Spojte krásné s užitečným

28.10.2012 | Žádné komentáře

Zdravím všechny příznivce akvaristiky a též pana Vojtu, který mi poslal námět pro dnešní článek.

K práci akvaristy patří též sledování akvárií. Tato informace se na první pohled zdá být tak všeobecná, že si mnozí řeknou, proč o tom proboha vůbec píše!? Ale při bližším prozkoumání si uvědomíme, jak důležitá a potřebná činnost to pro akvaristu je a jak je poměrně často podceňovaná.

To si sednete, nebo stoupnete před akvárium a čučíte. Zdánlivě se nic neděje a nezávislý pozorovatel – laik by řekl, že to je sice hezké, ale že takto nic neuděláte. Pravý opak je pravdou. Existují totiž jisté indicie, které nám tím, čím jsme zkušenější a zkušenější, stále více napovídají o etologii chovaných živočichů. A zdaleka nejde pouze o dobu denní. Vidět akvaristu, jak se po půlnoci doslova plíží k akváriu s baterkou v ruce, není žádná výjimka. Všichni to nakonec známe a v naší praxi je to zcela běžné. Tím, že u akvária posedíme například půl hodiny, mnohdy získáme více postřehů, než při vyhledávání potřebných informací v literatuře či na internetu, ale ideální je kombinace. Je jasné, že bezcílné a povrchní pozorování akvária nepřináší potřebné informace a poznatky. Je třeba uvažovat a hlavně, spojovat si pozorované postřehy. Jde o mnoho maličkostí, které nám napovídají co dál, jak postupovat při léčení či v dalším chovu a reprodukci.

Pozorování například hejna neonek při dospívání je velmi důležité a pro další chov nevyhnutelné. První příznaky tření jsou pro chovatele velmi důležitým poznatkem nejen u neonek, ale u všech tetrovitých ryb. Je tomu podobně i u ryb živorodých, kdy sledujeme první příznaky kopulace samečků a podle toho určujeme, kdy přidat samičky k oplodnění a z toho potom jasně vyplývá, kdy samičky odlovit do porodniček. Při chovu cichlid je tomu podobně. První neškodné souboje samečků mohou napovědět „pubertu“ a příznaky dospívání. Zkušené oko chovatele ale při tomto pozorování jasně odliší „dětské“ šarvátky samečků od již vážných pokusů o uhlídání trdliště. Nezkušení majitelé akvárií jednoho dne objeví na hladině jakousi pěnu a zkoumají, zda se v akváriu nekazí voda. Přitom je poměrně snadné spatřit samečka labyrintní ryby, jak staví pěnové „hnízdo“.

Zrovna tak se ptáme, proč se ryby otírají o kameny či jiné předměty, proč se některé ryby straní hejna, proč se oddělený pár snaží zahnat ostatní ryby do druhé poloviny akvária, proč se u ryb mění obvyklé vybarvení, jak je možné, že se nám dlouho uspořádané akvárium do rána proměnilo v ruiny, a proč se některé ryby snaží obrátit jeho vybavení naruby? Zrovna tak je dobré zachytit první příznaky zákalů, nadměrné tvorby řas, rozsivek, jednobuněčných živočichů i nejrůznějších druhů červů i žahavců v podobě nezmarů.

Těch příkladů je nepočítaně a myslím, že asi všichni s důkladným a pravidelným sledováním máme dobré a potřebné zkušenosti. Pro alternativní umístění VŠECH!!! živočichů v chovu, je jejich pozorování chovatelem nevyhnutelnou činností pro další poznatky i pro chov samotný. Tato činnost by neměla zásadně narušovat chod akvária, a to hlavně v noci, a rušit chovance všeobecně.

Rád bych se dnes v této souvislosti zmínil o krmení, které si přineseme z přírodní lokality, tedy o potravě nalovené. Tato potrava, jak již víme, je pro chov mnoha ryb téměř nepostradatelná a každý, kdo se snaží o krmení či přikrmování živou přírodní stravou ví, že tak, jak mluvíme na jedné straně o jejích výhodách, se musíme velmi starat o případné infekce přinesené s potravou z přírody. Je jich dost a podávání této potravy má tedy svá pravidla.

Z osobní zkušenosti a praxe musím napsat, že se vždy velmi rozmýšlím nakrmit živou potravou z přírody ryby v akváriu společném a zařízeném pro trvalý provoz. I z tohoto důvodu se moje akvária řídí po této stránce skromnými pravidly. Nemám-li dobře odzkoušenou lokalitu, kde potravu lovím, tak ji vždy nejprve zkoumám a při prvním podávání jsem nadmíru opatrný. Jde zvláště o potravu pro nejmenší potěr, tedy o prachové krmení. Je ale pochopitelné, že větší vytříděná potrava slouží i odrostlým a dospělým rybám. To je základ pro skutečně kvalitní a propracovaný chov.

Je tu ale souvislost, která by nám neměla uniknout, a s kterou bychom měli počítat. Totiž, při krmení přírodní potravou se i při zpočátku bezproblémovém průběhu během času objeví odlišné projevy, než v akváriích, pro která používáme pouze stravu umělou. S přírodní potravou do akvária, i při té největší opatrnosti, přineseme mnoho jiného života. Zprvu jde o těžce zjistitelná vývojová stadia nejrůznějších tvorů, jak jednobuněčných živočichů či červů a jiných, která se projeví až po nějaké době, odpovídající jejich časovému vývoji.

V akváriích a elementkách, kde odrostlý potěr přechováváme pouze nejnutnější dobu, tak tam tento problém není až tak podstatný. Tato akvária po přelití odrostlého potěru do větších nádrží povětšinou čistíme a připravujeme pro další použití. Proto je doporučuji desinfikovat. Ale trvale zařízená akvária, kde uchováváme dospělé ryby, nebo tam, kde počítáme s trvalou populací čehokoliv, musíme velmi pozorně sledovat. Tam se právě po čase může projevit činnost třeba i nežádoucích „hostů“ z přírody.
To hrozí i při přinesení rostlin z podobného zdroje. Stačí si například přinést od známého akvaristy či z burzy rostlinu, která rostla v trvale zařízeném akváriu, kde se krmilo přírodní potravou. To samé nás může potkat i s přenesením dekorace. Nebudeme-li pečliví a dekoraci (kořeny, kameny…) pečlivě neočistíme, po krátké době se můžeme velmi divit, co že se nám to v akváriu objevilo. Podobné infekce hrozí pochopitelně i od ryb a ostatních živočichů. To pochopitelně souvisí i s karanténou (viz. starší články)!

Věnujte pozornost též nočnímu pozorování a alespoň jednou týdně pozorně prohlédněte akvária i v nočních hodinách. Existuje dosti příznaků, které ve dne nemáte možnost zjistit. Počáteční stadia invaze některých tvorů jsou ve dne pro Vaše oči skrytá. Pro tento případ postačí dobrá lupa a baterka. Je nutné sledovat nejen ryby a rostliny, všímejte si povrchu dna, dekorace a hlavně toho, co se vyskytuje na vnitřní straně skla akvária. Je možné, že záhy objevíte některého z nežádoucích pišišvorů, které bude třeba z akvária odstranit. V nočních hodinách se v kuželu světla z baterky dobře projeví počátky nejrůznějších zákalů. Zvláště též nejrůznější druhy červů, jako jsou například ploštěnky.

Krmení živou přírodní stravou tedy vyžaduje jisté zkušenosti a nejlepší prevencí jsou naše vědomosti a opatrnost. Ta spočívá právě v důsledném a podrobném sledování našich akvárií. K tomu patří i vybavení akvaristy, jako je například mikroskop. Toto ale neplatí pouze tam, kde krmíme potravou nalovenou v nejrůznějších přírodních lokalitách. Sledování akvária je součást činnosti každého z nás hlavně z toho důvodu, abychom uchránili naše chovance od všemožných infekcí a zbytečných úhynů.

Přeji tedy všem akvaristům příjemné a přitom aktivní posezení u akvária, milosrdnou zimu a co možná nejméně problémů s chovem.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2012
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...