Hlasy

29.01.2012 | Žádné komentáře

Ach jo! Tak jsem zase po nějaké době prošel nejrůznější akvaristické stránky na internetu a asi jsem to neměl dělat, nebo právě naopak…? Ta činnost mi připomněla dávný prožitek, též úzce spojený s akvaristikou. Tehdy ještě pochopitelně internet neexistoval jako všeobecně používaný komunikační prostředek, ale jistá spojitost by tu přece jen byla.

Už si nevzpomínám na přesné datum, ale dalo by se bez obtíží vyhledat, nebo se doptat. Je tomu již bezmála třicet let. Šlo o zakládání akvaristické organizace a mám ten dojem, že se ona zakládající schůze konala v restauraci „U Karla IV.“ v Praze 4. Konec konců, byl jsem přítomen a zároveň zvědav na vše kolem. V tu dobu jsem byl akvaristikou zcela pohlcen a více než na schůzích jsem se točil kolem rybníků a doma kolem akvárií. No, ale nová organizace a zrovna na „čtyřce“, to je přece příležitost! Dnes by se s úsměvem asi řeklo, že jsem tam tehdy byl spíše v roli pozorovatele…

Tehdy jsem byl členem organizace na Praze 3, ale to víte, zvědavost je zkrátka neukojitelná… a těch kamarádů od akvárií! Pamatuji ale na moje překvapení, když jsem sedě v ústraní pozoroval, jak se sál plní. Pravda, do zahájení schůze ještě chvíle zbývala a tak jsme klábosili s ostatními kolegy o všem, co se akvaristiky týkalo, a že bylo o čem! Když schůze začala, věřte nebo ne, v poměrně velkém sále nebylo kam stoupnout, o sezení ani nemluvě. Zkrátka, pražští akvaristé čekali zřejmě pouze na tento okamžik! Mimochodem, už se o tom dlouho před tím v akvaristických kuloárech hovořilo.

Krátce po zahájení vše proběhlo tak jak mělo, a až do vyřešení všech administrativních náležitostí, včetně volby předsedy, se schůze ubírala obvyklou a zavedenou cestou. Po skončení nutných formalit se ale začaly dít věci a přišly chvíle, pro které stálo zato podobné aktivity navštěvovat. Oslava vzniku organizace je téměř vždy optimistická a tak byla tehdy dobrá nálada a konečně se také začalo mluvit o akvaristice.

Proč ale tento dlouhý úvodník? Prakticky hned po zahájení volné zábavy se ozvaly HLASY! Ty hlasy se ozývají téměř všude a téměř vždy, ať jde o akvaristiku, nebo o zcela jiný obor či odvětví lidského dění. Hlasy, které vše zpochybňují, a které by to vše jistě udělaly lépe a hlavně též levněji. Co se mne týká, raději jsem vyhledával debaty o všem možném, co s akvaristikou souviselo a hlavně, vždy se dala nějaká ta nová informace o čemkoliv odposlechnout, nebo naopak své nejnovější poznatky ostatním sdělit.

Co bylo ale důležité, organizace existovala a každý si v ní našel své místečko. Jasně, že v každém takovém spolku jsou za členy ti, kteří spíše mluví a organizují, ale jsou tam také ti, kteří skutečně jdou za věcí a v tomto případě, jak jinak, byli až po krk namočeni v akvaristice. Na tom není nic zlého a hlavně, nevím, zda by podobné akce mohly vůbec vznikat, nebýt těchto dvou poměrně odlišných, ale pro věc vzájemně velmi potřebných a zapálených skupin. Tak jsem to vždy chápal a pouze jednu věc jsem nikdy neschvaloval a to byla politická aktivita v podobných seskupeních. Tedy, vnější politická aktivita… Pozorný čtenář si jistě udělá jasno, je ale nutné poznamenat, že samotná volba a kandidátní listiny jakéhokoliv sdružení jsou vlastně také politika.

Tuto vzpomínku uzavřu pocitem, který jsem tehdy nabyl, a kterým jsem byl nadále ve svém životě ovlivněn. Byla to nechuť z intrik, zpochybnění a hlavně ovlivňování ostatních jen z toho důvodu, že někdo si „to“ vše představuje nějak jinak. Tehdy kolem mne bylo mnoho dobrých akvaristů a naše debaty se prostě nedaly ničím nahradit. Vše se ale prolínalo právě těmi HLASY. Jen si vzpomínám, že jsem tehdy nakonec odcházel ze zmiňované schůze rozladěn z důvodu nepohodnutí se s jedním takovým HLASEM, který se snažil u mne dovolat jakéhosi zpochybnění celé akce z důvodu toho, že vlastně onen nápad nebyl vůbec původní, a že s tím vlastně přišel již dříve někdo úplně jiný. No, poradil jsem mu jen, aby si tedy taky nějakou tu organizaci založil a šel jsem domů.
Vrátím se ale střihem do současnosti a na již výše zmiňované internetové stránky. Jak snadné je zpochybnit něco a ještě snadnější je, když to napíšu jako anonym na stránky internetu. Ta zbabělost!!! Kdyby se alespoň lidé podepsali a stáli si za svými názory.

Je tomu týden, co jsem navštívil jednu z našich specializovaných akvaristik a zrovna tu, která se těší všeobecnému zájmu a hlavně, odborně je na tom velmi dobře. Při naší rozmluvě s majitelem jsem se dověděl, že se kdesi na internetovém chatu objevil článek o tom, jak nedobře se u nich v prodejně zachází s rybami a v jak zoufalém stavu jsou některá akvária. Jak jednoduché!!! Konkurence si přijde na své, ale ti, kteří v oné prodejně ještě nebyli, se tam asi nevypraví. Přitom budou nelehko hledat podobný a tak odborně erudovaný specializovaný obchod. Přitom, na tyto články jsou téměř nesmyslné reakce. No posuďte, bavte se s anonymem.

Podobné je to s články, které se týkají rad a nejrůznějších odpovědí na dotazy. Je v nich mnoho výmyslů a domněnek. Na internetu se objevují někdy až neskutečné výmysly, které mohou nadělat mnoho škod mezi začínajícími akvaristy. A všimněte si, že podobné články jsou vždy anonymní. Je to nehoráznost a hlavně v tom smyslu, že jde o živá zvířata. Začínající chovatel zkrátka nerozpozná dobrý článek od výmyslů. Z důvodu anonymity je ale velmi obtížné s tím cokoliv dělat. Snad jen doporučit, aby nikdo nespoléhal na podobné rady a všelijaká doporučení, nebo si je potažmo alespoň nechat potvrdit na ověřených stránkách.

Pokud se ale ponoříte do téměř nekonečného prostoru internetu zjistíte, že se debaty nemotají pouze kolem samotného chovu akvarijních živočichů, najdete velmi lehce i vzájemné invektivy a nejrůznější konkurenční boje. Je bezpodmínečně nutné mít prostor zveřejnit svůj názor na cokoliv, ale z něj by mělo rozhodně být cítit zapálení pro věc a hlavně odbornost. Oháněním se nazdařbůh hanlivými a třeba i sprostými slovy celé věci pouze uškodí a co hlavně, taková jednání jen odradí ty, kteří začínají a hledají jakoukoliv pomoc třeba právě na internetu.

Co k tomu dodat? Je jasné, že odbornost a erudici bychom měli dokazovat pouze znalostmi a svým vztahem k chovaným zvířatům, ať již jde o akvaristiku či jiná zvířata. Čím více půjde o napadání se navzájem a lži a třeba i šíření pomluv, nikdy se nejen akvaristika, ale všeobecně nic nepohne z místa.

Omlouvám se dnes za možná trudné téma, ale cítil jsem potřebu se k této věci vyjádřit i tady u nás na Dajaně. Od chvíle, kdy jsem se v naší branži zkušenostmi a odborně alespoň částečně „vyhrabal“ z nejhoršího, se snažím akvaristiku jakkoliv posunout a předat ověřené informace těm, kteří je potřebují nejvíce, tedy začínajícím. Podobné aktivity, které jsem popsal výše v článku mě ale zraňují a našemu oboru nikterak nepomohou. Právě naopak!

Foto: Hra stínů

Ohodnoťe, prosím, článek

Ještě nehodnoceno

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rubriky

Novinky

Kalendář příspěvků

Leden 2012
Po Út St Čt So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Další příspěvky blogu

Vzkazy 2024/8

Vzkazy 2024/8

Pozor na letošní jaro!!! Bude asi ještě překvapení a tak pozor na teploty vody v rybníčcích. Bude asi ještě zamrzlo, a tak kdo nemáte ryby nachystané na ledový krunýř, ještě raději počkejte několik týdnů. V tomto případě jde hlavně o závojnatky. Prostě je nechte...

Vzkazy 2024/7

Vzkazy 2024/7

Neomezujte či hned neměňte svoji aktivitu u akvárií pouhými doporučeními v nejrůznějších článcích, které najdete na internetu. Je dobré se poučit, ale vždy s rozumem. Když mám chvíli, pročítám internet a zvláště pak články s akvaristickou tématikou a v mnohých je...

Vzkazy 2024/6

Vzkazy 2024/6

Není to dlouho, tipl bych to tak na tři měsíce, kdy jsem popisoval funkčnost a možnou opravu akvarijních čerpadel. Lze tedy snadno a rychle vyhledat v minulých článcích. Pozor ale, ještě tedy jednou a v krátkosti. Levná akvarijní čerpadla jsou určena vlastně svojí...

Vzkazy 2024/5

Vzkazy 2024/5

V minulém článku jsem si dovolil napsat něco o rostlinách, no a protože jsou rostliny velkou i rozsáhlou součástí akvaristiky, nemohl zůstat článek bez odezvy. V tomto případě jde o Echinodory. Echinodory jsou skutečně velmi obsáhlou skupinou rostlin využívaných v...

Vzkazy 2024/4

Vzkazy 2024/4

Jednoduše musím napsat, závidím!!! Mám tady dotaz na odchov čichavců mramorovaných, tedy Trichogaster trichopterus. Konkrétně na jejich odkrm. To byly časy! Uvedu zde tedy vše, co si o těchto krásných rybách pamatuji a na co vzpomenu.   Tak, jako jsem začínal...

Vzkazy 2024/3

Vzkazy 2024/3

O živorodkách jsem psal mnohokrát, ale také jsem objasňoval, jak to s jejich pojmenováním je, a že je to skutečně tak trochu jinak. Takže vezmeme-li například ČELEĎ Poecilidae, tedy živorodkovití, to jsou snad nejznámější akvarijní ryby, kterým akvaristé dali...