Techniky, finty a fortel (Vzkaz pro pana Vítka)

7.04.2012 | Žádné komentáře

Na začátku tohoto článku bych rád všem příznivcům akvaristiky a chovatelství vůbec, upřímně popřál za celý kolektiv Dajany hezké prožití Velikonoc a všech volných dnů.
Dnes tu mám jeden vzkaz pro všechny, kdo se chystají na dráhu akvaristiky a myslí to s ní skutečně vážně. Před časem jsem měl zajímavý rozhovor na jedné akvaristické burze a jeho smysl jsem si poznamenal do šuplíku. Jednak proto, že je to později při hledání námětů pro Články výhodné a také proto, že se naše tělesná schránka a s ní spojené orgány postupem času opotřebovávají, a i když doufám, že zrovna v mém případě k tomu prozatím dochází velmi pozvolna, přece jen se některé změny dějí. Zkrátka a bez vytáček, nikdo z nás nemládne a tak si musím, i když prozatím s úsměvem přiznat, že je dobré si některé důležité věci sem tam přece jen zaznamenat do onoho pověstného a velmi potřebného šuplíku.

Ale k věci, smysl té debaty spočíval v tom, že jsem byl osloven ve smyslu nabídky především z důvodu profesního. Musím přiznat, že to nebylo poprvé a vsadil bych se, že někteří moji kolegové prožili již tyto chvíle také. Jde totiž o to, že začínající členové našeho cechu se ve smyslu studie akvaristické dovednosti snaží dopracovat k vysněnému cíli co možná nejkratší cestou. Rozhodně netvrdím, že je na tom cokoliv špatně a všemi deseti s tím souhlasím! Jen je problém v tom, že v našem oboru jednak cíl neexistuje, a potom, jak tomu dostát? Konkrétně v tomto posledním rozhovoru šlo o to, že mírně pokročilý akvarista vložil část svých úspor do vybavení nevelké líhně a se vší vervou se vrhl do chovu. Ale ouha! Vše nešlo, jak by mělo a tak hledá zastání a nejlépe u zkušeného praktika, který by ho lecčemu přiučil.

Abych se vyjádřil jasně, největší překážkou je čas. Nikoliv ona veličina, která je zvláště v poslední době známá jako předmět výmluvy, ale jde skutečně o čas reálný. O co konkrétně šlo? Stát se na nějaký čas jakýmsi vyučujícím zaměstnancem přímo na pracovišti, tedy v jeho líhni. To byl bod „A“, který byl vysloven a já měl reagovat. Jasně, že v tu vteřinu se člověku doslova zatočí hlava pod návalem všemožných myšlenek, ale protože se mi tato zkušenost nestala poprvé, hlava se mi málem zatočila z toho, jak kolegovi vysvětlit, že to je nemožné, než z toho, jak mu reálně pomoci. Bod „B“ jsem měl na starosti já a měl jsem jím na bod „A“ reagovat. Jak to jenom vše vysvětlit a neudělat ze sebe náfuku, neochotu a hlavně, neodradit téměř začínajícího kolegu od skvělé myšlenky? No jo, nemalou částku vložil do hardwaru, ale co software…?

Kdybych mu začal sáhodlouze vysvětlovat a objasňovat vše co ho čeká a co s chovem akvarijních ryb souvisí, přesto, že můj protějšek nebyl úplný začátečník, asi by začal pochybovat o své akvaristické budoucnosti a navíc, byli bychom tam stáli ještě teď. Po chvíli rozhovoru jsem ale zjistil, že jeho nadšení z akvaristiky a z prostředí kolem ní je skutečné a nakonec jsme se snad rozešli k oboustranné spokojenosti. Důležité bylo, že součástí vybavení softwaru onoho člověka byla též inteligence, což si myslím, je důležitá výbava každého, kdo se touto cestou hodlá vydat.

Jistěže by cesta, kterou navrhoval, byla ta nejúčinnější a zřejmě i ta nejkratší, ale jak to provést? Nastěhovat se k němu? To jsme s úsměvem „odmávli“. Ale jak tedy vyhovět nadšení, když ho zrovna nechceme ignorovat? Jediné, co bylo možné dohodnout, byla možnost využití internetové korespondence a telefonu. Občasné schůzky na burzách a jiných akcích jsou pochopitelně možné, ale jak můžu čekat na výstavu, která se uskuteční za týden, když potřebuju pomoci hned!? Náš rozhovor ostatně netrval dlouho a myslím, že za ten den asi oslovil více akvaristů, jen mu přeji, aby případně vybral toho pravého.

Ono skutečně nejde pouze o ony tolik zmiňované fígle a nejrůznější akvaristické finty, ale důležitá je i praktická část případné demonstrace odchovu akvarijních ryb i jiných dovedností. Zkrátka, všichni stále hledáme, ať jsme pokročilí či začátečníci, ale záleží hodně na tom, kde bereme. Toto v životě asi nikdy nekončí a dovolte jednu myšlenku. Tak mi po létech neustálého učení a spekulování připadá, že jsem stále pouze jen ten tušící. Je to asi parafráze oné známé věty, čím víc o tom vím, tím více zjišťuji, že vím čím dál méně.

Když jsem kdysi jezdil k Dr. Frankovi, našemu velikému a bohužel již zesnulému vědci a akvaristovi celou svou duší, učil jsem se všemu, co jsem byl schopen za ten čas pojmout. Zdaleka jsme nezůstávali pouze u zásadních problémů akvaristiky, jak jsem tehdy vnímal, ale dostávali jsme se k mikrobiologii a podstatě života vůbec. A nejdůležitější poznatek z těchto schůzek pro mne byl ten fakt, že to vše je též vlastně akvaristika a oddělovat cokoliv z přírodních vztahů od akvaristiky vlastně nelze. A právě u tohoto zjištění se mi zatočila hlava.

V každém případě ale nejde pouze o ty konkrétní vědomosti, již vícekrát jsem se zmínil o tom, že kombinace je důležitá. A to kombinace získaných vědomostí, praxe a povahy. Snad si vybavíte vzpomínku na člověka, který se rozhodl stát se akvaristou a přišel za mnou do obchodu, abych mu vše objasnil a to teď hned. Po delším rozhovoru jsem ale usoudil, že jakékoli mé námitky nemají význam a některé základní informace mu poskytl. Druhý den byl u mne opět, třetí zase a tak to šlo až do doby, kdy skutečně přinesl na výkup prvních pár živorodek a musím napsat, že vůbec ne špatných.

Ten člověk byl až neskutečně houževnatý ve svých činech a do věci se „zakousl“ tak urputně, že jsem skutečně přehodnotil svůj názor na tzv. technické akvaristy. Pro vysvětlení dodám, že tímto pojmem si pojmenovávám ty, kteří se do akvaristiky vrhnou se vší vervou a financemi a myslí, že vše závisí pouze na tom. Co myslíte? Ještě nějaký čas se chodil sem tam pochlubit nějakým tím odchovem a přinesl i ryby do výkupu a asi tak po roce praxe to vzdal. Ale ne snad proto, že by šel špatnou cestou, ne však proto, že by neměl úspěchy v chovu a odchovu, ale jeho poslední věta, kterou jsem od něj slyšel, byla něco v tom smyslu, že na „to“ prostě nemá nervy. Zkrátka, trpělivost je podstatou akvaristiky a nemaje ji v povaze, buď se budu celý život trápit a nějaké ty střípky této vlastnosti se budu snažit posbírat, to je prosím můj případ, anebo na akvaristiku zkrátka raději zapomenu.

Je to s tou naší profesí asi jako s hudebním nástrojem. Nejprve si musíme osvojit teorii s mnoha léty praxe, a když se konečně mnohdy bolestně a třeba i s přinucováním rodičů naučíme všechny nástrahy a těžkosti ovládání onoho nástroje zvládat, je k tomu všemu ještě nutné přidat člověka. To je pochopitelně řečeno s nadsázkou, ale vystihuje to přesně jadérko věci. Tím člověkem myslím srdce, cit, odhodlanost, trpělivost a hlavně nadání či talent. Bez těchto vlastností a dovedností to nikdy ať s hudebním nástrojem či akvaristikou nebude ono, věřte mi to, mluvím z vlastních zkušeností.

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Duben 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...