Vzkazy 2012/14 – Mrtvá dekorace

14.07.2012 | Žádné komentáře

Reakce na dopis od pana Pavla (Vaši adresu i s dopisem jsem již smazal, prosím, ozvěte se ještě, maličkost mi unikla…)

V minulých článcích jsem se zmiňoval o rozmanitém množství druhů akvarijních ryb i ostatních živočichů, protože dnešní akvaristika se zdaleka nezabývá pouze rybami. Zrovna tak ale přibývá dekoračních prvků, ať těch přírodních, tak těch, které si vzal „do parády“ člověk a vytvořil je z nejrozličnějších materiálů podle své fantazie či potřeby. O technice a o ostatních příslušenstvích nemluvě. Ostatně, má vůbec smysl oddělovat živá zvířata od dekorace? Vždyť právě proto si mnozí pořizují akvária, že se jim líbí barevné, nebo jinak zajímavé ryby, nebo celé prostředí interiéru akvária. Je tedy na místě napsat, že akvárium, pokud neslouží zrovna jako odchovná nádrž v líhni či laboratorní pomůcka, je asi právě ponejvíce dekorační záležitost a asi bychom se mohli ptát, co vede ponejprv lidi k tomu, že si akvárium pořizují?

Setkal jsem se za léta své praxe s mnoha lidmi a snad nejvíce pro mne v této oblasti znamenala praxe ve specializované prodejně, tedy v akvaristice. Jejich požadavky jsme řešili „za pochodu“ i z toho důvodu, že v době, kdy jsem onu prodejnu otevíral (1985), ještě mnoho techniky a jiné dekorace na pultech nebylo. Nároky a požadavky mnoha zákazníků byly začasto inspirovány zahraničními časopisy či knihami, kde se to již novými prvky jen hemžilo a tak jsme vymýšleli, co jsme jen mohli a na co naše technická základna stačila. I to byla ale inspirace pro nás i pro širokou veřejnost, protože námi vymyšlené dekorační i technické prvky potom používali právě naši zákazníci.
Tehdy ale nešlo pouze o akvária, pamatuji si na první terárium vyrobené námi, které sloužilo hroznýšovi.

Tento milý škrtič, byla to dáma, měl teprve něco přes dva metry, ale jeho majitel filuta již dobře věděl, že to nevydrží… zkrátka, milášek rostl a rostl a tak… Do měsíce jsme sestavovali v jeho bytě rohové a prostorné terárium s přírodním kmenem, bazénem a topnou deskou umístěnou na robustní větvi uprostřed kmene. Onen majitel byl náročný, ale tak to má v chovatelství být. Jeho nároky se pochopitelně snesly i na nás a tak jsme museli vymyslet skutečně impozantní ale hlavně fungující dílo.

K tomuto účelu jsme museli vymyslet bezpečné vytápění prostoru terária a tak jsme již tehdy přišli na uhlíkové topné tapety. Je to tapeta, která se roluje podobně jako ta papírová, jenže je o poznání tužší, tedy asi jako tenké, plastové linoleum. Je to velmi dobré topné médium, protože se s ním dá i dobře pracovat. Kolik centimetrů z role ustřihnete, tolik Wattů má potom spotřebu a vyhřívá po celé ploše. Tuto tapetu jsme uložili mezi dvě silná a zabroušená skla, po obvodu zalepili a umístili do horizontální polohy na větev stromu. Celé to mělo ještě tu výhodu, že plošina byla velmi snadno udržovatelná.

Pamatuji, že z terária jsme měli snad větší radost, než majitel, protože po několika dnech hlásil, že si jeho Helenka hned zvykla a z bazénu pravidelně leze na desku, kde se dlouhou dobu vyhřívá. Nutno ještě dodat, že bazén, tedy sprchový spodek, byl napojen na kanalizaci a zároveň na vodovod, tedy byl vybaven velmi snadnou obsluhou. To ocení každý chovatel těchto krásných hadů, kteří se velmi rádi vyprazdňují do vody. Nemusím asi dlouze popisovat, jaké to má záhy následky.
Tento příklad jsem uvedl i proto, že je třeba se prakticky věnovat i dekoraci mrtvé a nepoužívat ji jen jako dekoraci. Při troše fantazie a zručnosti je možné vytvořit dekoraci užitnou tak, jako byla v jednom ona výhřevná i odpočívací deska v našem teráriu pro Helenku z rodu hroznýšů.

Klasickým a dnes již zcela běžným příkladem jsou v akváriích úkryty pro sumce z řady „L“, zvláště pak pro sumce z rodu Ancistrus. Tyto snad nejrozšířenější sumce máme v akváriu nejen z důvodu jejich velmi zajímavého projevu a jejich impozantní podoby, ale i z důvodu jejich velice užitečného chování v akváriích. Velmi vtipně a prakticky je pojmenovala kdysi naše zákaznice, když si přišla jednoho dne pro „uklizečku“. Prý jí to poradil soused! A měl v postatě pravdu, tento název plně vystihuje jejich projev a chování v akváriu. Pro Ancistrusy se zprvu využívaly plastové trubky, později nejrůznější předměty s odpovídajícím otvorem a dnes existuje množství nejrůznějších objektů, vyráběných ponejvíce z přírodní keramické hlíny. Tato dekorace není samoúčelná a slouží sumcům jako úkryt a hlavně pak jako trdliště. Z plastu, nebo z hlíny se též vytvářejí třecí homole pro vytírání terčovců či skalár.

Nic nemám ani proti nejrůznějším hradům, mušlím, potápěčům a skutečně odporným a nepřirozeně zbarveným vrakům lodí či vodníčkům, tedy pokud nejde o naučné či jiné veřejné prezentace. V tomto případě je to věc osobní tolerance a vkusu majitele akvária. Má to ale jeden důležitý aspekt, dekorace nesmí ovlivňovat kvalitu vody ať po stránce chemické, tak po stránce biologické!!! Dále by neměla mít neúměrně ostré hrany, aby nedošlo ke zranění živočichů, i když je toto snad pouze teorie, ale dovedu si představit situaci, kdy by, například při prudkém pohybu při leknutí, ke zranění ryby z tohoto důvodu skutečně mohlo dojít.

Rybám je jinak asi skutečně jedno, plavou-li okolo plastové postavy z horroru, nebo kolem mrtvého kapitána Flinta. Mám-li se zmínit o vlastním názoru, tak bez debat preferuji přírodní či keramickou dekoraci, zejména pak rostliny, ale to už není tzv. „mrtvá dekorace“. Zvláště pak obdivuji nápaditost tvůrců nejrůznějších podvodních scén tvořených z přírodních materiálů, kde vynikne jak hloubka v podobě temné jeskyně, tak otevřený prostor na osvětleném přírodním štěrku. Kombinace těchto základních ukazatelů tvoří pak velmi příjemné a inspirativní prostředí.

Nápadů je mnoho, ale musíme si uvědomit, že pro ryby samotné běžná a vyumělkovaná dekorace nemá valný význam, pamatuji, jak se perfektně zařízená nádrž přes noc změnila v beztvarou krajinu plnou harampádí. To proto, že si v akváriu samec cichlidy připravoval rodinné hnízdečko a veškerou dekoraci včetně štěrku na dně doslova přemístil na okraj akvária a se svou vyvolenou se třeli na skleněné dno akvária.
Jiné je to pak se skutečně užitou dekorací podobně, jak je tomu u již zmíněných výrobků pro sumce či třecí podklady pro cichlidy.

Fantazii se rozhodně nebraňte a hlavně si splňte svůj sen či představu o interiéru akvária. Pokud zachováte základní pravidlo o použitých materiálech, které neovlivňují kvalitu vody, můžete vymýšlet neomezeně. Jen se přimlouvám, zohledněte vždy požadavky jednotlivých druhů chovaných živočichů. I když stavíte akvárium pro sebe a pro svoji potěchu, především ho tvoříte pro živočichy v něm chované!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Červenec 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...