Vzkazy 2012/11

13.05.2012 | Žádné komentáře

Norimberk a Interzoo 2012! To je zřejmě heslo nastávajícího týdne. Jde již o 32. ročník a vzhledem k tomu, že se koná každé dva roky, je to již docela slušná tradice že? Pokud hodláte opět navštívit tuto skvělou a rozsáhlou celosvětovou prezentaci, doporučuji zahodit zbrklost a netrpělivost (ode mne to zrovna sedí!) a vzít si hlavně vyšlapané boty. Nezdá se to, ale výstava je situována na ploše jedenácti fotbalových hřišť a vsadím se, že každý z nás si tam něco najde. Expozice Dajany bude jistě, ostatně tak jako vždy, přijatelnou a milou oázou pro všechny, kdo se stavíte po dlouhém, ale zajímavém trmácení na kávu. Budete-li na výstavě poprvé, ničeho se nebojte a odvolejte se třeba na mne a na tuto pozvánku, budu Vám jistě k dispozici. S určitostí se na výstavě budu pohybovat tento pátek, tedy 18. května. Nemáte-li jasno jak a kudy se tam dostanete, podívejte se na minulé články, například na článek o ročníku 2008. Tam je podrobně popsaná cesta.

Jikry a jejich vývoj. To je v kostce dotaz od pana Hynka. O co jde?

Dopis panu Hynkovi jsem již poslal, ale v dotazu byla též zmínka o situaci, kdy chovatelé zatemňují vytírací nádrže a proč to vlastně dělají? Jde o mnoho faktorů, ale hlavní důvod je, krom klidu pro generační ryby při výtěru, též ten, že jikry sami o sobě potřebují klid též a to zvláště u mnoha druhů akvarijních ryb. Jde o zdánlivě nesouvisející efekt a to o výživu rybího embrya v jeho dalších vývojových stádiích. Abych uvedl příklad, jedná se například o některé druhy teter, jako jsou neonky a jiné „problematické“ druhy z těchto rodů, o sumečky z rodu Brochis, Corydoras, ale vždy je dobré si připomenout etologii toho kterého druhu a podle ní se orientovat.

Krom toho, že rybí vajíčko, tedy jikra, potřebuje ke svému zdárnému vývoji plodné rodiče, potřebuje i odpovídající kvalitu vody a její chemické i fyzické vlastnosti. K těmto veličinám je nutné přidat též biologickou kvalitu vody, tedy, její biologické „znečištění“ například nadměrným výskytem nálevníků. No a právě u fyzických veličin je zapotřebí vzít v úvahu nejenom teplotu, ale i osvětlení. Asi se mnohým nebude zdát osvětlení při výtěru až tak důležité, ale jedná se o velmi závažný problém při nezdarech odchovů zvláště u začínajících akvaristů. Klid potřebný pro vývoj jiker závisí též na osvětlení a jeho intenzitě a má důležitý dopad na další vývoj rybího embrya. Mimochodem, světelný klid je nutné dodržet až do rozplavání půdku!

Jistě, chovné ryby se vytřou i ve společné nádrži při plném osvětlení a za účasti noha jiných ryb, ale pozor! Tyto výtěry jsou náhodné a nemají žádné kloudné výsledky. U řízené reprodukce je tomu jinak a je důležité zachovat některá striktní pravidla. Proč je tomu tak? Ryby, které se třou v temnotě, se v přírodě vytírají povětšinou v noci, nebo v temných zákoutích. U některých druhů ryb je důležité například rozednívání u některých naopak stmívání na konci dne. Impulsy ke tření jsou různé, důvody také. Z hlediska etologie hraje tma roli též při ochraně jiker před predátory.

Proč ale již nakladené jikry některých druhů ryb potřebují zatemnění a klid při samotném vývoji, když je v elementce již nic neohrožuje a chovné ryby jsou odlovené? Jak jsem již napsal, jde o výživu embrya a jeho další vývoj. Každý, a nejenom rybí druh, má do prvních hodin či dnů určitou zásobu živin. V tomto případě jde o zásobu živin ve vajíčku, tedy v jikře. Klidný vývoj embrya znamená též maximální využití živin předané matkou v jikře. Tyto zásoby stačí pouze do určité doby a to do doby, kdy je již samostatné rybí individuum schopné pozřít potravu exogenní, tedy vnější. Je to chvíle, kdy jednoduše řečeno, potěr začne sám přijímat z volné vody potravu.

A právě o tento důležitý okamžik jde a v mnoha případech se jedná o nezdary jen z toho důvodu, že se nesprávně ošetřovaný potěr vyčerpá už při svém vývoji v jikře tím, jak reaguje na světelné podněty. Neustálý pohyb již v jikře rybí embryo vysiluje, protože velmi citlivě reaguje na světelné podněty. Tím spotřebovává tolik nezbytnou energii, kterou ale potřebuje právě krátce po vylíhnutí, tedy po opuštění jikry k prvnímu lovu. Ta doba se u mnohých druhů ryb od sebe dosti liší a ještě delší dobu, než je embryo v jikře, stráví potom ve stadiu eleuterembrya, než se vyvine do fáze protopterygiolarvální.
Fáze protopterygiolarvální je fáze, kdy se rybí larvě nafoukne plynový měchýř a začne plavat. To je ta chvíle, kdy už by plůdek měl sám „pokukovat“ po okolí a začít sám lovit.

Má na to pouze chvíli a to několik málo hodin. Pokud je sám plůdek vyčerpaný neustálým vyrušováním při svém vývoji a pokud již nemá dostatek síly k lovu, nemá šanci a po několika hodinách, maximálně po dvou dnech, hyne vyčerpáním. K tomu musíme vzít ještě v úvahu zkušenost chovatele, který musí právě v tu chvíli zvolit tu správnou potravu a hlavně její dávku. Při prvním překrmení dochází k nadměrnému výskytu nálevníků, kteří většinou nad bezmocným plůdkem z mnoha důvodů vítězí. Každý chovatel jistě přikývne na to, že biologické zákaly vody při prvních zakrmeních vedou ke zmaru celého výtěru.

Toto vysvětlení je skutečně pouze rámec problematiky vývoje rybího embrya, ale jako vodítko k dalšímu bádání snad některým z Vás pomůže. Věřte, že problematika některých druhů ryb a jejich reprodukce je tou nejkrásnější, ale nejtěžší disciplínou akvaristiky, a že proniknout do ní je vskutku vrchol akvaristického kumštu.

Zkušenosti a jejich předávání (Pro Karla z Brna)

Není tomu tak dávno, co jsem se v článku zmínil o tom, že předávání zkušeností je velmi problematické a i kdyby se zkušený akvarista píď po pídi snažil objasnit začínajícímu přesný postup některé dovednosti z této oblasti, nebude to dělat rád nikoliv z toho důvodu, že by záměrně cokoliv tajil, ale prostě proto, že bez základních a třeba i pokročilých zkušeností budete sice znát některé dovednosti ve svém výstupu, ale nebudete vědět proč se tak děje. A to je špatně. Je to velmi rozsáhlé téma a bude-li třeba k tomuto tématu cokoliv objasnit, napište.

Je tedy nutné postupovat skutečně od začátku a hlavně s trpělivostí a s dobrými podklady. Každý špatný krok je zdržení a musí se napravit. Až potom je možné jít dál. Všichni, kdo hrajete na jakýkoliv hudební nástroj jistě víte, jak těžké, zdlouhavé a pracné je se odnaučovat špatné návyky. V akvaristice je tomu zrovna tak! Věřte, že jeden život je zatraceně málo!

Och Terezo, no zapomněl jsem a omlouvám se!!! Osobní dopis jde hned dnes večer. Ale platí to, co jsem již psal, prozatím NEKRMIT!!! Ostatní v dopisu.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Květen 2012
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...