Krásné jaro a hooodně sluníčka!

10.03.2012 | Žádné komentáře

Zdravím všechny chovatele z jarních Lužických hor. Tady u nás se „to“ už probouzí! Sice pomalu, ale přece. Mnoho znamínek tomu nasvědčuje, stačí sledovat přírodu… a taky předpověď počasí v televizi!

A ještě jedno upozornění pro pana Miroslava: v rubrice Welfare si přečtěte poslední článek a to z pátku 9.3….

Všimli jste si NANO akvárií?

Akvárium jako dekorace nejen v bytě akvaristy… Akvárium jako dekorace na výstavách… Akvárium jako dekorace ve filmu… Akvárium jako dekorace v reklamách…, v kancelářích, v halách a nejrůznějších veřejných prostorách, dokonce i na WC, akvárium v podpatku, ve vánoční ozdobě, v žárovce, ve skleněné míse na stole a dokonce i v tom stole… Nevím, jak dlouho bych mohl takto pokračovat, ale námětů je kolem nás téměř neomezeně.

Asi se shodneme na tom, že akvárium a prostředí v něm je krom toho, co by mělo skutečně být, též jakýsi symbol. Slovo „jakýsi“ je v tomto případě dost důležité, protože asi není zcela jasné, o jaký symbol vlastně komu jde. Myslíte, že je v akváriu symbol nostalgie, tedy vzpomínky na dětství? Nebo snad akvárium jako symbol a demonstrace přírody? Může být akvárium pro někoho třeba symbol bohatství a přepychu? A co jeho tvůrci, kteří si berou akvárium třeba jako symbol své kreativity či originality v nejrůznějších podobách? Jsou to symboly, které mě děsí právě tím, že se staly symboly. Jako negativní příklad mohu uvést závojnatku v kulatém akváriu. Symbol, tedy objekt či znak něčeho, co je stálé, neměnné, co je v mysli lidí platné. Jak se tvoří, jak vzniká, i když je zhola špatný a definici symbolu vlastně ani nereprezentuje a přesto je živen ve své podobě stále dál!?

Co lze k tomuto ještě říci? Asi to, že symboly mají pro lidi hlubší významy, než jenom samotná slova či předměty. Zajímavé je, že v mnoha případech jsou symboly špatné, nepřesné a zdaleka nevystihující právě to co by měly, ale přesto v nás klíčí a posléze se jimi stanou. A další pokřiveností je, že i přesto, že je již všeobecně známo chybné pojetí určitého symbolu, udržuje se dále a jeho setrvačnost přežívá i mnoho generací. Tak se stává, že pozitivní symboly přechází časem do sféry těch negativních.

Vrátím se ale k akvaristice a k oněm velmi nesprávným symbolům v podobě nesmyslných projektů ať již z jakéhokoliv důvodu. Již mnohokrát jsem se zmínil o akváriích jako o předmětu demonstrace něčeho a začasto i nevhodně voleného fóru. Ony nápady jsou někdy i k zamyšlení a jejich ukázka mnohé napovídá, ale je vždy nutné se na místě zmínit o tom, že ona dekorace je pouze dekorace účelová, na dobu velmi omezenou a hlavně, pro dlouhodobé používání nevhodná!!! Mohu zmínit například obří kulatý kaktus v akváriu „krychli“ a v křišťálové vodě. Jistě, hezká podívaná a hlavně netradiční. A další, v poslední době velmi úspěšné nápady prezentované na výstavách jsou nejrůznější miniaturizace. Tedy, zmenšování prostoru až do nesmyslných podob, viz kulatá vánoční ozdoba s potěry červených živorodek.

Zkušenějším je hned jasno a berou tyto počinky jako fór. Pozor ale, zdaleka nejsme všichni zkušení a zdaleka tyto počiny nebereme všichni jako fóry! V poslední době se na pultech obchodů a na výstavách objevují v ohromném množství a v nejrůznějších podobách mini akvária, tzv. NANO. Jsou kompletně vybavená a širokou veřejnost zaujmou hlavně tím, že jsou malá. Tím vlastně odpadá odvěký problém, kam s ním? A použití? Pracovní stůl, WC, polička v knihovně…

Tato akvária jsou sice kompletně vybavená pro svůj účel a jsou vyráběná z pokrokových plastových materiálů i kovů. Můžeme je spatřit ve své takřka neodolatelné podobě i s vnitřním vybavením. Z tohoto pojetí se stal obchodní záměr…, nebo vlastně bych se asi měl zmínit o tom, že je to naopak? Zkrátka, je v tom ta komerční jednoduchost, je v tom onen zázračný lidský faktor, který vše zlehčuje a případnému zájemci slibuje bezpracný úspěch.

Jak to vždy bylo? No jo akvárium, to je bezva, ale co musím udělat abych…, a kam ho dám? Neříkám, že pomoc v podobě prakticky veškerých materiálů a techniky, které se dají dnes v obchodech koupit je dobrá a dokonce na profesionální úrovni. Chci tím říci, že nabízené dekorace a technika jsou vesměs odpovídající a záleží pouze na nás a na našich znalostech, jak své akvárium vybavíme. Vrátím se ale k samotným NANO. Akvária v této podobě jsou tzv. vypiplaná do nejmenšího detailu. Tedy, nemusíte téměř nic. Z některých výstav si NANO odvezete dokonce i zařízené, tedy s vodou a ostatním vybavením. Ona obava o to, jaké trable nás čekají s pořizováním toho či onoho do vznikajícího akvária, je vlastně pryč. Dokonce se setkáte s názorem, že je to vše vymyšleno tak, že se nemusíte o akvaristice ani nic moc učit. Zkrátka, komerce jak má být. Z výstavy či prodejny si vezete krabici a úspěch je zaručen. Něco se Vám na tom nezdá?

NANO program není zmar akvaristiky. To musím hned na úvod odstavce napsat, ale také není a nemůže být rozhodně určen začátečníkům a pojat tak, jak ho prezentují komerční firmy za účelem zvýšení obratu. Ještě musím poznamenat, že zvyšování obratu není rozhodně nic špatného, jen nesmí být uskutečněno na úkor. Tedy myslím tím na úkor zákazníka či potažmo a v tomto případě hlavně na úkor zvířat a jejich zdraví. Tato akvária jsem si pro sebe pojmenoval „instantní akvária“. Jde pouze o vybalení z krabice, sestavení podle návodu a zapnutí do zásuvky s elektrickým proudem. Napustit vodou ho přece dokáže i malé dítě ne?

Kolika litrová ta akvária jsou? Pěti, deseti, více? V tak malém prostoru je téměř nemožné udržet alespoň částečně stabilní biologii a hlavně, jde o velmi křehkou hranici v umístění některých druhů zvířat. V dnešní době jsou velmi oblíbené některé barevné druhy sladkovodních krevetek, které jsou zároveň doporučovány do takových akvárií. Je dokonce možné chovat v tak malých prostorách i některé druhy miniaturních ryb, ale jak jsem již napsal, čím menší prostředí, tím menší jak biologická, tak i chemická a fyzikální setrvačnost. Je nutné použít cit pro věc, který rozhodně nezískáme zakoupením instantního akvária s návodem! A už vůbec se nezmiňuji o potravě a vhodnosti filtru.

A tak si při koupi podobného akvária vzpomeňte, že Vás čeká téměř se stoprocentní pravděpodobností sice rychlý vzestup, ale v zápětí i rychlý pád. Tak jako tak se budete muset učit základy chovu živočichů v akváriích a získat časem praxi. Je na místě všemožně shánět do našeho cechu nové adepty a příznivce akvaristiky, ale v žádném případě ne pouze za cenu komerční úspěšnosti. Tato cesta je špatná a nikam nevede! Stanete se pouze na chvíli tím, čím se stávají dnešní příznivci internetu v tom negativním pojetí, kteří se honosí třeba tisíci věrnými kamarády.

Tak ještě jednou přeji mnoho hezkých dnů v nadcházejícím období a nezapomeňte při úvahách na pořízení prvního akvária použít v dobrém to, co máme všichni mezi ušima. A bude-li třeba, napište, třeba Vám zrovna budeme co platní!

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Březen 2012
Po Út St Čt So Ne
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...