Vzkazy 2012/20

14.10.2012 | Žádné komentáře

Pane Václave, je skutečně nutné, aby se každý, kdo se zajímá o akvaristiku a hodlá si založit akvárium, zajímal o teorii, ale věřte, že jedno bez druhého nejde!!! Pokud se budete plahočit s akváriem několik let a budete mít neustále potíže, tak jako tak jeden den sáhnete po literatuře, nebo se jiným způsobem budete pídit po informacích jak na to. A naopak, budete-li pročítat a „hltat“ literaturu o akvaristice, logicky zatoužíte po akváriu. Je tu ale přece jenom jedna zákonitost. Nejprve informace a potom zakládat akvárium, to je jediná správná cesta. Pokaždé v této souvislosti připomínám jedno z nejzákladnějších pravidel akvaristiky a to, že se tato činnost zabývá živými zvířaty a to je pro každého z nás zavazující. Logicky z toho plyne, že bez teoretické přípravy způsobíme mnoho utrpení živým tvorům! To je špatně!!! Platí to ve sportu, v kuchařině, v hudbě a vlastně všude, kam se podíváte…, bez řidičského oprávnění nelze sednout za volant motorového vozidla a v případě chovu zvířat to platí dvojnásob.

Ani ryby nejsou rozhodně hračky či předměty, které můžeme na čas odložit do skříně, když nás zájem o ně opustí, tak jako například album se známkami. Dobře znám tu šílenou větu „vždyť je to jenom ryba“. Slýchával jsem ji od mnoha zákazníků a věřte, že jsem k tomu měl co říci. Mohli bychom mnoho hodin a dní hovořit o tom, zda a jak cítí ryba bolest, jak prožívá utrpení a podobně, ale tak či tak by to bylo asi marné a mnohým bychom tím nic nedokázali. Je prostě nutné toto vštípit lidem už v útlém dětství a později ve školních lavicích. Je nutné, aby podobné dotazy vymizely z našeho života prostě proto, že dotazy na to, zda je dobré či ne jakéhokoliv tvora trápit jsou zcela chybné a scestné.

Pečlivá starost o zvířata v chovech by měla být samozřejmostí a hlavně a logicky, k praktickému chovu by měli přistupovat již teoreticky vybavení jedinci. Dnes již nelze postupovat tak, jako v časech našich dědů. Situace se změnila k lepšímu, jak vědomostmi, tak i technickým vybavením a my, tedy všichni chovatelé, ji musíme posunovat až do bodu, kdy snad jednou, tedy v daleké budoucnosti, bude utrpení chovaných tvorů v chovech z dnešního pohledu minimální. To, že přistupujeme k chovu jakéhokoliv tvora mimo jeho přirozené prostředí, nás zavazuje k tomu, abychom se o jeho potřeby zajímali v co možná nejširší rovině. Otázka tedy zní jak začít a co udělat v případě, že chceme založit chov a nikoliv, zda je nutné se o toto zajímat i teoreticky či ne.

K tomu bych ještě měl připomenout, že zcela běžný a špatný postup je takový, že přistoupíme k založení prvního akvária způsobem: „My chceme pro dítě koupit jen na zkoušku malé akvárium, on se o „to“ stejně nebude starat…“. Tedy hned v počátku počítat s tou možností, že se akvárium po krátké době zruší. Pochopitelně, že takovou možnost nelze vyloučit, ale je nepřípustné, aby z tohoto důvodu byl chov hned v jeho vzniku podceněn. Je jasné, že z desetiletého klučiny nevyroste nejprve přírodovědec, než si pořídí svoje první akvárium, ale základy nejsou rozhodně až tak náročná disciplína. Už to!, patří k výchově lidí a třeba i pozdějších akvaristů. Jde o vztah k přírodě, o její pochopení v základech a k tomu by měla vést akvaristika již v útlém věku naše děti. To je ale opět úkol nás, tedy rodičů, učitelů a všeobecně všech dospělých lidí.
Velké ryby v akváriu

Luboši, článek z 7.6.2009 je právě o tom, po čem pasete… Obři v řekách ještě žijí a zrovna tito dva zástupci zaslouží naši pozornost. Musím ale napsat, že v akváriích máme také zástupce obrů, ale z pochopitelných důvodů pouze v poměrném měřítku. No uznejte, dvoumetrová ryba v akváriu…, zkrátka, co je moc, to je moc. V tomto případě nemám zrovna na mysli obří akvária stálých expozicí. Budu-li se ale zajímat o ryby větších velikostí do klasických akvárií, jistě nepřehlédnu zástupce některých jihoamerických či afrických cichlid. Konkrétní druh je ale věc každého z nás a úvaha o jejich chovu nás rozhodně přivede i k technickým otázkám. Máte-li ale skutečný zájem o tyto koráby akvárií, jistě neprohloupíte!

Pozor ale, například pár vrubozubců pavích (Astronotus ocellatus) v dobře zařízeném akváriu, to už není hejno neonek proplouvající v malém akváriu v rohu místnosti. Těm je dobře i v zarostlé „padesátce“. Pár takových chlapíků, prohánějících se například v pětisetlitrové dobře osvětlené a vybavené nádrži, je impozantní součást obytné místnosti. V této souvislosti si představuji tmavý prostor s pohodlným sezením a dominantním akváriem. Více snad v podobném pojetí pro své duševní zdraví nemůžeme udělat. A mimochodem, takoví chlapíci si jistě zaslouží i svá jména.

Je ale na místě vzít v úvahu výše napsané řádky a přípravě takového akvária věnovat maximální pozornost. V první řadě nepodceňovat objem nádrže a její tvar. Pozor na přehnanou výšku akvária a dostatečnou délku. Nevhodná jsou také akvária sice dostatečně dlouhá, ale třeba z důvodu nedostatečného prostoru, přehnaně úzká. Vrubozubci paví jsou jedni z nejskvělejších chovanců patřících do kategorie akvarijních obrů, ale právě to nás zavazuje k tomu, abychom si včas uvědomili jejich prvotní nemalé nároky na chov.

Věnujte pozornost též dekoračním prvkům. Běžný základ, ale ne vždy zcela nutný, je hrubé štěrkové dno s většími oblými či plochými kameny. Dříve či později si zamilovaný pár vybere trdliště a zplodí své potomky…, ale to až někdy příště. Zrovna tak velké kořeny jsou vhodné a dokonce velmi potřebné. Ani rostlinám se nemusíte vyhýbat. Vhodně volené druhy rostlin nejsou rozhodně na překážku, ale skutečně pouze některé z nich. Velké zástupce Anubiasů, Cryptocoryn či Echinordorů se dají směle použít, ale v dobře voleném režimu. Neosazujte nádrž plošně, tak jak se to dělá v běžném akváriu s menšími druhy ryb. Je dobré vybrat například rohovou partii nádrže, tam vystavět terasu z velkých kamenů a do ní situovat kapsu se štěrkem, do kterého rostlinu vsadíte. Znovu doporučuji, že „tělo“ rostliny musí být dobře ukotveno kameny z důvodu velké hmotnosti samotných ryb. A i přesto, když si zamilovaný pár usmyslí, že se bude vytírat zrovna v tomto místě, nic mu nezabrání v tom, aby celé akvárium za několik málo hodin přestavěl. Záleží na vynalézavosti, tedy, jakým způsobem zajistíme tyto partie. Je zcela běžné, že se terasa či skalka s dominantní rostlinou velkými kameny při zařizování akvária doslova oblepí. U těchto velkých druhů ryb pozor na ostré předměty a to platí i o druhu a tvaru kamenů. Velká hmotnost ryb může způsobit, že při otíráni se mohou poranit.

Technické vybavení takové nádrže je velmi důležité a při jeho volbě je nutné počítat s maximálním výkonem filtrů. Pozor ale, opět v odpovídajícím režimu. Jde o to, abychom volili kapacitu skutečně přiměřenou velikosti nádrže. Značně předimenzovaný filtr nám nepomůže zrovna tak, jako filtr s nedostatečnou kapacitou. Jde tedy opět o zkušenosti, nebo o dobře voleného poradce. Nelze počítat pouze s výkonem čerpadla a jeho maximálním průtokem. Již mnohokrát jsem psal, že u filtrů jde hlavně o biologickou funkci a ne pouze o filtraci mechanických nečistot. Je možné si vyhledat na těchto stránkách starší články s tímto tématem.

Další a důležitou roli hraje osvětlení. Z vlastní zkušenosti musím upozornit na to, že je dobré tomuto věnovat pozornost a volit skutečně dostatečné a hlavně kombinované zdroje světla jak z důvodu barevného efektu, tak z důvodu dostatečného světelného toku.

A nakonec něco o potravě. Nespoléhejte na vločková krmiva! Jsou v tomto případě nedostatečná. Vyrábějí se nejrůznější druhy granulí, pelet a jiné alternativní potravy, určené přímo pro velké druhy ryb. Musím se ale zmínit o tom, že u těchto ryb je v dospělosti doslova nutné obstarat například menší plevelné druhy ryb jako potravu. Nemusíte je uchovávat živé, je možné je podávat rozmražené, ryby si na tento způsob v krátkosti přivyknou. V této souvislosti věnujte též pozornost větším druhům hmyzu, jako jsou luční koníci či jiné druhy přírodní potravy. Velmi vhodné jsou též hmyzí larvy v jakémkoliv stavu. Občasné podávání tenkých plátků hovězího srdce je též na místě.

Zkrátka, čím rozmanitější druhy potravy použijete, tím spokojenější a zároveň zdravější i krásnější budou Vaše ryby. To platí ovšem všeobecně.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Říjen 2012
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...