Věčné téma – manželky akvaristů

21.07.2012 | Žádné komentáře

Tenký led? Ožehavé téma? No, můžeme tento námět pojmenovat jak chceme, ale všichni, kdo se již alespoň nějaký ten čas snažíme doma prosadit opět nějaké to nové akvárium k již několika zavedeným, jistě víme o čem je řeč. Tento článek počítá se situací, kdy si zamilovaný akvarista vyhlédne partnerku, která má zcela jiné zájmy. Budiž též připomenuto, že ona žena, tedy protějšek zamilovaného akvaristy, vlastní v hlavě i odpovídající a dosti kapacitní továrnu na přemýšlení a dokáže se velmi rafinovaným záměrům svého muže bránit a směrovat ho do reality. Není-li takto ona žena vybavena, sám Pánbůh ji opatruj! A je třeba ještě dodat, že by rozhodně měla umět plavat…

S čím se musí vypořádat akvarista v soužití s rodinou, aby nenarušil základní kameny soužití? Je toho dost a začasto to nebylo a dodnes není až tak jednoduché, jak by si nezasvěcení mohli myslet. Do manželství většinou vstupují oba vyvolení s tím, že jsou o slabostech a zájmech svých protějšků srozuměni. No jo, ale… Právě v tomto období lidského života probíhají chemické procesy v lidském těle poněkud bujaře, jinak než v době před…, a jejich projev navenek změní celou osobnost člověka. Tělo kývá na znamení jako že jo, ale myslí ne, slibuje kdeco, ale sám sebe vlastně ani nevnímá, zdánlivé maličkosti se přehlížejí a konec konců, všeobecně se dá říci, že je to doba, kdy by za sebe sám člověk neměl snad ani ručit.

Po nějakém čase se ale chemická továrna v lidském těle uklidní a nastane doba konsolidace. Člověk akvarista procitne z neznámého a krásného světa a vrátí se pevnýma nohama na zem. V tu chvíli si ale jako zázrakem vzpomene na svůj dosavadní život, na život před erupcí chemické továrny v těle, a snad s ještě větší energií se vrhne na zanedbané elementy své oblíbené činnosti. Je to asi jakoby chtěl vše dohnat. No a právě v tento okamžik soužití doposud dvou nejmilovanějších osob pod klenbou oblohy naší planety začne poněkud skřípat. Chemické procesy se začnou zklidňovat, měnit a ony jiné reakce se začasto protichůdně uspořádají.

Byla by ale nedozírná nerozumnost každého, kdo by chtěl za cenu nového akvária rozvrátit rodinu a zlikvidovat vše, na co bude jednou vzpomínat v dobrém. Proč likvidovat tolik intimní, překrásnou a osobní věc, jako jsou dobré vzpomínky. Dobře tedy, akvarista začne myslet! Je to, a zdá se, že nejen v našem oboru, jediná pomoc nejen ve svízelných situacích tohoto typu. Mimochodem, myslet je velmi, velmi zdravé a rozhodně doporučuji!!!

Akvarista začne tedy vymýšlet, ještě než se pokusí o modelování situace svému protějšku, jak vlastně bude jednou jejich příbytek vypadat, až v něm bude umístěno sto…tedy, padesát…hm, no asi tak dvacet „menších“ akvárií a hlavně, kde ty nádrže, tedy nádržky, budou umístěny. Dobrým pomocníkem bývají v těchto situacích již odrostlé děti, které lze k tomuto účelu brutálně zneužít, ale počítám, že ona situace nastane většinou již daleko dříve, tedy v době, kdy jsou ještě děti příliš malé a jako podpora v odporu slouží spíše našemu protějšku, tedy milovaným ženám.

Zapálený akvarista, tedy pokud není zrovna přímo šílený, což se také stává, si v duchu promítá nejrůznější obrazy a podoby umístění akvárií v rodinné domácnosti, ale bohužel, zrovna tam, kde by se skvěla jistě dokonalá „pětistovka“ na jistě skvělém stojanu, stojí skvělá dětská postýlka. Co s tím? Bezesné noci se změní v noční můru a aktivita ve dne poklesne. Na otázky ženy odpovídá akvarista čistě mechanicky a postupně se mění na zakaboněného a stále zamyšleného tuctového manžela.

Jeho protějšek se ale ptá sám sebe, kam se poděl ten skvělý muž, se kterým mám trávit celý život? Kde je ta jeho jiskra, ty nápady a proč neustále zalézá… Je dobré se též zmínit, že v podobných situacích pomáhá technika, která je dnes již na dobré úrovni, ale co do muzikanta, který má sice ten nejdražší a dokonalý nástroj, ale neumí na něj zahrát?

Prošel jsem za svůj akvaristický život mnoho domácností a viděl nepočítaně stojanů a nejrůzněji umístěná akvária v bytech. Musím napsat, že dnes, když si na některá řešení vzpomenu, mnohým se obdivuji a z mnohých mi běhá mráz po zádech. No představte si, pod stropem na WC kolem dokola v řadě na perfektně zabudovaných policích jedno akvárium vedle druhého. Kamarád akvarista neměl jinou možnost. Rodina měla malý byt a již dvě děti a jeho touha po svém hobby byla velká. Mini štafle potom sloužily jako denní potřeba a trávil na nich mnoho času denně. Nebo, v malém panelákovém bytě v ložnici rodičů, která měla 2,5 m šíři, byla umístěna zrovna tak dlouhá nádrž, která „seděla“ pouze na paticích na koncích akvária. „No co“, odpověděl známý akvarista, „je samonosná!“ Ona nádrž měla 400 l. Pod akváriem byla umístěna manželská postel a v ní spali! Co dodat!?

Byl jsem, a není to tak dlouho, u kolegy na severu Čech, který mi s hrdostí prezentoval svá akvária a na první pohled jsem vůbec nepochyboval o jeho profesní nezávislosti na rodině i z toho důvodu, že měl pro svá akvária samostatnou místnost, docela slušně vybavenou. Bylo to v rodinném domku se zahradou a tam bylo zrovna co dělat. Zahrada byla skvěle vedena a záhony se již zelenaly nejrůznějšími plodinami. Jeden by řekl, idyla! Jeho nádrže byly vedené a já se v duchu cítil proviněn, protože moje akvaristické hospodářství zdaleka nebylo tak „vymazlené“. Zvláště jsem se těšil nad stojanem, který byl zakryt plentou a při odhalení se objevily, jak jinak, elementky a nejrůznější vytíračky. Vysoké na červené neonky, dlouhé a nízké pro potěr labyrintek, miniaturní pro neonky obecné a některé druhy malých druhů teter i jiných ryb.

Probírali jsme zrovna speciální tvary nádrží a finty pro výtěr složitých druhů ryb právě importovaných z přírody, když se otevřely dveře. V nich stála robustní žena ve středním věku, na hlavě šátek a v ruce malou motyčku. „Už jsi vyčistil ten záhon?“ Bez pozdravení prohlásila tvrdě a potom si jako všimla mé maličkosti a vyhrkla pevně: „Dobrý den!“ a upřeně se dívala na svého muže čekajíc na odpověď. Ten s rozpaky a zbrkle kvapně zakryl vytíračky a řekl, že hned jak skončí, jde na to. Jenže ženuška byla z mazaného těsta, dobře znající svého milého a rozhodným krokem přistoupila ke stojanu. S razancí odkryla plentu a po několika vteřinách pozorného monitoringu elementek vyhrkla: „Už zase!?“ Kamarád akvarista se přikrčil a s grimasou školáka, který právě odevzdal opsaný diktát, se zarděl.

V tu chvíli jsem netušil, co se vlastně děje a byl jsem tak trochu na rozpacích, ale příští chvíle vše vysvětlila a myslím, že ke spokojenosti nás obou. Beze změny postoje a výrazu jsem byl paní domu pozván na kávu, tedy my oba, u které si od plic postěžovala na toho svého. Bylo to ale v jeho přítomnosti a on na mne celou dobu spiklenecky pomrkával s tím, že byl v jednu chvíli přistižen a pokárán. Vše bylo ale jaksi v dobrém, ona žena byla sice od rány, ale záhy jsem poznal její dobré srdce…, a vysvětlení? No, na zahradě byla již spousta práce, bylo jaro a manžílek akvarista slíbil, že už nebude vytírat ryby a pomůže na zahradě. Měli dohodu, že v zimních měsících pomáhá v líhni zase ona jemu. „Nemůžu ho z toho kumbálu dostat, vodníka jednoho!“, ještě dodala, ale to již s cukajícími koutky.

Než jsme dopili kávu, snažil jsem se mu ještě pomoci rčením v tom smyslu, že kdyby neměl ty ryby, třeba by byl zase celé dny v hospodě…, ale ani jsem nedořekl. „No to by viděl!!!“ vyhrkla zahradnice a zahrozila. Jen jsem si nebyl zcela jist, zda hrozí na mne či na něj.

Těch příhod a situací s akvaristikou v rodinách je nepočítaně a každý z nás by jistě přidal další, ale tak už to v naší branži je. Budeme-li alespoň trochu vynalézaví a ohleduplní, je možné se téměř vždy dohodnout a nějaké to řešení najít i za cenu, že bychom se svojí vášní třeba počkali na příhodnou dobu.

A mimochodem, ono: „Zase ho máte doma, představte si, že by se třeba toulal po hospodách“, myslím, že platí stále.
Jo a ještě něco, vyskytují se též případy, kdy této vášni propadnou oba partneři, ale to je již jiná kategorie vztahu…

Ohodnoťe, prosím, článek

5/5 (2)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...