Zavádějící slůvko – nenáročná

2.12.2012 | Žádné komentáře

„Tato rybka je klidná a nenáročná, je vhodná i pro začátečníky a můžeme ji chovat i s ostatními druhy ryb.“ Znáte tu větu? Jistěže, najdeme ji v nejrůznějších obměnách snad v každém návodu k chovu, v každé knize či časopisu. Jde ale o to, abychom si tuto jasnou a „pohodlnou“ větičku nebrali příliš doslova. Jak se jeví začínajícím chovatelům, zvláště pak dětem? Asi je to nabíledni. Slůvko nenáročná evokuje pohodlnost a neadekvátnost, se kterou se následně k takovým rybám chováme.

Lze tedy všeobecně říci, že každý chovaný rybí, a nejen rybí, druh, vyžaduje odpovídající prostředí i ostatní potřebné nároky k chovu. To je zásada, se kterou bychom měli vždy počítat, chceme-li začít s akvaristikou a nejen s tou. Proč tato slova stále dokola opakuji? Dovolte, abych Vám dnes připodobnil jeden z poměrně běžných telefonických rozhovorů, se kterými se také setkávám.

V tomto týdnu jsem měl telefonický rozhovor s paní, která si mi stěžovala na to, že se její rybičky shlukují v horním rohu akvária, a že nežerou, i když jim dává „samé dobroty“ a krmí třikrát denně. O trvalých zákalech v jejím akváriu se snad ani zmiňovat nebudu. Filtr „pere“ už obden a stále jsou tam!!! Už jenom z této krátké věty mi po zádech přeběhl mráz. Když jsem ji po chvíli zdravě pokáral, divila se: „Vždyť jsou to nenáročné ryby!“. Abych byl úplný, paní v akváriu chovala některé druhy labyrintních ryb a paví očka, včetně dvou přísavných sumečků, Ancistrusů. Vše zakoupila v místní prodejně, tedy v odborném obchodu v místě jejího bydliště.

Akvárium je situováno u okna v ložnici, kde je průměrná teplota cca 18°C. Akvárium je bez vyhřívacího tělíska a svítí se nad ním pouze v odpoledních hodinách z důvodu úspory. „Vždyť tam přes den stejně nejsem…“! Zásadní nepochopení celé věci!!! Oné ženě jsem vysvětlil, že její akvárium, tak jak je, nikdy nebude v pořádku, a že to akvárium je spíše koncentrák pro ty nebohé ryby, než chovné zařízení.

Z předešlého odstavce je jasně patrné, jak mnozí k chovu ryb v akváriích přistupují. Tedy s absolutním nepochopením… Já rozhodně nenapadám ve zlém nikoho, kdo si to nezaslouží. V tomto případě jde o hlubokou neznalost, ale ne pouze oné paní, když jsem se ptal, proč se při nákupu na chov ryb nezeptala v oné prodejně, odpověděla, že se ptala, a že jí bylo řečeno právě ono… „rybky jsou nenáročné“. Jo a ještě dodala, že ony ryby patří k sobě, protože jsou mírné. Co myslíte, nezasloužil by někdo z tohoto příběhu za ucho…? A to jsem ještě hooodně slušný.

Aby bylo ještě více jasno, v akváriu bylo tedy průměrně 18°C s tím, že světlo chudery ryby zažily pouze dvě až tři hodiny denně. A co krmení? Přece paní krmila třikrát denně… Když jsem telefonát uzavřel, bylo to asi tak půl hodiny potom, co zazvonila, byli jsme dohodnuti, že ještě zavolá, a že postupně dáme akvárium do pořádku. A stačilo pouze několik zásadních vět, několik prostých a zcela jasných pokynů. Ještě bych snad měl dodat, že ona chovatelka volala z toho důvodu, že nakupovala v oné prodejně ryby již po několikáté z příčiny jejich častého úhynu. Když jsem jí sdělil, že tyto ryby by měly v běžném provozu akvária žít dva i více let, velmi se podivila. Víte, jaká byla frekvence jejích nákupů? Dva, až tři měsíce! Myslela, že je to normální…, nebo jí to snad řekli v oné prodejně?

Bohudík, toto není běžný a častý příklad mých rozhovorů po telefonu, ale věřte, že jich není zase tak málo. Již sedmým rokem funguje naše poradna i rubrika Články a za tu dobu se přidalo mnoho čtenářů i úzce spolupracujících a věřte, že dopisů a telefonátů je stále víc, než bych asi očekával, ale jak jsem již napsal, ne vždy řešíme bohudík podobné katastrofy. Snad v každém článku odkazuji na informovanost a alespoň základní znalosti, ještě než se pustíme do zařizování akvária. Jenže v drtivé většině si lidé myslí, že to, co jim řeknou v obchodu je platné. Asi si musíme, i když je to špatně, zvykat na to, že tomu tak prostě není.

Poznal jsem mnoho prodejen a nejen v naší zemi a to, že jich stále přibývá, způsobuje zcela jasně deficit odborných zaměstnanců. Je jich stále méně, i když prodejen přibývá… Co z toho lze na první pohled vyčíst?

Na druhou stranu se musím ale také zmínit o těch, které se svému oboru skutečně odpovědně věnují. Bylo by nespravedlivé vést pouze kritiku, i když je tolik potřebná. Jen mi v této souvislosti napadá stále stejná otázka dokola, jak má poznat začínající akvarista, že se radí v obchodu se skutečně odborným a znalým prodavačem? Je pravda, že tato potřeba by měla vycházet hlavně od majitelů akvaristik, jenže, kde takové zaměstnance stále hledat? Kde je brát? Svou naléhavostí bych tuto holou větu přirovnal k titulu známého fejetonu od Jana Nerudy, Kam s ním?
Proč to v Článcích píšu? Protože je dobré to vědět!

A ještě jeden telefonát…, tedy vlastně v poslední době několik.

Chov ryb s výhledem reprodukce, tedy cílevědomý odchov akvarijních ryb je velmi, ale velmi nekompromisní zaměstnání. Všechny závazky a povinnosti musíme klást až na místo druhé, pokud nejde o akutní zdravotní problémy, a vsadím se, že upřednostníte-li před chovatelskou povinnost jakkoliv důležitou schůzku, ihned se Vám to vrátí i s úroky. Více jsem popsal v minulých článcích, ale dnes bych pouze rád v krátkosti upozornil na některé důležité okolnosti.

Je zcela jasné, že se v poslední době někteří chovatelé i nechovatelé snaží vrátit k akvaristice z důvodu přivýdělku. Je to zcela pochopitelné a nic proti tomu, ale… Právě v této oblasti podnikání neexistuje kompromis a připravte se tedy na zcela jiný životní režim, než doposud. Zvažujte několikrát dovolenou, tedy než ji zcela zavrhnete. Zvažujte dlouhodobější schůzky se známými či odjezd na delší služební cestu. Velmi zvažte náklady a zvolenou techniku. Dnes je velmi důležité znát ekonomicky dostupné, přesto úsporné zdroje světla či vzduchu. Trvale jdoucí ekonomicky náročné spotřebiče Vás „sežerou“. Zvažte velikost chovného zařízení a rozhodně začínejte s menším počtem nádrží. Nemáte-li vyzkoušený svůj osobní přístup a schopnost manipulovat s více akvárii, přidávejte jejich počet postupně a s rozvahou. Uvědomte si, že vyhřívání akvárií, nebo celého prostoru líhně je ekonomicky náročné.
Nemáte-li srdce akvaristy, rozhodně se na tuto cestu nepouštějte, máte-li ho, vítejte v klubu.

Jo a ještě jednu velmi důležitou radu od srdce nakonec a to přímo z vlastní zkušenosti. Máte-li doma kocoura, nepouštějte ho k akváriím!!!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Prosinec 2012
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...