Brečí-li sportovec po prohraném zápasu, brečí pouze nad sebou…

4.11.2012 | Žádné komentáře

V přeneseném slova smyslu to znamená, že pokazím-li něco, měl bych nejvíce vynadat sobě. Anebo taky, zamyslet se nad věcí a odstranit nedostatky, které právě k prohře vedly. Mnozí ale dobře víme, že i když se začasto člověk snaží sebevíc nedostatky odstranit, není to možné. Omlouvám se za mentorování hned na začátku článku, ale souvisí s budoucím.

Před asi tak dvaceti léty jsem poznal člověka, který to vše myslel dobře, ale prostě to nešlo. Co myslel a co nešlo? Bylo to tak… Jednoho dne se v naší prodejně objevil nenápadný človíček a poptával se na založení akvária a vlastně vše, co s tím souvisí. V takových případech byl scénář až na výjimky obvyklý. Vida, že to vše myslí náš nový zákazník vážně, ocitl se v mé kanceláři u kávy a nastal čas trychtýře. Tak pojmenovával můj táta chvíle, kdy viděl, že jsem na určité učivo krátký, a že je třeba použít trychtýře k tomu, aby mi onu těžkopádnou učobu do hlavy prostě oním trychtýřem nalil.

Toto opatření mělo hned několik výhod, jak pro poznatkuchtivého zákazníka, tak pro nás. Jednak se nezdržoval provoz za pultem pro ostatní zákazníky sáhodlouhým vysvětlováním začínajícímu jak na to, druhak se zákazník cítil mnohem lépe a důstojněji v křesle pro hosty u voňavé kávy a v dalších několika případech šlo též o to, že daleko hlouběji a příjemněji vnímal podstatu informací, tedy mnoha informací, které sice nejsou až tak nepochopitelné, ale rozhodně se nesmí zvláště zpočátku podcenit.

Onen človíček se představil dejme tomu jako inženýr Klas a zkrátka potřeboval z nějakých důvodů u nás zakoupit a doma si založit akvárium. Z jeho řeči byla cítit touha po něčem, čeho se mu zřejmě nedostává a to vše bylo kombinované nenaplněnou touhou z dětství. Zkrátka a dobře, nastal den „D“ a seděl v naší prodejně u kávy a hltal první informace o zrodu podivného světa, který není ani příroda, ba ani nepříroda.
Celá ta chvíle, kdy jsme se oba snažili najít společnou řeč, byla takřka bez zádrhelů a zdálo se, že budoucí kolega vše dobře chápe. Jen jedna věc se zdála být…no jak bych to řekl nejlépe…, prostě byla mi podezřelá. Inženýr Klas po mně neustále žádal nějaké vzorce, příkazy ve formě jakýchsi formulí či jasných mustrů. Hledal strukturu toho všeho, schéma či jasná pravidla. Už po několikáté jsem se snažil o to, aby si uvědomil, že přesná pravidla v akvaristice neexistují a vše se řídí citem pro věc a postupným vývojem chodu života v akváriu. Že prakticky neustále reagujeme na to, jak se chod věcí biologických v akváriu vyvíjí. Dal jsem mu jasně najevo, že sice existují jakási pravidla a zásady, kterými se musíme v akvaristice řídit, ale právě ona příroda, se kterou neustále v akváriu bojujeme, nám připravuje začasto náhlá a nečekaná překvapení, na která musíme správně reagovat.

Vše jinak proběhlo v přátelské rovině a naše setkání bylo po půl hodině ukončeno s tím, že veškeré informační toky z naší strany odpovídají za budoucí vývoj života v jeho akváriu. Za týden byl u nás opět, za další zas a tak to šlo, ostatně jako téměř vždy, dál. I stalo se že…

Při jedné další návštěvě mi s radostí oznámil, že si obstaral nové a krásné ryby do jeho akvária, i když jsem ho před podobným krokem včas důrazně varoval. Do určité doby vývoje akvária jsem mu to dokonce zakázal a měl-li se život v jeho akváriu řídit zpočátku našimi radami, bylo to opatření z pochopitelných důvodů zcela nutné.

V dobrém jsem mu vysvětlil, že jeho čin vlastně zpochybňuje naši další spolupráci, ale že se ho rozhodně nezříkáme a kdykoliv může… Jeho reakce byla překvapivá s tím, že vlastně nechápal reakci naši. V klidu jsem mu vysvětlil, že nový organismus v podobě mně neznámých ryb a hlavně jejich původu vlastně vylučuje to, abych předvídal další vývoj života v jeho akváriu. Byl to pro něj tak nepochopitelný krok, že jeho rozpaky nebyly asi k udržení a, i když se snažil, projevil svoji nespokojenost. Zkrátka, obvinil mě z toho, že se snažím, aby vše nakoupil pouze u nás. No jo, to nebyl rozhodně první, ale tento systém, tedy spolupráce v podobě postupných kroků při zařizování akvárií na dálku, jinak prostě nefunguje. Nakonec jsme se v dobrém rozloučili, ale netrvalo ani deset dnů a inženýr Klas stál ve dveřích.

Jasně, že šlo o problém, který jsme postupně vyřešili už jenom proto, že jsem sedl k němu do auta a situaci vyřešil na místě, tedy u něj v bytě. Ostatně, nebylo to poprvé ani naposled, ale celý ten příběh není o rybích nemocech a vlastně ani o nemocech celých akvárií. Je zkrátka o povahových vlohách lidí k tomuto oboru.

To, co byl největší problém tohoto člověka, bylo jeho vnitřní nadání k něčemu, co zcela odporovalo jeho touze po akváriu. Byl založen technokraticky a jeho vnitřní myšlení bylo této oblasti, i z důvodů jeho profese, zcela podřízeno. Později jsem si uvědomil, že zřejmě zrovna proto toužil po zcela opačné činnosti, než byla ta jeho. Znám dosti techniků a technicky nadaných lidí, kteří jsou doslova mistři v akvaristice, ale Klas ne. Inženýr Klas byl technokrat každým coulem. Právě z toho důvodu hledal pro vše vzorce a přesné zadání. Právě z toho důvodu se mu další roky v akvaristice až tak moc nedařilo, ale vydržel!

Když jsme se stěhovali z Prahy a rušili prodejnu, sliboval, že dá zprávu, že se ozve co a jak dál. Už jsem o něm nikdy neslyšel, jak už to tak bývá, ale ten člověk mi tehdy otevřel oči a dal pochopit, jak je důležité mít k určitým věcem vlohy, talent či nadání, jak chcete. Dal mi ale také jasně najevo, že i když zrovna neoplýval vlohami k této činnosti, vydržel a jeho akvárium, i když ne zrovna výstavní, žilo svým spokojeným životem mnoho let a dělalo bez újmy radost svému okolí.

Toto rozhodně není poňoukání k tomu, jak si za každou cenu zařídit akvárium. Jde o vzpomínku na to, že se člověk učí stále, a když o tom ví, může si brát pozitivní příklady snad z každé situace ve svém životě. Vydržte tedy!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Listopad 2012
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...