Vzkazy 2/2013 – Ze života akvaristů

19.01.2013 | Žádné komentáře

Pan Petr má akvárium plné ryb, sice vodu „čistou“, ale zelených řas nadbytek. Z těch několika řádků je zřejmé, že jde o klasický příklad, kdy přerybněné akvárium sténá pod vlivem nadbytku živin a pochopitelně i dusíkatých látek. Více ryb v akváriu než je zdrávo, je jedna z nejčastějších chyb začínajícího akvaristy. Pokud se ale již tak stane z jakýchkoliv důvodů, je nutné zvolit odlišný režim, než je pro to které akvárium při jeho objemu a technickém vybavení běžné. Základní opatření bývá poměrně snadné a postačí zvýšit výkon filtru, zároveň s častější pravidelnou výměnou vody v akváriu za vodu čerstvou. K tomuto patří též změny krmného režimu.

Všeobecně se má za to, že – více ryb, více krmiva. Tato sice logická věta je ale velmi zavádějící. V tomto případě platí pravý opak. Je nutné si uvědomit, že více ryb a více krmiva znamená více exkrementů, tedy i více dusíku. To je bezpodmínečně nutné korigovat. V opačném případě se začne nadměrné množství dusíkatých látek v akváriu hromadit a je pak pouze otázka času, kdy dosáhne kritickou mez a z tohoto stavu již není návratu. Ryby nejsou při tomto druhu otravy schopné přijímat kyslík, i když je ho ve vodě dostatek, a hynou.

V jinak, téměř již delší dobu bezchybně fungujícím akváriu pana Petra, nastalo peklo krátce poté, co si do něj přinesl k již mnoha stávajícím, pouze několik, jak on píše, malých červených živorodek. Do té doby vše „běželo“ tak jak mělo a pouze sem tam se v akváriu objevila na starším listu, nebo na skle zelená řasa, s čímž nebyl problém. Po umístění živorodek ale začala řasa porůstat celý prostor akvária a dokonce se slabě zazelenala i voda. Pan Petr tedy svěřil své trápení prodavači v akvaristice a ten mu poradil, aby si zakoupil další ryby do té, již tak husté „polévky“, a to Ancistrusy. Bylo tedy na místě, jak jinak, začít i více krmit. Přece je nenechám hlady, že!?

Na tomto místě je ještě nutné upozornit na to, že živorodky všeobecně patří k velkým znečišťovačům akvarijní vody a stačí několik živorodek přidat do již zaběhlého akvária a doposud fungující biorytmus se velmi poruší. Objem akvária je v tomto případě již nevyhovující, nebo je nutné změnit režim tak, jak jsem výše popsal.

V případě dobře vedeného a nepřerybněného akvária by se rada s Ancistrusy ještě dala pochopit, ale tím, že již tak přeplněné akvárium zatížil pan Petr dalšími rybami, místo aby některé z nich odebral, dokončil dílo zkázy. Ancistrusi nepomohli a řasa začala růst ještě bujněji. A v tuto chvíli jsem dostal od Petra dopis a žádost o radu. V tomto případě jde tedy zcela jasně o trvalé překrmování v akváriu přeplněném rybami.
Petře, až budete mít v úmyslu prostřednictvím Ancistrusů vyčistit akvárium, přestaňte krmit a uvidíte již druhý den ten zájem o vše, co se jim k snědku v akváriu hodí.

Mimochodem, přidají se i ostatní ryby. Přijdou na řadu i skla porostlá řasou a třeba i starší listy rostlin. Zajímavé je, že listům samotným ryby téměř neublíží. Ze zkušenosti a z logiky věci ale vím, že je dobré starší listy porostlé řasou z akvária prostě odstranit, už jim tak jako tak nepomůžete a v akváriu je přebytek organické hmoty na škodu. Nemusíte se bát, že ryby uhynou hladem, bez problémů nekrmte třeba týden. Je to to samé, jako když odjíždíte na dovolenou. Pokud jsou ryby již dospělé, jim i celému akváriu ten půst pouze prospěje. Jen je nutné ještě proprat filtrační náplň.
Již po několika dnech poznáte tu velkou změnu. Zákaly z vody zmizí a porosty řas se podstatně zredukují. Potom je nutné dokončit „úklid“ v akváriu a začít s novým režimem počítajícím s tím, že omezíte podávání potravy. Tak jako tak ale doporučuji dodržovat v akváriích všeobecně počet ryb na té nižší úrovni. U dekoračních akvárií je vždy lepší menší počet ryb a dobrý porost živých rostlin. Ty zároveň umí redukovat dusík na přijatelnější látky, které nejsou tolik toxické.

Závojnatky

Po nějakém čase bych rád upozornil na již vydané články o závojnatkách z toho důvodu, že dotazy na jejich chov i odchov jsou stále časté, i když o nich na našich stránkách bylo napsáno mnoho. V poslední době jsem odepisoval několika pisatelům a téměř vždy šlo o problematiku, která byla již v článcích i v poradně řešena. Prosím tedy o jednoduchý technický trik. Napište do vyhledávače nad články slovo závojnatka a je to. Otevřou se Vám články o této problematice. Nenajdete-li však ani tak odpověď na Vaši otázku, bez váhání napište.

Dnes bych se ale přece jen zastavil u jedné z problematiky závojnatek a tou je stálost typu a barvy.

Stávalo se mi v minulosti, že po zakoupení nádherných sametově černých závojnatek, jsem se těšil, jak dorostou a co z nich vlastně bude? Ještě například po půl roce, to když už byly o poznání mohutnější, jsem se z jejich černé barvy těšil. No a neuplynul ani další měsíc a v akváriu plavaly černočervené ryby. Změna barev je v tomto případě velmi markantní a rychlá. Je jen zajímavé, i když vysvětlitelné, že se tak děje po poměrně dlouhém čase, ale když to přijde, děje se tak poměrně rychle. Na „vině“ je světlo a výměna buněk vzhledem ke stárnutí rybího organismu. No co už s tím, nehodláme-li ustoupit, čeká nás další pokus u dalšího prodejce. Na čisté černé závojnatky tak můžeme čekat i několik let.

No, však zkuste Vaše mladé závojnatky umístit na léto do venkovního bazénu a něco uvidíte. Zhruba po dvou až třech týdnech na sluníčku se budou dít věci a ani nebudete věřit vlastním očím. Barvy jejich těl se všelijak promíchají i zcela promění a nastane totální změna, ale věřte, že většinou k lepšímu. Barvy ryb z venkovních rybníčků jsou všeobecně pestřejší a výraznější. Však chovatelé závojnatek mi dají jistě zapravdu. Kdysi jsem umístil do akvária na balkóně ryby Poecilia velifera, tedy živorodky velkoploutvé. Do akvária svítilo odpoledne přímé slunce a záhy se začala tvořit v akváriu zelená řasa. Tehdy jsem se nestačil divit, co to s vybarvením ryb udělalo! Po získání mnoha dalších zkušeností se mi podařilo odchovávat tyto ryby s krásnými a vysokými ploutvemi. V tomto případě hrála roli i přirozená potrava, tedy zelené řasy. Zajímavé je, že v podobných podmínkách nevyžadují tyto ryby tak vysokou teplotu, v jaké je chováme v akváriích v místnosti.

A ještě něco, již poněkolikáté se mi stalo, že nepoučení chovatelé mi psali o záhadné nemoci, při které se mění barvy závojnatek. V drtivé většině šlo právě o tento efekt, tedy o změnu vybarvení z výše uvedených důvodů. Prosím tedy, „nenamáčejte“ ty chudery hned do všelijakých barviček a nesmyslných kombinací chemikálií jen proto, že změní barvu. Je nutné nejprve zjistit příčinu a poté případně léčit. Opačně je to vždy špatně!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2013
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...