Vzkazy 1/2013

13.01.2013 | Žádné komentáře

Musím se přiznat, že jsem po zveřejnění posledního článku vyčkával, jako mazaný lišák na zajíčka, a to pochopitelně v dobrém. Zveřejnil jsem foto klíčícího semene bez toho, abych ho pod článkem popsal. Byl jsem zkrátka zvědav, zda se někdo ozve. A nečekal jsem dlouho. Na fotce je klíčící semeno krásné leknínovité rostliny Barclaya longifolia. Tímto zároveň odpovídám zvídavým akvaristům, kteří mi napsali.

Je to jako se vším na internetu a myslím, že by bylo dobré, kdybyste se podívali na net a pokusili se vyhledat odkaz s tímto tématem. Najdete mnoho odkazů i fotografií a také mnoho nesmyslů. Barclaya je typická vodní rostlina a má ráda teplou a měkkou vodu. Pamatuji, že jsem se o ni zajímal již v dávné minulosti a pěstoval jsem ji ve středně tvrdé vodě na pražském Žižkově. Také to šlo, ale tady v Lužických horách to prostě nemá chybu. O Barclaye je možné se dočíst na našich stránkách, postačí si do vyhledavače nad články napsat její název.

Zmíněné foto jsem zveřejnil záměrně a to proto, že semena popisovaná a prezentovaná na internetu jsou v mnoha případech semena jiných rostlin. Barclaya má semena velmi typická a téměř je nelze zaměnit. Klíčí ochotně, ale to je asi tak s pohodlným pěstováním vše. Po vyklíčení na nás čeká mnoho strastí, například s řasami na klíčících rostlinkách, ale ty se dají překonat a při znalém pěstování je možné z jednoho semeníku sklidit po roce až téměř 700 mladých „princezen“. To je totiž počet KLÍČÍCÍCH semen, které jsem z jednoho vydařeného semeníku napočítal.

Paví očka slečny Lindy

Linda si stěžuje na nízký počet mláďat ve vrhu jejích živorodek, když ví, že průměrný počet narozených je všeobecně větší. V tomto případě se jedná o ryby z rodu Xiphophorus. K tomu mohu poznamenat, že je to převážně kvalitou vody, ale může to být genetická dispozice, kvalita a frekvence podávání potravy, nevhodně volené osvětlení i jeho délka, teplota vody a pochopitelně nevhodná kombinace těchto příčin.
Již několikrát jsem upozorňoval v článcích na to, že živorodky (viz. poznámka pod článkem 1) se všeobecně cítí dobře ve vodě čerstvé. S chemickými hodnotami mám takové zkušenosti, že ať jsem choval živorodky z rodu Xiprophorus, Poecilia, Belonesox či Hetrandria, vždy jsem měl větší úspěchy, když jsem buďto část vody pravidelně denně měnil, nebo když jsem zajistil nepřetržitý průtok, chcete-li průkap čerstvé vody do chovných nádrží.

To co uvádím, jsou pouze moje letité zkušenosti a nemusí platit tam, kde se v nevhodné kombinaci setkají jiné extrémní okolnosti. Může se tak například stát tam, kde akvarista čerpá do akvárií vodu ze studně s extrémně tvrdou vodu a podobně. Důvody jsou zřejmé a hlavní je ten, že živorodky, ač jsou velkými znečišťovači akvarijní vody, nemají rády prostředí s vyšším obsahem dusíkatých látek. Zajistíte-li jim častou obměnu akvarijní vody za vodu čerstvou a nezatíženou dusíkem v jakékoliv podobě, je to první a podstatný krok k úspěchu.

A na závěr opět jeden příklad z praxe. V akváriu s běžným provozem, tedy s pravidelnou týdenní údržbou filtru a výměnou části vody v akváriu, počty narozených jedinců u živorodých ryb mohou být menší až o padesát procent na rozdíl od ryb chovaných v průtokových akváriích. A ještě něco, budete-li alespoň přikrmovat hmyzími larvami či imagy, vitalita a zdravotní stav ryb se ještě zvýší. A pozor, nezapomeňte na stravu s obsahem rostlinných proteinů. V tomto ohledu se mi u živorodek dobře osvědčila krmiva s přídavkem spiruliny.

Oto, není to rozhodně jedno!!!

A dotaz od Oty zkráceně zní: Je jedno, kde si obstarám ryby pro chov? Pan Ota slyšel, že ryby z akvaristických prodejen nejsou tak „kvalitní“, jako od samotných akvaristů a už vůbec se nehodí k pozdějšímu vytírání.

Toto je otázka, která by si zasloužila velmi širokou debatu. Kdo s tímto problémem potřebuje pomoci, pokusím se záležitost vysvětlit. Jde opět o vlastní zkušenosti a o to, co vlastně od zakoupených ryb čekáme. Pokud jde o zkušenosti s obchody, důležité je znát skutečně takové, které se řadí mezi ty odborné, ale i tam potřebujeme být vybaveni znalostmi. Já bych nerad komukoliv vstupoval do svědomí, ale myslím, že odpovědný a hlavně znalý prodavač by určitě záměrně neprodal, zvláště pak začínajícímu, rybu nemocnou. Na druhou stranu je pravda, že i když bude onen prodavač znalý svého řemesla, nikdy nemůže předpovídat, kam se chystá onen zákazník rybu po zakoupení vpustit. Těžko si zákazníci, a zase jsme u méně znalých začátečníků, přinesou do prodejny soupis chemických hodnot vody, která u nich teče z vodovodu. Na tom pochopitelně záleží též. Ono totiž k problému stačí, když budete mít ve své domácnosti rozdílné hodnoty vody, dejme tomu pH, nebo tvrdosti vody než jsou v obchodě, a malér je na světě.

Takže, není to vždy chyba prodávajících, že nám ryby z prodejen v akváriích kolabují. A jsme u znalostí našich, tedy u zkušeností jak praktických, tak teoretických. No jo, ale to je pouhý názor. Většinou je tomu právě naopak! Rozhodnuvší se zkrátka odebere do obchodu a bez jakýchkoliv předchozích znalostí zakoupí akvárium, techniku, ryby… No a to už je špatně i z toho důvodu, že znalý prodavač se musí ptát, musí tušit, co se chystá a musí to zarazit hned v počátku. A to, že odborník pozná laika na první pohled je skutečnost, tomu věřte! Jde tedy o to, věřit odborným zaměstnancům tam, kde si alespoň myslíme, že by „to“ mohlo po odborné stránce fungovat. Jak to poznat? To je právě, oč tu běží. Navštivte burzu, či známého akvaristu a on určitě poradí.

Další možnost je, zakoupit ryby přímo u chovatele, akvaristy. To je sice možnost ta neschůdnější a nejlepší, ale kde je brát? Tedy myslím ty chovatele… Dnes akvaristé mizí, a pokud některého neznáte osobně, ještě tak se s nimi setkáte na akvaristických burzách. Pamatuji na svoje začátky před mnoha léty, kdy jsem jednou čirou náhodou byl svědkem, jak do prodejny Zverimexu na pražském Žižkově přinesl akvarista ryby na prodej. Doslova jsem číhal, až se transakce uskuteční a přisál jsem se na něho, až z toho myslím tehdy byl nesvůj. Šli jsme pak spolu až k jeho domu a během té nedlouhé cesty jsem se dověděl mnoho potřebných věcí.

Není žádný problém si vyhledat některou z nejbližších akvaristických burz na internetu a navštívit ji. A neseženete-li právě onu rybu tam, alespoň si najděte spřízněnou duši z akvaristů a doslova ji vycucněte. Oni ti nimralové, kteří stojí u svých akvárií, se také rádi pochlubí i pobaví o svém oboru a ještě Vám jistě dobře poradí. A nezlobte se na ně, když Vám hned zpočátku neprozradí o rybách vše, co znají, oni dobře vědí, že by Vám to stejně k ničemu nebylo. Zkrátka, musí se postupovat pomalu a hlavně „to“ poměrně dlouho trvá. No, vždyť už dávno víme, že jedna z nejdůležitějších vlastností akvaristy je trpělivost ne?

1) O tom, že živorodky nejsou vlastně živorodky v pravém slova smyslu, doporučuji článek ze 14.3.2009.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2013
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...