problémů v akvaristice je nadměrný obsah dusíkatých látek ve vodě. Co je ale pro nás důležité a co bychom měli všichni pochopit je to, proč a z čeho se vlastně tyto látky ve vodě tvoří, jak se projevují a co způsobují?

Jednoduše by se dalo napsat, že obsah dusíkatých látek ve vodě vzniká a zvyšuje se rozkladem organických hmot v akváriu, jejich projev je vlastně okem neviditelný a projeví se až na negativním zdravotním stavu ryb, což je zároveň odpověď na třetí otázku. Ale to už je povětšinou pozdě na nápravu! V minulých článcích jsem psal, že tento proces mají na svědomí bakterie. A vůbec nejčastější příčinou otravy vody dusíkatými látkami v akváriu jsme my sami. Tento velmi nebezpečný stav ohrožující život nejen ryb v akváriu je začasto způsobený překrmováním. Stará pravda, řeknete si, ale znovu a znovu přicházejí na toto téma dotazy a prosby o nápravu věci. Prosím tedy, najděte si ve vyhledavači články s tímto problémem, jistě se dopídíte všeho, co potřebujete vědět. Myslím, že bych se pouze opakoval. Nebude-li přesto v něčem jasno, napište, zavolejte.

Závojnatky

Kolik si myslíte, že mi přišlo do pošty za poslední měsíc dotazů pouze na závojnatky?…, 17! Lze říci, že se z poloviny jedná o ten samý a stále dokola se opakující problém. Již jsem se zmiňoval o tom, že tyto dotazy patří k těm nejčastějším. Odpovídám každému zvlášť a třeba i odkazem na určité články. Dnes ale znovu zopakuji to, proč se chov závojnatek tolika chovatelům, zvláště potom začínajícím, nedaří.

Především, závojnatka rozhodně NENÍ bezproblémová, nenáročná a snadno chovatelná ryba a už vůbec není vhodná pro začátečníky!!! Je pravda, že při dodržení několika málo chovatelských pravidel není takřka co pokazit, moje zkušenost je ale taková, že mnohé z toho co je potřeba pro zdárný chov závojnatek udělat, se podceňuje. Stačí potom maličkost a problém je na světě. Není závojnatka jako závojnatka a rozhodně není vůbec dobré chovat všechny variety stejným způsobem. Většina nepravd a chybných chovatelských rad a pouček vznikla v minulosti a dodnes se tradují a stále dokola se nešťastně opakují.

Existuje mnoho variet závojnatek, které se k nám importují z dalekých východních zemí, kde jsou chované po mnoho generací v teplé vodě s velmi odlišnými hodnotami, než naměříte u nás ve vodovodní síti. Už jejich letecká a dlouhotrvající přeprava je pro ně velmi zatěžující a co potom přendávání z akvária do akvária z důvodu stylu prodeje. Než se dostane ona nešťastnice k Vám do akvária, prožije si velké útrapy, ale ani to není zdaleka pro ni zhoubné, jako to, že většina konečných majitelů těchto krasavic, neví vlastně co s nimi.

V dnešní době je stokrát na místě karanténa a bez ní nelze zakoupit jakékoliv nové ryby do našich akvárií. Je to každodenní problém a dotazy na léčbu „krupičky“ či jiných zavlečených infekcí po zakoupení nových ryb jsou takřka denně v poště. U závojnatek platí to, že je nutné provést tzv. řízenou karanténu. Je to postup, při kterém je možné zjistit, „co“ jsme si vlastně domů přinesli s novými závojnatkami. Z vlastní zkušenosti mohu bez jakýchkoliv rozpaků napsat, že v obchodech se nenachází téměř ani jedna závojnatka zdravá. Tedy zdravá v tom smyslu slova. Jasně, že téměř na každém živém organismu nalezneme něco, co by se dalo označit za odchylku od normálu…, no a co je ale potom ten normál, že? Ale abych to s tou filozofií nepřehnal, asi všichni dobře víte, co mám v tomto případě na mysli. Je jasné, že bychom si měli do akvárií přinést z obchodu ryby, které nám po krátké chvíli nezamoří celé akvárium nějakou tou infekcí a naši miláčci nezačnou hromadně hynout. To je ovšem pouze teorie. Je sice krásná, ale skutečnosti na hony vzdálená. Zkrátka, nové ryby VŽDY do karantény!!!

A právě u závojnatek platí to, že nejprve je musíme zbavit co možná nejvíce nežádoucích vlivů, které by mohly ohrozit jak je, tak i ostatní ryby v našich akváriích. Osobní zkušenost mám takovou, že vždy při karanténě nových závojnatek vybavím holou nádrž pouze osvětlením, vzduchováním a kvalitním topením. Topné tělísko musí mít schopnost přesné stabilizace vysoké teploty, protože temperuji první tři dny závojnatky na 34°C a silně vzduchuji. Do vody nikdy nepřidávám žádnou chemii. Žádnou znamená – ani sůl!
Po třech dnech postupně snižuji teplotu až na potřebných například 22-24°C(to podle variety) a v té samé nádrži je nechám nejméně dva až tři měsíce! Po celou dobu krmím nejnutnější dávkou potravy, která ale musí být velmi kvalitní, a pečlivě sleduji vývoj jejich zdraví. V těchto dnech mi velmi pomáhá dobrá lupa. Často měním část vody za čerstvou a to i z toho důvodu, že po dobu karantény vodu v nádrži nefiltruji.

A až v případě, kdy se nějaká ta infekce i po teplotní proceduře objeví, až v tom případě používám konkrétní prostředky k potlačení konkrétní infekce. Rozhodně „nemáčejte“ jakékoliv ryby v jakékoliv chemické lázni. Běžně prodejci v odborných prodejnách radí přidat do akvarijní vody nějaké preventivní prostředky v případě, že si u nich koupíte nové ryby do akvária. To je špatně!!! Tou nejschůdnější a prozatím nejsprávnější cestou je jedině déletrvající a správně provedená karanténa. A ještě něco, onu metodu s vysokou teplotou není možno aplikovat na všechny druhy ryb! Některé ryby jsou na tak vysoké zvýšení teploty vody citlivé a nemusely by to přežít. Rozhodně je ale vždy nutné znatelně vzduchovat. Myslete vždy na to že: čím vyšší teplotu voda má, tím menší procento kyslíku je v ní obsaženo.

A nakonec pro paní Jitku a zároveň pro všechny, kteří mají potíže s doléčením infekcí

Po vyléčení „krupice“ se stává, že jsou ryby druhotně napadené bakteriální infekcí a začasto i plísněmi. To též záleží na tom, v jak pokročilém stavu nemoc diagnostikujeme. Pozorujeme rozpad ploutví i chomáčky plísně na nich. To je ale již dopad nesprávného použití léčiv a hlavně též neodborně vedené léčby. Vlastní zkušenost mám takovou, že když už používám k léčení chemické prostředky, následně umisťuji ryby do karantény a tam je tzv. doléčuji, jsou to v mé mysli a v nadsázce jakési rekonvalescenční lázně pro ryby. Tam vždy zvyšuji teplotu a to podle druhu léčených ryb. Poměrně velké množství začínajících infekcí lze ale zvládnout vhodnou volbou teploty, tedy bez chemie. Budete-li mít tedy konkrétní potíže s konkrétním druhem ryby, napište, a když budu mít tu zkušenost, jistě rád poradím.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Únor 2013
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...