Vzkazy 23/12

9.12.2012 | Žádné komentáře

Známe to asi všichni. Půjdete-li navštívit nějakou komerční instituci a jen tak ze zájmu se na něco zeptáte odpovědného pracovníka, dostane se Vám povšechná informace a zaměstnanec je ten tam. Zrovna tak je tomu, tedy abych někomu zcela neznámému nekřivdil, ve většině případů. No, vzpomeňte například na znalost a ochotu prodavačů v oněch velikých komerčních domech, které, a to nejen u nás, rostou jako houby po dešti. Nerad bych to zde zdlouhavě rozváděl, ale při mé poslední návštěvě v takovém domě se zaměstnanec mojí prosté otázky tak polekal, že všeho nechal a k mému úžasu a pobavení doslova utekl. Ale abych nekřivdil ani jemu, přiznám se s úsměvem, že ani nevím, zda rozuměl naší mateřské řeči. Jinak je tomu ale v případě, kdy jdete navštívit někoho známého a potřebujete tytéž informace. To abyste si vzali pěkně silný sešit a dobrou tužku… Ono jde o ten individuální přístup a také o to, že víte s čím a za kým jít, že?

Podobné případy by se ale rozhodně neměly stávat v obchodech odborných a specializovaných. V takových právem očekáváme onen individuální přístup a hlavně erudovanost. Nemusím se zřejmě zmiňovat o tom, že právě v obchodech akvaristických a chovatelských je všeobecně tento styl obchodu na místě. Tedy, měl by být…, vždy tomu tak bohužel není a jak čas běží, skutečná erudice, tedy odbornost a znalost, z mnoha chovatelských obchodů mizí. Máme-li však odhodlanost a výdrž, svůj oblíbený obchod si jistě ve složitém labyrintu dnešní obchodní sítě najdeme.

A snad nejlepší případ je ten, když se dostaneme skutečnému odborníkovi rovnou „pod kůži“. Tímto přirovnáním mám na mysli tu situaci, kdy se takovému člověku dostaneme jaksi přímo na tělo, ještě lépe, přímo k němu do jeho chovatelského království. Pozor, tento případ není rozhodně běžný a musím napsat, že znám dost takových, kteří zásadně své „království“ velmi neradi neznámým, ale někdy i známým, lidem prezentují.
Mimochodem, není se čemu divit a z vlastní zkušenosti uvedu, že přesně vím, o co jde. Na tomto místě se musím zmínit, že ne z trucu či jiné nízké pohnutky trvale a často tyto návštěvy odmítám též, ale povětšinou z důvodu časových. Podobných návrhů je věřte poměrně mnoho a tak bych asi nedělal nic jiného. K tomuto bych rád ještě připomněl, že naše stránky již navštěvuje téměř 70 000 exkluzivních zájemců ročně! To není rozhodně malé množství, uvážím-li, že jsme vlastně striktně specializovaná doména. No a z pochopitelných důvodů některé z nich tato možnost napadne. Berte tedy toto sdělení i jako omluvu za odmítnuté návrhy návštěv.

V minulosti se navštěvovalo pochopitelně též a asi o něco více než dnes. Je to pochopitelné, nebyl internet a telefonní spojení určitě ne tak operativní jako dnes. Tak jsme se tedy scházeli. A světe div se, potíže byly také …, a jaké! Pamatuji si, je tomu ale již více než čtyřicet let, že se na jedné schůzi probírala návštěva jednoho ne zcela neznámého akvaristy u druhého, a to bylo „kafe“! Onen, ten který byl návštěvou poctěn, se přihnal na schůzi do klubu a všechny kvapem varoval, že u něj byl na návštěvě ten a ten, a že hned po jeho odchodu mu začaly hynout ryby. No to bylo sousto, jak se patří. Vzpomínám, jak se kolegové snažili celou věc urovnat, šlo-li to vůbec, a pochybovali o tom, že by akvarista něco tak hrozného druhému učinil…, no považte? Hovořilo se tehdy hodně dlouho na toto téma a závěr si už ani nepamatuji.

Zrovna tak mám v paměti všelijaké šťavnaté pomluvy mezi akvaristy v tom smyslu, že ten či onen chová ryby jako čuníky v chlívku a tak podobně. Nemalé škody nadělala vždy nařčení ve smyslu očernění toho druhého z nejrůznějších důvodů. Byla a jsou to hašteření mezi členy stejného cechu a jejich původ je velmi různorodý. Tak či tak je vždy nutné se k těmto zprávám stavět velmi opatrně a hlavně vzít v úvahu svoji hlavu a zkušenost. Zrovna tak je tomu dnes při pročítání internetových stránek a i když jsem o podobném tématu již psal, musím se v tomto smyslu o nejrůznějších pomluvách dnes zmínit znovu.

Všimli jste si ale, že podobné zprávy vycházejí vždy od takových, kteří se doposud nestačili se svými chovatelskými zkušenostmi a třeba i úspěchy pochlubit? Není ono to náhodou tak trochu jinak? Pátrali jste někdy po tom, kdo vlastně generuje tyto zprávy, pomlouvá a stěžuje si? Asi ne, řeknete si, nemám to zapotřebí, ale někdy by skutečně stálo za to, tak trochu se zajímat. Už z toho důvodu, že proti podobným výpadům není, anebo je velmi těžká obrana. Ono totiž je pod úroveň mnoha osočených podobné nesmysly vyvracet a vůbec se o nich dále dohadovat.

Když se mi podobné klevety sem tam donesly či donesou, vždy se zajímám o to, kdo?! Od koho ona zpráva byla vynesena na světlo světa. To abych se mohl bránit, anebo uvést lži na pravou míru. A světe div se, většinou se to nedovím. A v tom je asi postata celého problému. Když ani nevím odkud se zpráva vzala, nemohu se bránit, ale všimli jste si, jak snadno a hladce se podobné pomluvy roznášejí? Jó pomluva to je institut! A jak dokáže nádherně a hladce ublížit druhému!

Nepíšu dnes tyto řádky pouze z plezíru a z trudomyslnosti, ti, kterých se to týká, se jistě poznají a ti ostatní mi dají jistě za pravdu už z toho důvodu, že podobných zkušeností máme za sebou všici habaděj. Není to ale rozhodně tak, že mezi akvaristy se všichni pomlouvají a mají mezi sebou stále nějaké nesváry. Lze říci, že je to koření života, ale bohužel někdy velmi nechutné a ostré. Podobné příhody a chování najdete i mezi takovými obory, kde byste to ani nehledali.

Omlouvám se tedy dnes za tak trochu trudné téma, protože jsem musel reagovat na dopis od nešťastné pisatelky a to z důvodu toho, že s ní velmi cítím a plně ji chápu. Paní Jano, nenechte se otrávit hloupými a závistivými lidmi a pokračujte ve své činnosti. Držím Vám palce a tak trochu i závidím, pochopitelně v dobrém, Vaše nadšení. Začínal jsem kdysi v prodejně podobně jako Vy dnes a povedlo se! A pomluvy? Ty bych býval mohl pytlovat, no a vidíte, vše dopadlo nad očekávání. Jen dnes je konkurence větší a začátky o poznání těžší, než tomu bylo v době, kterou si tak dobře pamatuji a na kterou rádi se ženou vzpomínáme, protože jsme tehdy celou tu štrapáci prožili spolu.

No a můj slib platí, rozhodně nekončím s návštěvami, jen to nebude hned, ale jakmile to bude možné, přijedu se podívat. Jak se to říká… Co svět světem stojí, lidé se budou hanit a pomlouvat. Všímejte si ale více svého cíle a věnujte pozornost cestě, po které jdete.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2012
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...