Zakládání akvária, žádný problém?

25.08.2012 | Žádné komentáře

Hned v úvodu mě napadá, že slovo problém v této souvislosti asi není ten správný výraz, ale posuďte sami…

Vždy, když sleduji v televizi naučné a zábavné pořady s chovatelskou tématikou, tak očekávám nějakou tu maličkost i z našeho oboru. Musím napsat, že podobné pořadové „vsuvky“ jsou skutečně vzácností, leč… Naposledy mnou sledovaná pořadová „vsuvka“ byla, jakoby z oka vypadla té před dvaceti a snad i více léty. Ano, je řeč o zakládání akvária a o jeho dalším provozu. Jen pro pořádek nastíním to, co asi většina z nás již na obrazovce viděla. Před kamerou je situován stoleček či stůl, na něm akvárium plné nejrůznějších potřeb a u akvária člověk.

Scénář této scénky si zřejmě půjčují od sebe tvůrci různých pořadů, protože je vždy stejný a vždy děsivě zavádějící. Tedy pardon, zavádějící asi ne, ale vlastně nic moc neobjasňující. Onen člověk nasype do akvária připravený štěrk z originálního obalu, umístí kořen či kámen, zasadí několik rostlin, tedy povětšinou skutečně krásných vzrostlých exemplářů (což je sice efektní, ale je to špatně!!!), napustí vodu a nakonec této prezentace umístí do akvária techniku, případně, rozsvítí nad ním osvětlení. S doprovodným komentářem tyto scénky netrvají déle než několik málo minut a tím to končí. Nic horšího nemohou tyto pořady pro akvaristiku udělat! Již založení akvária předurčuje jeho další vývoj a s tím bychom měli a dokonce musíme počítat. Jinak bude vybavené akvárium pro africké cichlidy a jinak pro hejnové tetry z povodí Amazonie… A jak na onen krásný zelený koberec na dně akvária?

Zakládání akvária a zvláště pak toho profesionálního, může trvat i mnoho měsíců a každý, kdo se akvaristice srdcem upsal, může při této činnosti zažít mnoho krásných chvil. Třeba se někteří z Vás právě teď začnete podivovat nad tím, co že to ten akvarista tolik času vlastně v tom akváriu dělá? Co on to tam morduje tak dlouho? Inu nedělá, vlastně čeká…, ale postupně. Dále se též musím zmínit o tom, že akvaristé zakládají akvária v mnoha podobách a za mnohými účely. Dnes se rád zmíním o akváriu, které zakládáme takzvaně „na furt“. Jsou to povětšinou větší nádrže, ve kterých chceme mít krásně modelovanou krajinu s perfektně čistou vodou a zeleným porostem dna… „No, to bych tedy rád viděl!“, řekne soused, který má za sebou již několik pokusů se zakládáním akvária, ale bohužel neúspěšných. Kde jsou ta překrásná akvária? Jak se k takovému akváriu dopracovat?

Je to jako se vším v akvaristice, ještě než se rozhodneme pro založení akvária, je dobré si uvědomit, že i v této, bohužel téměř povšechně podceňované disciplíně, se musí uplatnit trpělivost. A ta, jak známo, přináší plody! V našem případě to platí dvakrát. Již modelování štěrkového dna je zajímavá práce, ale ještě než se do toho pustíme, shromáždíme veškerý materiál k tomu potřebný. Ono se to nezdá, ale krajina v podobě nerovného kamenitého dna porostlého rostlinami s padlým kmenem spotřebuje poměrně dosti materiálu. Předpokládám, že je všeobecně známo, že veškerý potřebný materiál k tomuto použitý musí být, až na výjimky, inertní povahy, tedy materiál neaktivní, neovlivňující prostředí! To se pochopitelně netýká kořenů přírodní povahy. Vhodné a správně ošetřené kořeny ovlivňují prostředí v akváriu naopak pozitivně (viz starší články).

Můžeme začít třeba s tím, že na očištěné dno akvária přilepíme nepatrným množstvím silikonového lepidla dekorační kameny. Tím vlastně tvoříme již podobu dna s případnými terasami a zákoutími. Kameny větší hmotnosti není třeba lepit, ale ty, které ohraničují vysypávané terasy, je nutné přichytit z důvodu jejich možného pozdějšího pohybu, což by zamýšlenou podobu dna likvidovalo. Nesmíme též zapomenout na uložení případných technických vybavení, například kabelového vytápění či speciálních filtračních zařízení. Potud tedy základ, který je čistě individuální a záleží jen na naší zručnosti a nápaditosti.

Následně nás ale čeká ona zdlouhavá, ale krásná práce s osázením dna rostlinami. Vesměs se tento úkon vytváří spontánně a tvůrce použije několik náhodně volených druhů rostlin, které zasadí do štěrku ve dně akvária a dále už jen napustí vodu. Ale zkusme to jinak. Po nasypání štěrku na dno a vymodelování všech možných zákoutí a teras dejme průchod fantazii. Styl zakládání dna akvária, o kterém píši, je náročný a zpočátku i nákladnější, ale zato se po všech stránkách vyplatí.

Osazení dna akvária rostlinami nepodceňujeme a klademe důraz na správnou volbu rostlin. Tvorba spodních partií porostu se tvoří již v počátku! Pro větší akvária, například s půdorysem větším než jeden metr čtverečný, se používá až několik set sazenic porostu. Jednotlivé rostlinky sázíme do dna opatrně a ty partie, které budeme chtít doslova potáhnout zeleným kobercem, osázíme hustě. Záleží na druhu použitých rostlin. Ty potom sázíme přibližně pět centimetrů od sebe. Tímto způsobem můžeme pokrýt celé dno, záleží pouze na naší trpělivosti a též na ekonomických možnostech.
Po dokončení je nutné napustit do akvária malou část vody a ihned začít s odpovídajícím osvětlením. Voda nesmí zaplavit rostliny, stačí pouze tolik, aby byla zatopená kořenová část rostlin, tedy běžně do úrovně štěrkového dna. Takto osázené akvárium přikryjeme sklem.

Rostlinám bude trvat, a to podle druhu, nejméně měsíc, než se začnou vegetativním způsobem množit a prorůstat dno. To můžeme dobře kontrolovat tam, kde máme přístup k akváriu zespodu. Tam je pohledem dobře patrný růst kořenů rostlin. U některých druhů trvá tato fáze i několik měsíců. V této fázi je možné nepatrné přihnojení vhodnými hnojivy, ale pozor!!! Mnoho dusíku v hnojivech může celé naše snažení zhatit a nadměrná tvorba řas v důsledku přehnojení nad námi zvítězí. Je tedy vhodné použít skutečně nepatrné množství a případně, při velmi nepatrném růstu porostu, hnojivo přidat.

Tvorba takového porostu se řídí podobnými pravidly, jako růst šlechtěného trávníku na zahradě jen s tím rozdílem, že trávník vyséváme na rozdíl od akvária, kde jednotlivé rostlinky vysazujeme. Ale dále je postup shodný, včetně jeho „sekání“. Když se porost začne množit kořenovými odnožemi a vyrůstat nad štěrk, počkáme do doby, kdy bude znatelně porůstat dno a nůžkami ho bez milosti sestřihneme na dva centimetry výšky. Tím způsobíme intenzivnější tvorbu odnoží a tak pokračujeme dál.

V době, kdy se nám bude zdát, že je porost dostatečně hustý a vlastně tedy „hotový“, můžeme pokračovat v dalším osazování jinými druhy rostlin. Počítejme s tím, že krásné a vzrostlé, mimochodem, začasto i velmi drahé rostliny, jsou nám spíše ke zlosti. Co se stane například se vzrostlým Echinodorem? Po zakrácení kořenů a vysazení do akvária s byť ideálními podmínkami, se začne biologicky měnit a jeho původní část začne postupně žloutnout, odumírat. Tedy, začne negativně ovlivňovat vodu hned v počátku dusíkatými látkami, které v akváriu vznikají též právě rozkladem odumírajících částí rostlin. Velké a „zralé“ rostliny sázíme po úpravě, tedy po devastaci rostliny jak její kořenové, tak i nadzemní části, tedy prýtu. Je dobré ponechat tři nejmladší listy, ostatní šetrně odlomíme. Z toho zároveň plyne, že kupujeme mladé rostliny se zdravým kořenovým systémem.

Pokud se nám podaří porost dna úspěšně „nastartovat“, nezískáme tím pouze překrásnou podívanou, ale i velmi výkonný a přirozený filtr, který odbourává vytrvale dusíkaté látky tvořené živými organismy.

Při zahradničení v akváriu přeji šťastnou ruku.

Ohodnoťe, prosím, článek

4.4/5 (5)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Srpen 2012
Po Út St Čt So Ne
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...